25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

The Jak and Daxter Trilogy (PS3)

A Sony újabb legendás hősei költöztek HD felbontásba.

Írta: Zoo_Lee 3 hozzászólás

A Naughty Dog csapata minden kétséget kizáróan a Sony egyik legnagyobb és legsikeresebb fejlesztője. A srácok eddig a PlayStation franchise összes nagykonzoljára kihoztak legalább egy eszméletlenül ütős exkluzív címet. Anno PSX-en ez a zseniális Crash Bandicoot széria volt, PlayStation 2-n Jak és Daxter kalandjai, míg a jelenlegi generációban Nathan Drake történetével nyűgöztek le minket. Ilyen sikerszéria után nem véletlenül várjuk tűkön ülve a készülődő The Last of Ust...

The Jak and Daxter Trilogy (PS3)

De ne ugorjunk annyira előre, maradjunk csak a Jak and Daxter sorozatnál, amelyből most, nagyjából egy évvel a PlayStation 2 másik híres kalandjáték-trilógiája, a Sly kollekció után szintén érkezett egy HD felbontásba csomagolt, trófeákkal kibővített változat. A Blu-ray lemez csak a Naughty Dog által fejlesztett eredeti hármast tartalmazza, így a versenyzős Jak X, illetve a PSP-ről átportolt Daxter és Lost Frontier részeket nélkülözniük kell a rajongóknak. Ez azonban nem akkora probléma, mivel a legjobbak mindig is a hivatalos részek voltak, ezek pedig teljes terjedelmükben rajta terpeszkednek a lemezen. Csak egy kis ismétlés kedvéért vegyük is át őket!

A Jak and Daxter: The Precursor Legacy a történet kezdete, amelyben Jak és lökött barátja, Daxter, a falujukban élő öreg bölcs tanácsai ellenére elkalandoznak a közeli Misty Islandre, ahol a Dark Eco nevezetű sötét energia leledzik. Itt szemtanúi lesznek, ahogy néhány rosszarcú gonosztevő sereget toboroz, hogy elpusztítsák az Eco energia többi fajtáját és meghódítsák a világot. Hőseinket észreveszik, menekülés közben pedig Daxter beleesik egy Dark Ecóval töltött medencébe, amely apró, sárga rágcsálóvá változtatja. Hogy a folyamatot megfordítsák, a duónak meg kell keresnie a többi bölcset, akik az Eco energia irányítására képesek, útjuk során azonban rengeteg szörnybe és érdekes kalandba botlanak, végül pedig az egész világ megmentése az ő feladatuk lesz. Ezen a részen még kicsit meglátszódik a Crash Bandicoot játékok hatása, a hangulat kicsit infantilis, a hangsúly inkább a platformozáson, az ügyességi részeken, illetve a továbbjutáshoz szükséges energiacellák begyűjtésén van.

The Jak and Daxter Trilogy (PS3)

A második rész, a Jak II: Renegade az után játszódik, hogy hőseink az ősi precursorök egyik gépezetével pár száz évet előreutaznak a jövőbe, majd ott Jaket rögtön elfogják és két évre bebörtönzik. A továbbra is rágcsáló formájú Daxter ekkor talál rá barátjára, aki a fogság során rendesen bedurvult, képessé vált átalakulni egy Dark Ecóval fűtött szörnnyé, valamint elsajátította a beszéd képességét is, egyelőre elég nyers formában, amit Daxter saját marhaságaival igyekszik minden létező ponton ellensúlyozni. Egy sikeres börtönszökés után a páros csatlakozik a helyi lázadó erőkhöz, hogy fényt deríthessenek ittlétük okaira és bosszút állhassanak a Jaken kísérletező megalomán Bárón. A gyűjtögetés helyett nagyobb hangsúly került a harcra, a platformozós részek nehézségi szintje is csökkent, a világ bejárása pedig ugyan továbbra is szabad (a helyszínül szolgáló Haven City GTA-stílusban teljes egészében bejárható), a fő sztori jóval lineárisabb lett. De a hangulat miatt talán ez a rész a legkiemelkedőbb is a trilógiából, erről tanúskodik, hogy szériából készült spin-offok (PlayStation Move Heroes, Daxter) is többnyire ebből az időszakból merítenek.

