Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Art of Murder: Cards of Destiny

Vége a nyárnak, így FBI ügynökünk végre elmehet szabadságra. Illetve...

2010.08.30. 09:15 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

Nicole Bonnet, a fiatal FBI ügynök, akinek a borzalmas sorozatgyilkosok mellett kollégái férfiöntudatával is meg kell küzdenie, végre szabadságra mehetett. Azonban a munkamániás hölgy hamarosan egy csomagot kap, és pár perc múlva azon kapja magát, hogy megint nyomoz. Ráadásul megint egy szadista, pszichopata sorozatgyilkos után, akit hamar el is keresztelnek Kártyás gyilkosnak, hisz áldozatai mellett egy-egy kártyalapot hagy névjegyül. Elméjének zakkantságát pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy gyilkosságaihoz rejtvénybe burkolt meghívókat küld Nicole-nak. Így a fiatal ügynök sokszor szemtanúja is a gyilkosságnak.
Ráadásul – hisz az élet már csak ilyen – nem elég a félbehagyott szabadság, még a munkatársak körül sincs minden rendben. És persze a családi tragédia is becsap. Törékenynek tűnő ügynöknőnket azonban semmi nem tántorítja el. Hajtja őt a kíváncsiság és a rejtélyek megoldásának vágya. Ahogyan minket is, hiszen mi irányítjuk őt. A játék borítója ne ijesszen meg senkit, a rajta telefonáló, erősen szájplasztikázot hölgyemény csak valami borítótervező agyszüleménye. Nicole továbbra is a jól megszokott barna szemű, feketehajú és emberszabású-szájú nő. :-)

Art of Murder: Cards of Destiny

A játék motorja lényegében nem változott a korábbi Art of Murder részek óta: továbbra is egy point and click kalandjátékról van szó, ahol kívülről látjuk a főhősnőt és klikkeléssel irányíthatjuk. Felszedhetünk tárgyakat és összeilleszthetjük őket. Azonban ebben a játékban már nem mindegy a sorrend: azaz nem mindegy, hogy a teafiltert tesszük a pohárhoz, vagy a poharat a teafilterhez. Újdonság még, hogy a tárgyakat érdemes kinagyítva is megtekinteni, hisz a legtöbb esetben 3D-sek és megforgathatók. Néhány esetben pedig fontos, hogy mi van egy tárgy – például egy kártyalap – túloldalán.

Az előző részben már bevezették a konkurenciától eltanult segítséget (kérdőjel gomb a jobb alsó sarokban), melyet használva, megnézhetjük azokat a helyeket a képernyőn, amik fontosak (tárgyak, kijáratok), így elkerülhető az idegesítő pixelvadászat. Csakhogy a Cards of Destinyben ez nem sikerült tökéletesre. Egyrészt sajnos nem minden fontos helyet mutat meg a segítség. Másrészt hiába használjuk, néha így is elakadhatunk, ha a továbbhaladás olyan bonyolultra sikerült, amit józan ésszel nem lehet kitalálni. Mostanában sok cikkhez teszem hozzá, hogy az adott kalandjáték végigvihető végigjátszás használata nélkül, sajnos azonban ez nem igaz a Cards of Destinyre. Jó hír viszont, hogy a játék lemezén eleve adnak egy ilyen végigjátszást, így nem kell keresgélni az interneten.

Art of Murder: Cards of Destiny

A grafika két részből áll. Egyrészt a festett háttérből, másrészt az ezeken mozgó 3D-s karakterekből. Az elsővel semmi gond sincs: szépek és még az előző részeknél is több dinamizmus van rajtuk (mozgó ablakok, felhők, autók, madarak...). A 3D-s karakterek többsége azonban gyengén kidolgozott. Az FBI-os főnökünk például olyan, mintha egy 10 évvel ezelőtti játékból lépett volna ki. Szerencsére ő a legrosszabb és vele csak ritkán találkozunk.

