25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Tales of Monkey Island

Végéhez ért az ötrészes sorozat.

Írta: Morello 4 hozzászólás

Befejeződött a legendás Monkey Island sorozat legújabb része, amely összesen öt epizódból állt össze. A korábbi ismertetőben már leírtam a legtöbb tudnivalót a játékról, most még néhány rövid benyomás következik, amely az összes epizód végigrágása utáni visszatekintésből adódik.

A Telltale Games véleményem szerint jól ráérzett ezekre az epizódokra bontott sorozatokra, lásd például a Sam & Max részek óriási sikerét. Sok tekintetben párhuzamot is vonhatunk a laza kutya és az őrült nyúl kalandjait feldolgozó szösszenetekkel, hiszen a koncepció a Monkey Island részek esetében is pontosan ugyanaz. Vagyis a Monkey Island öt epizódját áttekintve világossá válik, hogy ebben a játékban is a hangsúly a kevés helyszínen, rövid játékidőn, és az olykor agyafúrt rejtvényeken van. A különbség abból adódik, hogy míg Samék epizódjai önmagukban is külön-külön életet élnek (némi visszautalással az előzőekre), addig itt az öt rész egymás utáni végigjátszásával áll össze a teljes történetet Guybrush Threepwood idei ámokfutásáról.

Kis spoilerekkel ugyan (aki nem akar véletlenül se megtudni semmit, az most ugorjon két bekezdést), de a lényeg, hogy a Screaming Narval hajó megkaparintása és Spinner Cay felszabadítása után már majdnem boldogan élünk, amíg meg nem halunk, de megjelenik a színen Morgan LeFay, egy feltűnően dekoratív hölgy, aki a szablyával is jól bánik, és nem mellesleg Guybrush kezéért jött. Igaz, őt már Elaine-hez köti a házasság szent köteléke, de az életét fejvadászként tengető Morgan nem is így gondolta, tőle csak a démoni varázslattal fertőzött kézfejet rendelték meg. Hogy mindez ne legyen elég, egy óriási tengeri szörny elnyeli a hajónkat legénységestül, mindenestül, szóval először is ebből a szorult helyzetből kellene megszabadulni.

Aztán visszatérünk a Flotsam Island nevű szigetre, ahol ismét a bőrünket kell menteni, hiszen egy bírósági tárgyalás során próbálnak olyan képtelenebbnél képtelenebb vádakkal illetni, amelyek még a kétbalkezességben feketeöves Guybrush részére is kemény diónak ígérkeznek. Néhány meglepő fordulat is előkerül LeChuckkal és a voodoo asszonysággal kapcsolatban, végül azonban rajtavesztünk, és a túlvilág kapujában találjuk magunkat. Innentől a legfőbb feladat, hogy valahogy visszatérjünk az életbe. Nem lehet ez olyan túl nagy trükk, hiszen LeChuck is megtette már a múltban! Vagy mégis...?

Szóval a rövidke epizódok ellenére tartogat pár meglepetést a Tales of Monkey Island, érdemes újra elmerülni Guybrush kalandjaiban, egészen a végkifejletig. A program tulajdonságairól, erényeiről már korábban értekeztem, itt most inkább csak azt tenném hozzá a teljes sztori áttekintése után, hogy kicsit azért zavar, hogy alig néhány helyszínen kalandozhatunk, amelyek olykor még epizódonként is újra felbukkannak. Igaz, mindig kicsit más kontextusban lesz ott feladatunk, de azért ennél jobban is megerőltethették volna magukat a készítők, mert amúgy a játékban szereplő helyszínek és feladatok élvezetesnek mondhatók.

Ha már Telltale Games, nálam összességében lenyomják a Monkey Island epizódokat a Sam & Max évadok, mert hiába Guybrush csetlése-botlása, és pár valóban kacagtató, ötletes jelenet, véleményem szerint mégsem veheti fel a versenyt azzal a tömény idiotizmussal, ami a Sam & Max epizódokat áthatotta. Ott igyekeztünk az összes párbeszédet és lehetőséget szőröstől-bőröstől kivesézni, hiszen minden mozzanaton és beszóláson fél óráig vinnyogni lehetett a röhögéstől, a Monkey Island viszont csak simán jópofa, de semmi több.

A Monkey Island sorozat rajongóinak természetesen kötelezőek az új epizódok, hiszen jópofa, és tipikusan Monkey Island sztori keveredik ki a végére. De egy végigjátszás után többször már biztos nem fogjuk elővenni, maximum idézgetni pár jellemző momentumot. Hogy szimpatikus-e ez az epizódokra bontott játékmenet, azt mindenki döntse el maga. Véleményem szerint jól sikerült történet bontakozott ki az idei Monkey Island eresztésből.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Tales of Monkey Island

Platform:

Fejlesztő: Telltale Games (2004-2018.)

Megjelenés:
2009. nyár PC
n/a: Wii

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Morello
Morello [5409]
Nekem is problémám volt ezzel, utánanéztem, és a hivatalos fórumon is csak a fejüket vakarták és hümmögtek, de volt 1-2 ilyen hsz, akiknek ezzel a módszerrel működött. Kipróbáltam, és tényleg :-)
LordMatteo
LordMatteo [29272]
LOL, ezt kb a warez játékoknál kell csinálni, amelyik netes reg-et igényel, telepítés alatt meg indításkor netkábel off, és akkor nem kell baszakodni a crackkel se...:D:) Bocsi ha sértett valamit, ez esetben törölhető, de elég vicces egy eredeti játéknál is ez a módszer.
Morello
Morello [5409]
Egy kis technika segítség ahhoz, ha a 2. epizód a telepítés után, unlock előtt script error üzeneteket dobál.

Akármennyire is röhejes megoldás, de miután telepítetted, húzd ki az internetes hálózatot, és ezután unlock-old. És amikor ez megvan, dugd vissza, és akkor már tudsz vele játszani. Ennél használhatóbbat a hivatalos fórumon se tudnak mondani... :-D
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (4 db)