Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Samsung Galaxy Y - Az első mesekönyvem...

A fiatalokat célozza alacsony árával a Samsung okostelefonja.

2012.03.16. 16:50 | szerző: 3cht | Kütyü+hardver

A Samsung a fiatalokat célozza meg az olcsó GT-S5360 vagy más néven Galaxy Y mobiltelefonnal (az elnevezésben az Y a Young, azaz fiatal szót takarja). Ez a készülék a Galaxy Mini utódjának tekinthető, amelynek sikeressége az Y-ban is megtalálható. A Samsung ezúttal egy belépő szintű, olcsó, strapabíró telefont alkotott, azoknak a szülőknek, akik meg akarják venni az első telefont a gyermekeiknek és azoknak a fiataloknak, akik rá akarják venni anyjukat, hogy a nyomógombok helyett már az érintőképernyőt is megszeressék.

Samsung Galaxy Y - Az első mesekönyvem...

Az apró készülék az olcsóság miatt természetesen kompromisszumokat köt hardver tekintetében. Szoftverről azért nem érdemes beszélni, mert egy 2.3.6-os (Gingerbread) Android operációs rendszer fut rajta, amely természetesen szabadon toldozható-foldozható, frissíthető és nagyjából ugyanarra képes minden telefonon. Mivel a Google mérnökei jól megalkották anno a szoftvert, még gyengébb hardveres teljesítmények között is tűrhetően szuperál.

Külsőleg megszokott Samsung Galaxy modellről van szó: egy nagy képernyő, egy fizikai gomb és két érintőgomb elől. Ezt megspékeli egy-egy fizikai és bekapcsoló gomb oldalt valamit egy microUSB 2.0 és egy 3,5 mm-es kimenet (amit még egy kis takaró műanyag is véd) a tetején. Az alapcsomaghoz kapunk kábelt, dokumentációt és egy töltőt. De szerintem ennél többre nincs is szükség. A legfrissebb szoftvereket pedig a netről bármikor le tudjuk szedni hozzá.

Mivel a régi bevált szokástól eltérően a szoftverrel nem nagyon lehetett spórolni, a Samsung mérnökei a hardvert vették kezelésbe. A háromhüvelykes kijelző még éppen vállalható képátló az internet elérésére, de a TFT színei sosem lesznek szépek, a célnak azonban megfelelnek. Még napsütésben is el lehet olvasni a képernyőt, illetve még picit oldalról is olvashatóak maradnak a betűk, igaz, a telefonban lévő 240*320 pixeles felbontású kijelző nem nevezhető csúcsminőségűnek. Az Androidra a Samsung ráhúzta a saját TouchWiz nevű felületét, amely egész tűrhetően muzsikál, a 830 MHz-es processzor és a 290 MB memória ellenére. Bár hozzátenném, hogy azért sokszor érezhető a késlekedés. Mindenesetre, ha nem pakoljuk tele a kezdőképernyőt, amelyet fizikai méretei miatt nem is igazán tudnánk, akkor simán tenni fogja a dolgát az Y. Azt ne várjuk, hogy 20 programot futassunk egy időben, de ha rendesen gazdálkodunk erőforrásainkkal (értsd: nem használjuk megállás nélkül, különösen nem az energiaigényes funkciókat), akkor akár 2-3 napig töltés nélkül is társunk lehet a telefon.

A telefon belső memóriája sem túl nagy, de a belehelyezhető SD kártya megoldja a problémánkat, és mivel a 2 megapixeles, fény (mert vakunak túlzás lenne hívni) nélküli kamerától sem kell túl nagy képméretet várnunk, így bőven elég lesz a strandon és az osztályteremben készült fotók tárolására. Természetesen mozgóképet is tudunk rögzíteni, de az is biztos, hogy nem ez lesz a YouTube sztárja a maga QVGA felbontásával és 15 fps sebességével.

Adatkommunikációban rendben van viszont a kapott csomag, ha épp egy moziműsort akarunk megnézni a neten vagy felcsattannánk kedvenc közösségi oldalunkra, akkor a 7,2 Mbps maximális sebességével a 3G modem vagy a 802.11 b/g/n wifi bőven elegendő lesz és ki fogja szolgálni az átlagfelhasználó igényeit. Sőt még GPS-t is kapott az Y – így, ha az osztálykiránduláson vagy a céges bulin eltévednénk, vagy számunkra ismeretlen helyen ébrednénk, akkor pillanatok alatt hazanavigálhatunk vele. Persze az 1200 mAh-s akkumulátortól nem szabad sokat várni, de nálunk kellemesen elzümmögött 2-3 napot, amely egy jó értéknek számít a mai 1 nap és töltéses világban. Persze a GPS és a wifi akár pár óra alatt is megeszik elektronjainkat... További alapszolgáltatások még a Bluetooth, a beépített FM rádió, az email küldési lehetőség, a zenelejátszó, amihez az említett 3,5 mm-es kimenet jó szolgálatot nyújt. Ne várjunk tőle eget rengető minőséget, de rádiózáshoz tökéletes.

A Samsung Galaxy Y azoknak készült, akik nem hímes tojásként kezelik a telefonjukat, hanem dolgoznak, sportolnak vele, néha esetleg a netre is felnéznének, de jellemzően a telefonálás és az SMS írás az, amiért használnák a készüléket. Továbbá azoknak is jó, akik a fiatalabb generáció tagjai és még nem tudják, melyik gyártó modelljeit válasszák és szeretnék kipróbálni a nagytestvérek funkcióit, kicsiben. Első telefonnak a fiatalok számára kimondottan megfelelő, akiknek elsősorban azt a Samsung is szánta, de a technika iránt kevésbé fogékony szülők is megismerkedhetnek segítségével az érintőképernyővel és persze az Androiddal. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló