Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Samsung SyncMaster U70

Praktikusnak bizonyult a 7 hüvelykes LCD kijelző.

2009.08.04. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Miközben sorra jelennek meg az egyre nagyobb monitorok, és a kijelzők palettájának másik végén elhelyezkedő digitális képkeretek is növekszenek, egy e kettő közé helyezhető kategóriát is kitaláltak a gyártók. Ez pedig a képkeretekhez hasonlóan kisméretű, de felbontás és képminőség tekintetében a normál képernyőkhöz közelítő, másodlagos kijelzők csoportja. Cikkünk alanya ezek közé tartozik.

Samsung SyncMaster U70

A Samsung U70 egy 7 hüvelyk átlójú, 800*480-as felbontású LCD monitor, melyet az USB porton köthetünk számítógépünkre. Pontosabban két USB porton, mivel az áramellátást is innen kapja az eszköz. Asztalunkon hasonlóan támaszthatjuk ki, mint egy képkeretet, a hozzá járó UbiSync program telepítése és a bekapcsolás után pedig azonnal használatba is vehetjük. Választhatjuk a képernyő kibővítését, vagy annak – pontosabban egy részének – lemásolását (tükrözését), bár ez utóbbi funkciónak igazából nem láttam értelmét. A kibővítést – és szükség esetén az elforgatást – választva pedig úgy működik a kis monitor, mintha normál desktopunk az egyik irányban túlfolyna a megszokott területen. Tehát ha a beállított részen kihúzunk egy ablakot, az az U70 képernyőjén jelenik meg.

Hogy mire jó mindez? Biztos sokakkal volt már, hogy teljes képernyős programot futtatott (például egy jó nagy felületet megevő vágó- vagy tervezőszoftvert), miközben rájött, hogy mennyire jó lenne egy képet vagy dokumentumot referenciaként megjeleníteni úgy, hogy nem kell az ablakok között váltogatni, és nem kell csökkenteni a fő ablak méretét se. Ilyenre megoldás például a két VGA kimenettel rendelkező videokártya választása és egy második monitor beszerzése, de ez egyrészt költséges lehet, másrészt meg a második monitor jelentős plusz helyet is foglal asztalunkon. Ekkor jöhet jól a mindössze 18,5 centi széles U70, amely tenyérnyi helyen elfér, olcsóbb egy újabb TFT-nél és felbontásának köszönhetően jól láthatóak a rajta megjelenített információk is.

Samsung SyncMaster U70
Tetszőlegesen meghatározható Windowsban a kis kijelző pozíciója a többi képernyőhöz képest.

Mivel nem egy teljes értékű monitorról van szó, leginkább kisebb ablakokat érdemes rápakolni, vagy azokat, amelyek a normál munkánkat zavarnák. Továbbá olyanokat, melyekben nem gyorsan változó kép van, mivel az U70-nek a mai 1-2 ms-os TFT kijelzőivel szemben 30 ms a válaszideje. Például tökéletes egy WinAmp elhelyezésére, vagy rakhatjuk ide az ICQ/MSN és Skype klienseket, vagy a munkánkhoz szükséges dokumentációt. De ha munka közben szeretünk háttérzajnak valami filmet, akkor például egy böngészőben YouTube-ot is (ha háttérnek megy a film, úgyse fontos a tökéletes frissítési sebesség). Nálam harmadik monitorként került az asztalra az U70, és így is praktikusnak találtam, hogy a nagyobb munkák során használt második normál kijelző helyett ezt a kicsit kapcsoltam csak be.

Végül pár szót ejtenék a kezelőszervekről is. A zongorafekete káva jobb felső sarkában található három érintőkapcsoló, melyek gyakorlatilag a felület részét képezik, csak halvány jelzés mutatja helyüket. A bekapcsoló mellett a fényerő szabályzására szolgáló két gomb került mindössze ide. A hátlapon az USB csatlakozáson és a forgatható támasztékon kívül egy Kensington zár aljzat található.

Samsung SyncMaster U70

A Samsung SyncMaster U70 bruttó 20000 forint körüli áron került az üzletekbe, a gyártó 2 év garanciát vállal rá. ■

hozzászólások (3)

Corvus5
Corvus5 2009.08.05. 00:16
A cikk mrggyőzőtt róla, h ez is csak azoknak van kitalálva, akik szeretik értelmetlen, de modernnek tűnő vackokra kidobni a pénzüket.
Nem mintha különben venni akartam volna. :-P
gamator
gamator 2009.08.07. 09:53
Max. egy laptop mellé tudom elképzelni.
Túl sok haszna nem lenne, de legalább jól mutatna mellete
:-)
ajánlott olvasnivaló