25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Rock Band 3 (PS3)

Év végén érkezik a Harmonix új zenei játéka, egy vadonatúj hangszerrel, a keyboarddal.

Írta: Dino

Az év második felében tovább folytatódik az EA és az Activision versengése zenei játékok terén. Miközben az előbbitől a mai napon jelent meg a Green Day: Rock Band (és nagyon reméljük, hogy nem kell sokat várnunk a tesztpéldány megérkezésére), ősztől érkeznek a különböző sorozatok folytatásai. Szeptember 21-én kapjuk a Guitar Hero: Warriors of Rockot, az utolsó negyedévben jön a DJ Hero 2, és ugyanezen időszakban várható jelen előzetesünk tárgya, a Rock Band 3 is.

Rock Band 3 (PS3)

A Harmonix az EA számára készítette el 2008 őszére a Rock Band sorozat első részét, majd egy évvel később jött a Rock Band 2, azóta pedig két olyan változat jelent meg, amely egy-egy együttesre koncentrált. Az egyik a tavaly szeptemberi The Beatles: Rock Band volt, a másik pedig a bevezetőben említett Green Day játék. Míg a konkurens Guitar Hero sorozatot szállító Activision a címében egy együttes nevét viselő játékaiban (Guitar Hero: Aerosmith, Guitar Hero: Metallica) a zenei válogatások terén nem ragaszkodott egyetlen előadóhoz, a Harmonix munkatársai inkább úgy döntöttek, hogy csak a kiválasztott zenekarra koncentrálták, és a beatleses játékuk alapján úgy érzem, jó döntés volt ez így, nagyon jól végigkövették a brit banda pályafutását. A Rock Band sorozatban azonban már régen nem történt igazán jelentősnek tekinthető előrelépés, így ideje volt végre nekik is lépni.

Ez a nagy lépés pedig a Rock Band 3-ban történik meg: új hangszer kerül a palettára. Nevezetesen a keyboard, azaz billentyű (esetleg szintetizátor), egy kétoktávos, 25 gombos, MIDI kimenettel is rendelkező, vezeték nélküli kontroller formájában, amit a 80-as évek szintipop zenekaraihoz hasonlóan gitárszerűen nyakba véve is használhatunk. Ha olyan szám van épp soron, amelyben nincs billentyűs hangsáv, akkor a gitárt vagy basszusgitárt játszhatjuk ezzel a vezérlővel. És ha már van MIDI billentyűzetünk, a MIDI Pro Adapter Box megvásárlásával azt is ráköthetjük a konzolra a játékhoz. A keyboard kontroller kezelése a hírek szerint triviális lesz: kezdő szinten itt is öt színes gombot kell használnunk, aztán nehezebb fokozaton már mind a két oktávra szükségünk lesz, míg a képernyőn színes jelöléssel láthatjuk, hogy épp melyik területén kell ténykednünk.
De megújul a többi eddigi hangszer is. A dobhoz a Mad Catz perifériagyártótól jelenik meg egy három cinből álló kiegészítő, és szintén ők készítenek egy vadonatúj gitárt is a Harmonix részére, amelyen 102 gomb és hat húr lesz. Ezeket az Expert fölötti, Pro elnevezésű játékmódokhoz lehet majd használni. A mikrofon várhatóan nem változik, de a játékban megjelennek a The Beatles és Green Day verziókban feltűnt többszólamú részek, azaz akár 3 mikrofont is használhatunk majd.

Rock Band 3 (PS3)

A Pro fokozatot már a valósághoz egész közeli játékmódnak ígérik, az eredeti számok minden egyes dobütését vagy pengetését és akkordlefogását lekövetve. Dobon a kiegészítővel együtt számolt 4+3 ütőfelület ehhez már elég reális mennyiségnek tűnik, a Fender Mustang Pro fantázianevet kapott gitárnál pedig az új kontroller ígéri a realisztikushoz már valamelyest közelítő játékélményt. Ez utóbbit úgy kell elképzelni, hogy a 17 bundon 6-6 gombot találunk, a pengető helyén pedig hat, a valódihoz hasonló kinézetű húrt. A billentyűhöz hasonlóan amúgy a gitár is használható lesz MIDI vezérlőként akár a játékon kívül is. Ilyen paraméterek mellett már akár a valódi gitártanulás első lépésének is alkalmas lesz a Rock Band 3 új kontrollere.

Természetesen a játékmenetben is várhatóak újítások. Így például a Guitar Hero 5-ben megismert Party Mode megjelenik a Rock Band 3-ban is, azaz bármikor – akár szám közben is – ki vagy beléphetünk a játékba, vagy állíthatunk nehézségi szintünkön, miközben társaink zavartalanul játszanak tovább. Emellett persze sok más játékmód várható, a karriertől a Road Challenge elnevezésűig.

Rock Band 3 (PS3)

A dallistáról egyelőre nincs sok hír, 80 feletti számmennyiséget emlegetnek a hírek, köztük olyan trackekkel, mint a Rainbow in the Dark (Dio), a Sister Christian (Night Ranger) vagy a The Power of Love (Huey Lewis and the News). Ha minden igaz, a játékba kerülő összes számból készül Pro módú "kotta" is. Továbbá a korábbi RB játékok dalait is be lehet majd importálni (ezekre vonatkozóan nem tudni, hogy frissítik-e azokat, hogy játszhatóak lehessenek Pro-ban is).

Fejlődő játékmenet, vadonatúj illetve továbbfejlesztett hangszerek – ez eddig ígéretes, ha ehhez egy remek számlista is társul, akkor igencsak üthet majd év végén a Rock Band 3. Kérdés még, hogy vajon boltokba kerülnek-e itthon az új kontrollerek, hiszen a korábbi játékok plasztik hangszereit nem forgalmazta az EA hazai képviselete. Őszre remélhetőleg minden kiderül...

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Rock Band 3 (PS3)

Platform:

Fejlesztő: Harmonix

Kiadó: Electronic Arts

Megjelenés: 2010. IV. negyedév

» Tovább a játék adatlapjára

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!