A hangokról általában ritkán írok, hisz nincs kimondottan vájt fülem, így nem is pontosan értem, miről is kéne írnom, azonban ez csak addig van, amíg minden rendben van. Sajnos egy kis hiba azért ebbe is becsúszott. A beszélgetések időnként olyan halkak, hogy a majdnem teljesen lehúzott hangerővel szóló zene teljesen elnyomja. Persze ott van a felirat, de azért jó lenne hallani hozzá a beszédet is a teljes megértéshez. Tudom, hogy teljesen is le lehetne húzni a zenét és akkor nem volna ilyen gond, csak hát zene nélkül olyan egy kalandjáték, mintha egy hollywoodi filmet néznénk zene nélkül. A másik probléma nem ennyire fájó, de – gondolom a lengyel eredeti szinkron miatt – a párbeszédek időzítése nem éppen pontos: néha egy szereplő két mondata között gyanúsan sokat kell várni.

Art of Murder: Cards of Destiny

Az Art of Murder sorozat epizódjainak befejezéseivel szokott talán a legtöbb gond lenni. Nincs rosszabb, mint egy hét kalandozás után valami összecsapott, értelmetlen vég. Erre azonban jobban odafigyeltek a lengyel készítők, és végre egy normális befejezést kanyarítottak a játéknak. Nem egy elementális erővel megrázó katarzis, de legalább nem összecsapott, mint az első rész végén.

Bonnet ügynök kalandjait én leginkább a festett helyszínek szépségéért és a megszerelendő gépek miatt szeretem. Ezek azok a puzzle-k, amelyek nem túl légből kapottak, és józan paraszti ésszel is megoldhatók. Ezekből nem volt hiány most sem. A történet sem túl rossz és néhány hibát leszámítva élvezetes órákat töltöttünk vele. Sajnos azonban néha elő kellett venni a végigjátszást, mert egy nem túl logikus részen el-elakadtunk. Ennek ellenére drukkolok, hogy készüljön folytatás, bár Nicole utolsó mondata kétségeket ébresztett bennem, hogy lesz-e következő rész... ■

Art of Murder: Cards of Destiny
Art of Murder: Cards of DestinyArt of Murder: Cards of DestinyArt of Murder: Cards of DestinyArt of Murder: Cards of DestinyArt of Murder: Cards of DestinyArt of Murder: Cards of DestinyArt of Murder: Cards of DestinyArt of Murder: Cards of DestinyArt of Murder: Cards of DestinyArt of Murder: Cards of DestinyArt of Murder: Cards of Destiny

értékelés

Art of Murder: Cards of Destiny

Pozitívumok
  • Szép grafika
  • Jó befejezés
  • Segítség a pixelvadászat ellen
Negatívumok
  • Néha értelmetlen puzzle-k
  • Túl halk párbeszédek
Minimális rendszerigény: 2 GHz-es processzor (vagy Dual Core 1,6 GHz), 512 MB RAM, GeForce/Radeon videokártya 64 MB memóriával, DVD-ROM, 4 GB HDD
7,0
grafika 8
hangok 6
játszhatóság 6
hangulat 8

hozzászólások (4)

Creativ3Form
Creativ3Form 2010.08.30. 22:59
Jó befejezéééééés? Nocsak, már ezért érdemes lesz elkezdeni:-D Csak előtte befejezem a 2. részt, mert anno elakadtam valahol, aztán töröltem és elvesztek a mentéseim stbstbstb. De kitolom, és utána ezt is, remélem tényleg jó az a befejezés;-)
Lacko
Lacko 2010.08.31. 06:22
Várj! Ne várj tőle sokat, akkor szar lesz. Nekem akkora csalódás volt az első rész vége, hogy ahhoz képest ez egy jó befejezés. ;)
ABal
ABal 2010.08.31. 13:21
Súlyos lemaradásban vagyok, mert még a 2. részt sem láttam és már itt van a 3. És még a Runaway 3 is hátra van...
Lacko
Lacko 2010.08.31. 13:24
Bizony, bizony.... bele kell húzni. Nekünk is van pár elmaradásunk. De nekünk még egy-két rohadt jó társasjáték is beugrott időközben. Sok a dolog... :D
ajánlott olvasnivaló