Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Három dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televíziói

Bemutatta Full HD 3D LED tévéit a koreai gyártó.

2010.02.23. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Samsung Bécsben rendezte meg immáron második európai fórumát, amelynek keretében új termékeit is prezentálta a kontinens minden tájáról összesereglett újságírók részére. Azon szerencsések között lehettem, akik az Austria Centerben a sajtótájékoztatón elsők között hallhattak az újdonságokról, majd személyesen ki is próbálhatták azokat.

Három dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televíziói

Az utazás fáradalmait Bécsbe érve mi mással pihenhettük volna ki, mint egy óriási, a tányérról jócskán lelógó, fantasztikus ízű bécsi szelettel. Utána megcélozta csapatunk busza a Duna partján felépült komplexumot, ahol regisztráció után épp időre beestünk a sajtótájékoztatóra. Táncosok bemutatói és a Samsung fejeseinek előadásai váltották egymást a színpadon, a fénypontot pedig a Full HD LED-es 3D televízió bemutatója jelentette. Igaz, az ennek élvezetéhez szükséges szemüvegből a késői érkezés miatt nem jutott már (pontosabban a székekről egyesek elmarkolták előlünk), de mint később kiderült, jobb is volt így: egy külön televízión – tehát nem a tömegből, távolról – nézve sokkal jobb hatása volt a háromdimenziós felvételeknek.

Három dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televíziói

A jelenleg otthoni célra használt 3D megoldás alapvetően nem egy technikai újdonság, ún. "LCD shutteres" szemüveget már 10 évvel ezelőtt is lehetett kapni a PC-hez, azonban mostanra – elsősorban meglátva a 3D mozifilmek sikerét – jöttek rá a televíziógyártók, hogy ezt általánosabb otthoni felhasználásra is be lehet vezetni. 2000-ben 100 hertzes frekvenciával villogott a szemeinket felváltva eltakaró két LCD, mostanra már 120 Hz-et használnak, így a gyakorlatilag 60 Hz-en frissülő kép (hiszen, minden második képkocka jut el egy-egy szemhez) agyunkban még folyamatosabbnak tűnik. A Samsung többféle designban gyártja a tévékhez használható szemüvegeket, ezeket egyfajta futurisztikus divatbemutató keretében is prezentálták a színpadon. Bár külső megjelenésben eltérnek a modellek, közös bennük, hogy infra fény segítségével történik a szinkronizáció a tévé és a szemüveg között, hiszen fontos, hogy kapjon egy jelet a szerkezet, hogy mikor melyik szemünkhöz tartozó információ látható a képernyőn.

Három dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televíziói

A Samsung 7-es, 8-as és 9-es TV szériái új, LED háttérvilágítású modellekkel bővülnek idén márciustól, amelyek mindegyike alkalmas lesz 3D megjelenítésre. Mint később a bemutatóteremben közelről is megbizonyosodhattunk róla, ezek mind igen elegáns designú, prémium kategóriás készülékek, volt köztük például kisujjnyi vastagságú (sőt, annál talán valamivel vékonyabb) modell is, fantasztikus képminőséggel. A 9-es széria ráadásul "PVR (Personal Video Recorder) Ready" lesz, ami azt jelenti, hogy egy pendrive vagy USB-s winchester rákötésével rögzíthetjük is a műsorokat. Az árra vonatkozó újságírói kérdésre sajnos nem érkezett konkrét válasz, a Samsung munkatársa mindössze annyit mondott, hogy "elfogadható áron" lesznek kaphatóak az új tévék.

Három dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televíziói

Persze mit érne ez a technológia megfelelő tartalom nélkül. Így a Samsung megállapodott a Dreamworks animációs stúdióval, és a Monsters vs. Aliens (Szörnyek az űrlények ellen) film 3D-s verzióját adják minden tévéjükhöz. Blu-rayen várhatóak egyéb 3D filmek is otthoni lejátszásra, de a Samsung munkatársai a 2D-s műsorok automatikus, valós idejű konvertálását is megvalósították, azaz tetszőleges tévéadásból – például focimérkőzésről vagy más sportközvetítésről, koncertekből stb. – háromdimenziós képet ad televíziónk képernyőjére. Kissé szkeptikusan álltam mondjuk az ezt prezentáló fülke előtt, mert tény, hogy remek 3D élményt nyújtott a rúdugrás, a futók rajtja és az autóverseny is, de egyszerűen hihetetlennek tűnik, hogy mindezt a 2D-s információból ennyire pontosan tudnák generálni. A Samsung hazai munkatársával konzultálva kiderült, hogy nem voltam egyedül ezzel a kétkedéssel, de a koreaiaktól sajnos nem sikerült pontos információkat kihúzni ezzel kapcsolatosan. Mindemellett természetesen játékokat is futtathatunk majd 3D-ben. További újdonság lesz még a Samsung AppStore-ja, ahonnan – a telefonokhoz hasonlóan – különböző alkalmazásokat vásárolhatunk majd tévénkre, mint például videokölcsönzőhöz való hozzáférést (persze várhatóan ez csak egyes országokban lesz elérhető).

Három dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televíziói

A 3D tehát a mozik után lassan beköltözik a nappalikba is. Nem várják persze azt, hogy mindenki rohan áttérni az új technológiára, hiszen még aránylag kevés lehetőség van a kihasználására, de aki mostanában vesz új tévét, és már ilyen funkcióval választja, azt pár év múlva nem fogja felkészületlenül érni a 3D tartalmak széleskörű elterjedése.

Három dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televíziói

A sajtótájékoztató nem merült ki ennyiből, volt szó többek között LCD-vel felszerelt hűtőszekrényekről, porszívó-robotról, mobiltelefonokról, fényképezőgépekről és notebookokról is. Cikkünk folytatásában ezen termékcsoportokról is írunk még, különös tekintettel a mosógépekről, hiszen bizonyára arra lesznek a legtöbben kíváncsiak olvasóink közül. ;-) De a lista utolsó három kategóriájáról még mindenképpen lesz szó oldalunkon... ■

Három dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televíziói
Három dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televízióiHárom dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televízióiHárom dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televízióiHárom dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televízióiHárom dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televízióiHárom dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televízióiHárom dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televízióiHárom dimenzió a nappaliban: jönnek a Samsung 3D televíziói

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló