Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Zuma's Revenge

Új pályákkal és kisebb-nagyobb újításokkal érkezett meg a Match 3 játék folytatása.

2009.10.24. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

A PopCap Games sorra adja ki különböző – igencsak addiktív – casual játékait, mint például a tavalyi Peggle Nights ügyességi vagy a Plants vs Zombies tower defence játék volt. Ezúttal egy folytatás érkezett: a 2003-ban világhódító útjára indult Zuma kapott újabb epizódot.

Zuma's Revenge

Stílusát tekintve a Zuma a Match 3 típusú játékok népes kategóriájához tartozik. Egy fix útvonalon színes golyók gurulnak végig benne, nekünk pedig a középen lévő béka szájából kell kilőnünk közéjük színes gömböket. Ha a sorba illeszkedő kilőtt golyóbissal együtt legalább három egyforma színű kerül egymás mellé, azok egy robbanás közepette eltűnnek, mi pedig pontot kapunk értük. Ha a felrobbant elemek két oldalán azonos színű golyók vannak, azok összecsúsznak, és ha itt is kettőnél több találkozik egymással, azok folytatják az eltűnést. Bónusz pontok járnak a láncban egymás után eltüntetett golyókért, de akkor is, ha például egy megszakadt lánc résén lőjük keresztül a következő golyót, és így eliminálunk egy csoportot. Az adott pályát akkor nyerjük meg, ha elfogynak a golyók, és elveszítünk egy életet (vagy game over feliratot kapunk), ha a kacskaringós út végén lévő süllyesztőhöz ér el a lánc elején lévő golyó.

Feladatunkat segítik különböző "fegyverek" is: egyes golyók bizonyos időszakban aktiválhatóak, és ilyenkor jutalmunk például a mozgásuk lelassítása, esetleg visszafordításuk vagy a környező golyók felrobbantása. A Zuma's Revenge új fegyvereket is hozott a játékba. Lézerrel lőhetünk ki 4-5 golyót, vagy egy villámmal semmisíthetjük meg az összes megcélzott színű golyóbist, de van olyan power-up is, mely békánk szájából három lövedékkel rendez nagy pusztítást. Ötletes újdonság még, hogy egyes pályákon nem egy rögzített helyen foroghat körbe békánk: van, ahol két levél között ugrándozhatunk, más helyeken pedig egy egyenes vonal mentén mozgathatjuk a békát.

Zuma's Revenge

Több játékmódot is kapunk a Zuma's Revenge-ben. Az Adventure mód egyfajta kis sztorira fűzi fel az egymás után következő pályákat: békánk egy tutajjal egy szigetre kerül, és ennek bejárása során kapunk különböző pályákat. Igen érdekes csavar egy Match 3 játékban a boss ellenfelek megjelenése. Minden tizedik pálya után egy "főgonosszal" kell szembeszállnunk: a védelmi vonalát jelentő golyókat eltüntetve vehetjük célba őt magát. Némelyikük eközben ránk is lövöldöz, így egyfajta Space Invaders típusú játékmenetet kapunk, persze a Zuma köntösébe öltöztetve. A szigeten található hat zónában 10-10 pálya és összesen hat boss vár ránk. A nehézségi szint persze folyamatosan növekszik, és mivel öt pályánként van csak checkpoint, az utolsó résszel már hosszasan meggyűlhet a bajunk. (Mit ne mondjak, roppant idegesítő, amikor az 59. pályán elhalálozunk, és emiatt az 56. szinten kezdhetjük újra a játékot...) A Challenge módban 70 pálya vár ránk, azonban itt ezeken egy megadott pontszámot kell elérnünk, hogy újabb és újabb ilyen kihívásokat érhessünk el. Végül az Iron Frog módban pedig egymás után kell tíz pályát teljesítenünk.

A 17 millió játékos által játszott Zuma folytatása rengeteg új pályát és kisebb-nagyobb újításokat hozott a remekül sikerült Match 3 játékba. Szép grafikájával és egyszerű kezelésével akár újabb rajongókat is meghódíthat, aki pedig játszott az eredetivel, bizonyára lelkesen veti rá magát az új kihívásokra. A játék 19,99 euróért megvásárolható a Steamen (illetve ha valakit cask a kaland mód érdekel, és lemond a Challenge és Iron Frog játékmódról, feleennyiért hozzájuthat a Zuma's Revenge: Adventure változathoz), a próbaverzió pedig a PopCap weboldalán érhető el. ■

értékelés

Zuma's Revenge

Pozitívumok
  • Egyszerű kezelés
  • Nagyszerű új ötletek
  • Boss harcok
  • Kellemes grafika
  • Igen addiktív ("na még egy pálya" effektus)
Negatívumok
  • Checkpoint csak 5 pályánként van
Minimális rendszerigény: Alacsony felbontású módhoz: 700 MHz-es processzor, 256 MB RAM, DirectX 8.1
Ajánlott konfiguráció: Hi-res módhoz: 1 GHz-es processzor, 768 MB RAM, DirectX 9.0c
8,5
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 8
hangulat 9
Zuma's RevengeZuma's RevengeZuma's RevengeZuma's RevengeZuma's RevengeZuma's RevengeZuma's RevengeZuma's RevengeZuma's Revenge

hozzászólások (2)

EnforcerHUN
EnforcerHUN 2009.10.24. 13:14
jó kis játék, tegnapelőtt sikerült legnehezebb fokozaton végig vinni az egészet...
...csak ajánlani tudom!!!:-D:-D:-D
10/10
ajánlott olvasnivaló