Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Három dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televíziói

Bemutatta Full HD 3D LED tévéit a koreai gyártó.

2010.02.23. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Samsung Bécsben rendezte meg immáron második európai fórumát, amelynek keretében új termékeit is prezentálta a kontinens minden tájáról összesereglett újságírók részére. Azon szerencsések között lehettem, akik az Austria Centerben a sajtótájékoztatón elsők között hallhattak az újdonságokról, majd személyesen ki is próbálhatták azokat.

Három dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televíziói

Az utazás fáradalmait Bécsbe érve mi mással pihenhettük volna ki, mint egy óriási, a tányérról jócskán lelógó, fantasztikus ízű bécsi szelettel. Utána megcélozta csapatunk busza a Duna partján felépült komplexumot, ahol regisztráció után épp időre beestünk a sajtótájékoztatóra. Táncosok bemutatói és a Samsung fejeseinek előadásai váltották egymást a színpadon, a fénypontot pedig a Full HD LED-es 3D televízió bemutatója jelentette. Igaz, az ennek élvezetéhez szükséges szemüvegből a késői érkezés miatt nem jutott már (pontosabban a székekről egyesek elmarkolták előlünk), de mint később kiderült, jobb is volt így: egy külön televízión – tehát nem a tömegből, távolról – nézve sokkal jobb hatása volt a háromdimenziós felvételeknek.

Három dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televíziói

A jelenleg otthoni célra használt 3D megoldás alapvetően nem egy technikai újdonság, ún. "LCD shutteres" szemüveget már 10 évvel ezelőtt is lehetett kapni a PC-hez, azonban mostanra – elsősorban meglátva a 3D mozifilmek sikerét – jöttek rá a televíziógyártók, hogy ezt általánosabb otthoni felhasználásra is be lehet vezetni. 2000-ben 100 hertzes frekvenciával villogott a szemeinket felváltva eltakaró két LCD, mostanra már 120 Hz-et használnak, így a gyakorlatilag 60 Hz-en frissülő kép (hiszen, minden második képkocka jut el egy-egy szemhez) agyunkban még folyamatosabbnak tűnik. A Samsung többféle designban gyártja a tévékhez használható szemüvegeket, ezeket egyfajta futurisztikus divatbemutató keretében is prezentálták a színpadon. Bár külső megjelenésben eltérnek a modellek, közös bennük, hogy infra fény segítségével történik a szinkronizáció a tévé és a szemüveg között, hiszen fontos, hogy kapjon egy jelet a szerkezet, hogy mikor melyik szemünkhöz tartozó információ látható a képernyőn.

Három dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televíziói

A Samsung 7-es, 8-as és 9-es TV szériái új, LED háttérvilágítású modellekkel bővülnek idén márciustól, amelyek mindegyike alkalmas lesz 3D megjelenítésre. Mint később a bemutatóteremben közelről is megbizonyosodhattunk róla, ezek mind igen elegáns designú, prémium kategóriás készülékek, volt köztük például kisujjnyi vastagságú (sőt, annál talán valamivel vékonyabb) modell is, fantasztikus képminőséggel. A 9-es széria ráadásul "PVR (Personal Video Recorder) Ready" lesz, ami azt jelenti, hogy egy pendrive vagy USB-s winchester rákötésével rögzíthetjük is a műsorokat. Az árra vonatkozó újságírói kérdésre sajnos nem érkezett konkrét válasz, a Samsung munkatársa mindössze annyit mondott, hogy "elfogadható áron" lesznek kaphatóak az új tévék.

Három dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televíziói

Persze mit érne ez a technológia megfelelő tartalom nélkül. Így a Samsung megállapodott a Dreamworks animációs stúdióval, és a Monsters vs. Aliens (Szörnyek az űrlények ellen) film 3D-s verzióját adják minden tévéjükhöz. Blu-rayen várhatóak egyéb 3D filmek is otthoni lejátszásra, de a Samsung munkatársai a 2D-s műsorok automatikus, valós idejű konvertálását is megvalósították, azaz tetszőleges tévéadásból – például focimérkőzésről vagy más sportközvetítésről, koncertekből stb. – háromdimenziós képet ad televíziónk képernyőjére. Kissé szkeptikusan álltam mondjuk az ezt prezentáló fülke előtt, mert tény, hogy remek 3D élményt nyújtott a rúdugrás, a futók rajtja és az autóverseny is, de egyszerűen hihetetlennek tűnik, hogy mindezt a 2D-s információból ennyire pontosan tudnák generálni. A Samsung hazai munkatársával konzultálva kiderült, hogy nem voltam egyedül ezzel a kétkedéssel, de a koreaiaktól sajnos nem sikerült pontos információkat kihúzni ezzel kapcsolatosan. Mindemellett természetesen játékokat is futtathatunk majd 3D-ben. További újdonság lesz még a Samsung AppStore-ja, ahonnan – a telefonokhoz hasonlóan – különböző alkalmazásokat vásárolhatunk majd tévénkre, mint például videokölcsönzőhöz való hozzáférést (persze várhatóan ez csak egyes országokban lesz elérhető).

Három dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televíziói

A 3D tehát a mozik után lassan beköltözik a nappalikba is. Nem várják persze azt, hogy mindenki rohan áttérni az új technológiára, hiszen még aránylag kevés lehetőség van a kihasználására, de aki mostanában vesz új tévét, és már ilyen funkcióval választja, azt pár év múlva nem fogja felkészületlenül érni a 3D tartalmak széleskörű elterjedése.

Három dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televíziói

A sajtótájékoztató nem merült ki ennyiből, volt szó többek között LCD-vel felszerelt hűtőszekrényekről, porszívó-robotról, mobiltelefonokról, fényképezőgépekről és notebookokról is. Cikkünk folytatásában ezen termékcsoportokról is írunk még, különös tekintettel a mosógépekről, hiszen bizonyára arra lesznek a legtöbben kíváncsiak olvasóink közül. ;-) De a lista utolsó három kategóriájáról még mindenképpen lesz szó oldalunkon... ■

Három dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televíziói
Három dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televízióiHárom dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televízióiHárom dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televízióiHárom dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televízióiHárom dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televízióiHárom dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televízióiHárom dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televízióiHárom dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televíziói

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.