New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

DJ Hero (PS3)

Végigvittük a lemezjátszós zenei játékot.

2009.11.09. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Az elmúlt évek során igencsak rákattantam a Guitar Hero és Rock Band sorozatokra, ezek után nem csoda, hogy az Activision legújabb Hero játékát is kiemelten vártam. És tettem mindezt annak ellenére, hogy a címhez kapcsolható zenei stílus igencsak távol áll tőlem, hiszen leginkább a rock és metál irányvonalakat kedvelem. Az új kontroller azonban felkeltette annyira a figyelmemet, hogy nem hagyhattam ki a DJ Hero játékot se. Ezúttal azonban igyekeztem még inkább objektív módon megközelíteni a tesztelést, nehogy a játékba került zenei felhozatal negatív irányba vigye a beszámolót.

DJ Hero (PS3)

Kezdjük a DJ Hero legjelentősebb újításával, a vadonatúj lemezjátszó-kontrollerrel! Egy bakelitlemezre hasonlító fekete korong foglalja el a legnagyobb helyet, ezen találjuk a Guitar Hero játékokban megszokott színes gombokat, jelen esetben hármat. Mellette egy megfordítható részre kerültek a többi vezérlőeszközök, így jobb- és balkezesek egyaránt kényelmesen használhatják a kontrollert. Találunk egy tolópotmétert (ez a crossfader), egy gombot (euphoria), valamint egy tekerőt. Végül egy fedél alatt megtalálhatjuk konzolunk hagyományos kezelőgombjait is, hogy a menükben egyszerűen navigálhassunk. A lemezkorong szabadon körbe forgatható, hogy a scratchelést is imitálhassuk, illetve hogy a visszatekerés funkciót aktiválhassuk.

A játékot érdemes mindenekelőtt a tutorial résszel kezdeni, mert vakon fejest ugorva nem sok sikerélményünk lesz. A narrátor – Grandmaster Flash, aki az elsők között használta a lemezjátszót hangszerként és tökéletesítette a scratchelési technikát – hangja és beszédstílusa ugyan kissé idegesítő, de nagyon jól elmagyarázza, mit mikor és miért kell megnyomni, elhúzni vagy tekerni a kontrolleren. Ezek után aztán akár már medium fokozaton is nekivághatunk a setlisteknek, az easy úgysem tartogat sok kihívást, főleg, ha nem vagyunk újszülöttek a Hero játékok terén. (Különösképpen, hogy a játék no fail módban üzemel, tehát akármilyen rosszak vagyunk, nem szakad meg menet közben a szám, csak a zene nem szól megfelelően.)

DJ Hero (PS3)

A zenei játékokban megszokott "kotta" ezúttal egy pörgő bakelit lemez ívének megfelelően érkezik, a gombok megnyomására pedig ugyanúgy a színes korongok alulra érkezésekor van szükség. Ha korong helyett nyilakkal mintázott színes sávot kapunk, jöhet a scratchelés. Medium fokozatig ez irányfüggetlen tevékenység, hardtól kezdve azonban már arra is oda kell figyelnünk, hogy előre vagy hátra kell megrántanunk a lemezjátszót. Ha a bal vagy jobb sáv oldalra húzódik, a crossfader tolókát kell a megfelelő irányba elhúznunk. Ez a legkönnyebb fokozatokban még egyáltalán nincs vagy csak ritkán, és itt szintén a hard szint keményít be, igen pontos időzítéseket, és sokszor mindössze pillanatnyi rántásokat elvárva. Ez utóbbit nehezíti, hogy a középállásban ugyan kattan egyet a tolóka, de ez nem fogja meg elég határozottan a crossfadert, és elég könnyen túlránthatjuk azt a középálláson. Ha a kiemelt szakaszokon tökéletesen teljesítünk, eufória-szintünk növekszik (ez itt a Star Power), a kétszeres szorzót jelentő mód aktiválására pedig a fent említett külön gomb segítségével van lehetőségünk. GH játékokhoz képest könnyítés, hogy egyetlen sikeres szakaszteljesítés elegendő eufóriával tölt fel az aktiváláshoz. Végezetül a tekerhető potméter bizonyos részeken a hangszín torzítására használható pluszpontok gyűjtésére, ezen kívül pedig egyes freestyle szakaszokhoz a középső, piros gombbal megszólaltatható hangmintákat (beszólások vagy effektek) indíthatjuk el.

