25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Tippek a Windows optimalizálásához

Néha szedjük rendbe operációs rendszerünket is – tippek és trükkök.

Írta: Retee 19 hozzászólás

Egy új gép és rajta egy friss, éppen csak megszületett Windows tömény boldogsággal töltheti el a kedves felhasználót, hiszen még minden simán repeszt, első pöccre indult és az oprendszer sem sokat akadékoskodik. Azonban a Linuxos és a Maces tábor felől az egyik legerősebb kritika mindig is a Win öregedését illette, hiszen ahogy telt az idő és növekedett a telepített/törölt programok száma, úgy fáradt meg egyre jobban a Microsoft üdvöskéje. A Windows 98 ennek még alig-alig állt ellen, sőt, ha egy rosszul megválasztott codec csomaggal indítottunk, akár már pályafutása legelején is megbolondulhatott. Az XP jobban bírta a strapát, de igazán csak a Windows 7-nél lett érezhető, hogy foglalkoztak a problémával a fejlesztők, így egy normálisan telepített Win 7 (esetleg az XP SP 3 is) egy kis odafigyeléssel nagyon sokáig fitten tartható. Ettől függetlenül az öregedés létezik, ha pedig valaki kevésbé ért a géphez és nem figyel, gyorsan belassíthatja az oprendszert a sok felesleges kacattal. A problémát viszont nem lehetetlen orvosolni, csak épp sokan félnek tanácsot adni, segíteni, tartva attól, hogy egy félreértés, valami banális véletlen, vagy egy rossz időben kipattanó önállósodási roham alatt Pistike valahogy letörli a Windowst. Mivel pedig a cikkben ismertetett módszerek nem épp a guruknak segíthetnek, hanem a kezdő, vagy a témában járatlan felhasználóknak, ezért mindenki a saját felelősségére próbálja ki, és csak addig a szintig, amíg nagyjából érti, hogy mit is csinál éppen.

CCleaner
Jellemzők: egyszerű, magyar nyelvű, ingyenes
Anélkül, hogy túl sokat beszélnénk a Windows regisztrációs adatbázisáról, nem árt tudni, hogy ide kerül a gépünk és az oprendszer minden tulajdonsága, jellemzője és változása. Mint egy hatalmas adójegyzék, ahol mindenki dokumentálva van és amelybe új tagok kerülnek be, régiek esnek ki, miközben a feljegyzések folyamatosan frissülnek és a legújabb adatok kerülnek be mindenki nevéhez. A Windows egyik legfontosabb része ez, ha egy programot telepítünk, azonnal ide fog kerülni minden adata és beállítása, ha frissítjük, az is. A probléma az, hogy idővel hatalmas bürokratikus káosz alakulhat ki azoknál, akik gyakran tesznek fel és törölnek le szoftvereket, ráadásul ezt már hosszú ideje művelik. A kulcspont amúgy a törlés, a szabályos uninstallnál is hajlamosak felesleges adatok megmaradni (néha direkt), nem beszélve arról, ha valaki a jaltai konferencia helyett egy laza Shift+F8-cal zavarja le a menetet. A sok nem létező vagy módosult változóra mutató bejegyzés, a zsákutcák, a hibás leírások idővel mindenkinél elszaporodnak és lassítják a Windowst. A CCleaner viszont – többek között – pontosan ezen segít. A telepítés után a Rendszerleíró fülre, majd a Hibák keresésére kattintva végigmazsolázik minden adatot, majd kiad egy listát a problémákról, amelyeket aztán azonmód javíttathatunk is vele. Előtte viszont megkérdezi, hogy szeretnénk-e biztonsági mentést csinálni (ha először használod, akkor szeretnél), így ha ne adj' Isten az újraindítás után nem kerek valami, akkor vissza tudjuk állítani az eredeti állapotot (Eszközök – Rendszer helyreállítás). Mindezt kb. három kattintással le is zavarhatjuk, tehát rendkívül egyszerű, de a többi funkciónál picit jobban kell figyelni. A Tisztító menünél elsősorban helyet szabadíthatunk fel azzal, hogy mindenféle rejtett és használaton kívüli cuccot törlünk – a böngészők, multimédiás lejátszók, intéző stb. „szemetét” . Ami nincs alapból kipipálva, azt ne nagyon bántsuk, a kipipáltak közül pedig talán csak a sütiknek (illetve a „Futtatás a Start menüben”-nek) kegyelmezzünk meg, ha azt akarjuk, hogy ne kelljen újra bejelentkezni mindenhova. A tisztítás után nem ritka, hogy akár 1-2 GB-ot is nyerünk, ráadásul a böngészők is begyorsulhatnak. A CC emellett tartalmaz „Programok eltávolítása” és „Automatikusan induló” menüpontot is, de ezeket a Windowsból is megoldhatjuk.

