25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech Wireless Illuminated Keyboard K800

Már vezeték nélküli kivitelben is elérhető a világító billentyűzet.

Írta: Dino 4 hozzászólás

A két éve bemutatott Illuminated Keyboard után a Logitech nemrégiben elkészült megvilágított billentyűzetének vezeték nélküli változatával is. A lapos, notebookszerű kialakítású gombokkal felszerelt klaviatúra pedig a teszt során megmutatta, hogy minőség tekintetében még mindig a maximumot hozza a méltán neves svájci gyártó.

A Wireless Illuminated Keyboard K800 nevet kapott új termék egy igen lapos, minimális dőlésszögű, vezeték nélküli billentyűzet. De ha ferdébben szeretjük használni klaviatúránkat, két kis lábat ezen is kihajthatunk. A matt fekete keretet keskeny plexi sáv övezi, míg a középső rész fényes felületet kapott (így aztán gyűjti az ujjlenyomatokat is). A gombok kellemesen íves kialakításúak, a lenyomásukhoz szükséges erő optimálisnak nevezhető, és bárhol is érünk hozzá a billentyűkhöz, ugyanazzal a könnyedséggel nyomhatjuk be azokat mindenhol. Míg a gombok felületén kisebb bemélyedés van, az alsó sor (Ctrl, Windows stb.) ez alól kivételt képez: púpos felületük lehetővé teszik, hogy ujjunk tövével nyomjuk be azokat, például egy Alt-F4 kombináció esetén.

Az Illuminated Keyboard fő attrakciója azonban nevének megfelelően az, hogy a billentyűket alulról (fehér) fény világítja meg. Ráadásul ennek erősségét szabályozhatjuk is néhány fokozatban (akár teljesen ki is kapcsolva a lámpákat). Az elemmel való spórolás érdekében ha a klaviatúrába épített szenzorok nem érzékelik, hogy ott tartjuk kezünket, automatikusan kikapcsol a világítás, majd ha ismét közelítünk hozzá kezünkkel, azonnal visszakapcsol. És ha már a név kielemzésénél tartunk, ne feledkezzünk meg az odabiggyesztett Wireless szóról se: vezeték nélküli billentyűzetről van szó, amelyhez egy apró méretű, "Unifying" technológiájú vevőt kapunk. Ez egyszerre képes több Logitech periféria kezelésére is, így nem kell külön vevőegység az egérhez se, amennyiben az is a Unifying koncepció jegyében készült.

Sok extra billentyűre ne számítsunk, ha a K800-at választjuk, ez nem egy multimédiás funkcióiról elhíresülő termék lesz. A numerikus rész felett találunk négy plusz gombot (hangerő fel-le és elnémítás, valamint számológép indítása), emellett pedig az F1-F12 gombok kaptak egy külön Fn funkciógombbal együtt előhívható másodlagos funkciót (ennek a funkciógombnak a helye a jobb oldali AltGr és Ctrl között van, a kontextusfüggő menüt előhívó gomb helyén). Böngésző vagy levelezőprogram indítása, lámpák fényerejének állítása, médialejátszás vezérlése – kb. ennyi, amit ezekkel elérhetünk.

Két 2000 mAh-s, AA méretű NiMh akku került a K800-ba, amelyeket csavaros fedél takar. De nagy szükség nincs is a fedél eltávolítására, micro-USB kábel csatlakoztatásával tölthetjük fel az akkukat. Használati intenzitástól függően kb. 1-1,5 hetente kell kábelre kötnünk a billentyűzetet. Ha pedig még inkább spórolni szeretnénk az árammal, a jobb felső sarokban lévő kapcsoló segítségével teljesen kikapcsolhatjuk a klaviatúrát.

Egyetlen gyenge pontot éreztem a billentyűzet tesztelése során, ez pedig a vázhoz használt műanyag kicsit gyengébbnek tűnő volta. Amíg az asztalon fekszik, addig ebből semmit se érzékelünk, de ha megemeljük két oldalánál, óvatos "csavaró" mozdulattal igen hajlékonynak tűnik az egész, ami akkor lehet kicsit talán veszélyes, ha sokszor mozgatjuk, vesszük ölbe, mert például nappalinkban lévő HTPC-hez vagy PS3-hoz szeretnénk használni.

A Logitech Wireless Illuminated Keyboard K800 amerikai (US) kiosztással került a boltokba, magyar verzió ebből nem készült. 28990 forintos javasolt bruttó végfelhasználói áron kapható, a gyártó 3 év garanciát vállal rá.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech Wireless Illuminated Keyboard K800
  • Logitech Wireless Illuminated Keyboard K800
  • Logitech Wireless Illuminated Keyboard K800
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Dark Archon
Dark Archon [11449]
Kérdésedet ugyanabban a mondatban meg is válaszoltad :) Szerencsére Wave-ből csináltak magyart.
Aruns
Aruns [7071]
Lehet megpróbálni egyedi darabot csináltatni és akkor csak neked lesz egyedül kerek e világon;-)
KoKo
KoKo [4304]
Értem én hogy kis piac vagyunk, és nem sok marha venne 20-30 000-ért billentyűzetet, de akkor is, miért nincs magyar verzió ezekből a világítós cuccokból?!! :(( Mert én pl. már a G szériával is szemeztem, de abból sincs....
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (4 db)