A karrier módnak nevezhető fő játékmenet az egyes Guitar Hero játékokból már megismert, helyszínről helyszínre járó, újabb setlisteket folyamatosan unlockoló módszert követi. Ez kezdetben mintegy 30-40 szám elérését biztosítja a quickplay mód részére, aztán a játék végére 100 körülire bővül ez a szám. (De mindez megvásárolható DLC-kkel aztán még tovább növelhető, ha bírja a pénztárcánk. November végén érkezik például három mix David Guettától.) Személy szerint nekem a mixfelhozatal első fele tetszett inkább, abban még rengeteg olyan szám hallható, amelyeket vagy gyerekkoromból, vagy az elmúlt 5-10 évből ismertem, és esetleg némileg kedveltem is. Gondolok itt például Paula Abdultól a Straight Upra vagy a Beastie Boys Intergalactic opusára, de nem volt idegen a Vanilla Ice-tól az Ice Ice Baby, vagy Gary Newman Cars és a Gorillaz Feel Good Inc. száma se. A játék második felében már túlnyomó részbe kerültek a számomra ismeretlen előadók ismeretlen számai, néha már a fülemet bántó keverésben. (De mint a bevezetőben kifejtettem, ez egy erősen szubjektív kérdés, hogy a zenei felhozatalt mennyire tudja valaki értékelni, így emiatt nem kap pontlevonást a játék.) Egy-egy setlist kettőtől nyolc szám hosszúságú, de tetszés szerint ki is kapcsolhatunk közülük, ha valamelyik épp nem tetszik. A számok eljátszásáért legfeljebb öt csillagot kapunk, a zárt setlistek eléréséhez pedig megfelelő számú csillag összegyűjtése szükséges. A Quickplay módot választva a már unlockolt számok közül válogathatunk tetszés szerint, továbbá 2+1 saját setlistet is létrehozhatunk a főmenüben való eléréshez (kettőt a "normál", egyet pedig a gitárt is tartalmazó számokból).

DJ Hero (PS3)

Igen, jól olvastátok, gitárt is tartalmazó számok. Ugyanis mintegy tíz mixben a Guitar Hero gitárjával is becsatlakozhat egy barátunk a játékba, és akkor mindketten gyűjthetjük a pontokat – a no fail mód azonban a gitárra is érvényes, tehát váratlan game over nem fordulhat elő. Olyan számok kerültek így bele a DJ Heroba, mint a Foo Fighterstől a Monkey Wrench, a Weezertől a Beverly Hills vagy a Motörheadtől az Ace of Spades. Ezeknél különösen sok esetben éreztem szentségtörésnek egy-egy mixet, konkrétan a Monkey Wrench véleményem szerint teljesen funkciótlanul került az Intergalactic mellé, egyáltalán nem éreztem koherensnek a kialakult mixet.

A karakterszerkesztő ezúttal kimaradt a játékból, ehelyett pár fix szereplő és pár híres DJ került be, mint például DJ Shadow, DJ AM vagy Grandmaster Flash. Az előbbiekhez mi választhatunk néhány ruha közül, szelektálhatunk a rendelkezésre álló, különböző designú mixpultok közül, és az összes szereplő esetén dönthetünk az extra hangmintakészletről. A Guitar Hero sorozat legutóbbi részei után mindez kis visszalépésként élhető meg, de igazából nem zavart a szerkesztési funkciók hiánya, úgyis inkább a játékra szoktam koncentrálni, nem az állkapocsméret vagy hajszín beállítására. Az egyik választható DJ pedig valójában kettő, hiszen a Daft Punk "robotfejű" tagjai nem szeparálhatóak egymástól.

DJ Hero (PS3)

A DJ Hero leginkább egyszemélyes játéknak tekinthető, a számok töredékében lehet csak gitárral bekapcsolódni, két lemezjátszó-kontrollerrel meg valószínűleg kevesen fognak rendelkezni. Igaz, online csatákat is lehet vívni, de nagyon extra multiplayer lehetőségeket ezen játéktól ne várjunk el.

Az új kontrollerrel érdekes és újszerű játékélményt nyújt a FreeStyleGames DJ Hero játéka, amelyet azonban inkább csak a DJ mixek kedvelői számára mernék nyugodt szívvel ajánlani. A többiek jobban járnak a Guitar Hero sorozat valamelyik aktuális epizódjával, a rockot messziről elkerülők viszont igen jót szórakozhatnak a lemezjátszó rángatásával és a crossfader húzogatásával. Mindenképpen üde színfoltja a zenei játékok egyre szélesebb palettájának. ■

DJ Hero (PS3)
DJ Hero (PS3)DJ Hero (PS3)DJ Hero (PS3)

értékelés

DJ Hero

DJ Hero
Pozitívumok
  • Újszerű kontroller
  • Jól skálázott nehézségi szintek
  • Látványos helyszínek
Negatívumok
  • Nem érhető el minden azonnal quickplayben
  • Nincs karakterszerkesztő
9,0
grafika 9
hangok 9
játszhatóság 8
hangulat 9
DJ Hero
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
DJ Hero

hozzászólások (1)

Kaliptusz
Kaliptusz 2009.11.26. 15:40
egy szó mint száz ............ KIRÁLY!:-D
ajánlott olvasnivaló