TweakNow RegCleaner 2011
Jellemzők: angol, az alap funkciók használata egyszerű, a finomhangolás viszont haladó usert igényel, ingyenes
A CCleaner remek kis alternatívája a TweakNow RegCleaner 2011, amely néhány esetben többet is tud, mint a konkurens. A programon belül a „Windows Cleaner” fülre kattintva láthatjuk az elérhető funkciókat, lássuk, melyek ezek!
Disk Cleaner: Hasonló, mint a CC Tisztítója, ez viszont az egész lemezen keres régről megmaradt felesleges fájlokat, ami eltart egy ideig. A kilistázott eredményekről aztán eldönthetjük, hogy mi kell és mi nem, majd törölhetünk.
Registry Defragmentes: A töredezettség-mentesítésről később beszélünk, ez azonban egy érdekes funkciója a szoftvernek. Az RC a teljes lemez helyett csak azt a részt mentesíti, ahol a registry darabjai fekszenek, meggyorsítva ezzel a Windows számára az elérésüket. Túl gyakran nem érdemes használni, időnként viszont el lehet indítani, de előtte minden programot lőjünk ki, és készüljünk fel arra, hogy időbe fog telni, míg elkészül vele.
Registry Cleaner: Ugyanaz, mint a CCleaner – lehet gyors, teljes és előre beállított keresést és javítást is választani.
Track Cleaner: Ez a funkció a böngészők, a multimédiás alkalmazások és a Win egyes részeit vizsgálja át szemétért kutatva – gyakorlatilag ugyanaz, mint a Tisztító – csak jobban kell figyelni a pipákra.
A RegCleaner 2011 emellett több más feladatokat is képes teljesíteni, de elsősorban a felsoroltak lehetnek fontosak.

msconfig - Rendszerkonfiguráció
A msconfig nem egy netről letölthető alkalmazás, hanem a Windows egyik saját programja. A futtatáshoz beírva lehet elindítani (Win 7-nél várjuk meg, míg megkeresi a gép és kattintsunk rá), majd az „automatikus indítás” fülre kattintva meg is érkeztünk a megfelelő helyre. Amit itt látunk, az azoknak a programoknak a listája, amelyek automatikusan elindulnak a Windowszal együtt – fontos és kevésbé fontos szereplők egyaránt feltűnnek. A probléma rendszerint az, hogy rengeteg szoftver adja magát hozzá ehhez az elit körhöz. Egy-egy program – általában – keveset eszik, de sok kicsi sokra megy, és mikor már 15 felesleges alkalmazás áll szolgálatba az oprendszerrel együtt, akkor korrektül le tudják szívni az erőforrásokat, a processzort és a memóriát, nem beszélve arról, hogy ilyenkor a Win is lassan indul el, hiszen idő, míg mindent betölt. Haladó felhasználóknak ezért havonta egyszer nem árt benézniük ide és minden felesleges versenyző elől kisatírozni a pipát. Tipikusan ide fog kerülni rengeteg frissítést kereső program: Yahoo, Ask, iTunes, Adobe, aztán feltűnnek a mobilos alkalmazások, a nyomtató cuccai, de még az MSN, vagy épp a Steam is, pedig ezek egy jó részére semmi szükségünk. Az okostelefonos szoftvert, a Steamet, az MSN-t majd elindítom, mikor kell, az Adobe Bridge, meg a böngésző toolbar csak ne keresgéljen, és az értesítési felületre sem kérek egy csomó felesleges ikont. Ugyanakkor ez személyenként változik: ha valaki folyamatosan használja a Photoshopot, annak fontos lehet a Bridge, az MSN őrültek szeretik, ha egyből elindul a program stb. – tehát mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mi mehet és mi nem. Szerencsére a Win 7-ben már elég egyértelműek a dolgok, mert nem csak a fájlnevek szerepelnek a felsorolásnál – a „Microsoft Windows operációs rendszer” név elől például biztos kevesebben vennék ki a pipát, mint az xyc.exe kapcsán. Azonban nagyon fontos, hogy óvatosan barbárkodjunk, nehogy valami olyat lőjünk ki, ami után el sem indul a rendszer. Az egyértelmű nevek rendben vannak, de ha valaminél nem vagyunk biztosak abban, hogy ez mire is való, akkor várjunk, és először gépeljük be a Google keresőbe a file nevét, mert rengeteg weboldal létezik arra, hogy ilyen kérdésekre választ adjon. A RtHDVCpl.exe például hiába néz ki ellenségesnek, vagy feleslegesnek, az első keresési találat megválaszolja, hogy ez az integrált hangkártya szoftvere, amit nem illik bántani.