Végül a harmadik részben sivatagba száműzött hőseink (Haven City lakói nem tolerálták a Jakban lakozó sötét erőket, pláne azután nem, hogy képtelen volt megvédeni a megostromlott várost) egy renegát, tengerparti településre, Spargus Citybe kerülnek, ahol ki kell érdemelniük a város vezetőinek bizalmát, majd az egész sorozat legnagyobb játékterületén kalandozva végre meg kell fejteniük a precursorök titkait és megmenteniük Haven Cityt, mielőtt túl késő lenne. Grafikailag ez a rész a legkiemelkedőbb, viszont a játékmenet platformozás helyett már kissé túlságosan is az akcióra, a Mad Maxet idéző sivatagi járművekre összpontosít, ráadásul hangulatilag hiába vette még a Jak II-nél is sötétebbre a tónust, szerény véleményem szerint nem volt képes utolérni a nagy elődöt.

The Jak and Daxter Trilogy (PS3)

A három rész zseniális együtt, iszonyat hosszú időre képesek lekötni a játékosokat, és akit egy kicsit is érdekel Jak világa és szereti a Naughty Dog munkáit, annak gyakorlatilag kötelező vétel. Sajnos azonban értékeléskor figyelembe kell vennem a felújítás minőségét is, és meg kell vallanom, kicsit csalódtam, főleg azok után, amit a Sony a God of War kollekciókkal és az Ico játékok felújításával villantott. Látvány tekintetében közel sem olyan nagy a váltás, azon kívül, hogy átméretezték a textúrákat, gyakorlatilag semmilyen változtatás nem történt. A három játékon kívül pedig a csomagban semmi más nincsen, annak ellenére, hogy tavaly a Sly gyűjtemény Move-hoz készített minijátékokat is bedobott, a God of War kollekcióhoz pedig extra koncepciós rajzok is jártak. A trófeák ráadásul egy kicsit túlságosan is „kézenfekvőek”: ha megcsinálunk minden küldetést és beszerezzük az összes gyűjtögethető tárgyat, meg is nyílik mind, nincs közöttük olyan, ami esetleg egy kis extra kihívást vagy élettartamot adna a játékoknak.

Ez a pár hiányosság azonban ne vegye kedvét senkinek. A The Jak and Daxter Trilogy ajánlott minden lelkiismeretes Sony rajongónak, és remélem, hogy egyrészt a tavalyi Sly kollekcióhoz hasonlóan ez is azt jelzi előre, hogy teljes titokban készülőben van egy új, sorszámozott negyedik rész, másrészt kíváncsian várom, hogy ezek után mikor fogjuk megkapni az utolsó klasszikus PlayStation hős, Ratchet kalandjait is felújítva.

A The Jak and Daxter Trilogy kizárólag PlayStation 3 platformra jelent meg.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

80%
grafika
6
hangok
8
játszhatóság
9
hangulat
9
Pozitívumok
  • A Sony egyik legjobb játéktrilógiája...
Negatívumok
  • ...és semmi extra

További képek

  • The Jak and Daxter Trilogy
  • The Jak and Daxter Trilogy
  • The Jak and Daxter Trilogy
  • The Jak and Daxter Trilogy
  • The Jak and Daxter Trilogy

HOZZÁSZÓLÁSOK

cekimate
cekimate [2]
nekem megvolt mind a 3-része
Berci1
Berci1 [464]
De örülnék pedig egy jó kis crash bandicoot rebootnak, vagy csinálják meg azokat a részeket hdben amelyek csak ps2re jöttek.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (3 db)