Még egy apróság miatt lehet érdekes számunkra ez a menü. Mikor egy gépre vírus vagy spyware kerül, annak fontos, hogy minden egyes indításnál ő is aktivizálódjon, s nyilván nem nehéz kitalálni, hogy hol fog feltűnni – bizony, itt. A listát átböngészve bajban lehetünk, ha felfedezzük, hogy a dokumentumokból, valami temp, esetleg temporary mappából egy-két-három furcsa nevű exe is indítási kérelmet nyújtott be. Az ilyen helyeken figyelő joke, play, game, fun stb. exék nagy valószínűséggel azt jelzik, hogy léket kaptunk (de először itt is a Google keresést ejtsük meg!) és vírusok, vagy hasonló dolgok telepedtek meg a gépen. A spy/vírusirtót elindítva is problémát okozhatnak, mert a szoftver hiába irtja le a kártékony kódot, ha ezek az automatikus indulásnál megmaradnak, akkor gyakran újratelepülnek az első restart után. Persze a biztonsági programok sem hülyék, többségük megpróbálja kipaterolni innen is a drágákat, csak épp van, hogy nem sikerül, például azért, mert a férgektől instabillá és lefagyóssá vált a Windows. Ezért miután megejtettük az irtást és biztosan tudjuk, hogy kik/mik okozzák a problémát, a restart előtt kézileg is szedjük ki a pipát a veszélyes exe-k elől.

Nagyjából ennyi, amennyit tudnunk kell az msconfig használatáról. Az biztos, hogy az automatikusan induló programok helyrerakásával sokkal komolyabb gyorsulást érhetünk el, mint bármilyen más tuninggal, de a használata közben nagyon kell figyelni és nem szabad vakon lövöldözni. Szerencsére hiába vesszük ki a pipát valami elől, a listában ettől függetlenül ott fog maradni, így ha akarjuk, ismét aktivizálhatjuk a működését.

Piriform Defraggler
Jellemzők: magyar, egyszerű, ingyenes
Végezetül ne feledkezzünk meg arról, hogy időnként a merevlemezt sem árt orvoshoz küldeni, főleg a rendszerpartíciót. A sok ide-oda másolgatott program és apró file szépen lassíthatja a rendszert, ha túlságosan töredezetté válik a meghajtó. Természetesen a Windows is tartalmaz beépített programot ennek javítására, ám ez lassabb és butább is, mint a Defraggler. Utóbbi villámsebesen kielemzi nekünk, hogy a különböző meghajtók milyen állapotban vannak és a munkához kevesebb helyre van szüksége, mint a windowsos tesónak. Magát a mentesítést is gyorsabban zavarja le, de azzal tisztában kell lennünk, hogy egy hatalmas winchester esetén órákba fog telni, míg végigmegy mindenen, azaz érdemes éjjel elindítani a gépen – reggelre remélhetően végez is.

A felsorolt tippek közül természetesen nem muszáj mindent használni, de ezek segítségével karban lehet tartani az öregecskedő, köhögő Windowst, amely így nem eszik (annyi) felesleges memóriát és nem, vagy kevésbé lassítják le a már nem is létező programok, bejegyzések. Most pedig ti következtek: milyen programokat, módszereket, alternatívákat ismertek és szoktatok használni, mikor megpróbáljátok ráncba szedni a Microsoft operációs rendszerét?

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • CCleaner
  • TweakNow RegCleaner 2011
  • msconfig - Rendszerkonfiguráció
  • Piriform Defraggler

HOZZÁSZÓLÁSOK

ufodani
ufodani [17652]
Uraim ehhez vki?
Skacok tudna vki helpezni? Rendszer visszaáll és Origin reinstall sem segített, amúgy pedig elég láma vagyok az ilyenekhez-is :-P
Gobiakos
Gobiakos [13192]
MELLnézést én is kérek! :-D;-)
ufodani
ufodani [17652]
Bár lehet csak nekem új :-) Mondtam én és én kérek melnézést:-P
LordMatteo
LordMatteo [29253]
Igazad van ez elég hasznos fícsör :)

... '98 óta. :-D
sipec
sipec [19623]
detto
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (19 db)