Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Samsung Galaxy Y - Az első mesekönyvem...

A fiatalokat célozza alacsony árával a Samsung okostelefonja.

2012.03.16. 16:50 | szerző: 3cht | Kütyü+hardver

A Samsung a fiatalokat célozza meg az olcsó GT-S5360 vagy más néven Galaxy Y mobiltelefonnal (az elnevezésben az Y a Young, azaz fiatal szót takarja). Ez a készülék a Galaxy Mini utódjának tekinthető, amelynek sikeressége az Y-ban is megtalálható. A Samsung ezúttal egy belépő szintű, olcsó, strapabíró telefont alkotott, azoknak a szülőknek, akik meg akarják venni az első telefont a gyermekeiknek és azoknak a fiataloknak, akik rá akarják venni anyjukat, hogy a nyomógombok helyett már az érintőképernyőt is megszeressék.

Samsung Galaxy Y - Az első mesekönyvem...

Az apró készülék az olcsóság miatt természetesen kompromisszumokat köt hardver tekintetében. Szoftverről azért nem érdemes beszélni, mert egy 2.3.6-os (Gingerbread) Android operációs rendszer fut rajta, amely természetesen szabadon toldozható-foldozható, frissíthető és nagyjából ugyanarra képes minden telefonon. Mivel a Google mérnökei jól megalkották anno a szoftvert, még gyengébb hardveres teljesítmények között is tűrhetően szuperál.

Külsőleg megszokott Samsung Galaxy modellről van szó: egy nagy képernyő, egy fizikai gomb és két érintőgomb elől. Ezt megspékeli egy-egy fizikai és bekapcsoló gomb oldalt valamit egy microUSB 2.0 és egy 3,5 mm-es kimenet (amit még egy kis takaró műanyag is véd) a tetején. Az alapcsomaghoz kapunk kábelt, dokumentációt és egy töltőt. De szerintem ennél többre nincs is szükség. A legfrissebb szoftvereket pedig a netről bármikor le tudjuk szedni hozzá.

Mivel a régi bevált szokástól eltérően a szoftverrel nem nagyon lehetett spórolni, a Samsung mérnökei a hardvert vették kezelésbe. A háromhüvelykes kijelző még éppen vállalható képátló az internet elérésére, de a TFT színei sosem lesznek szépek, a célnak azonban megfelelnek. Még napsütésben is el lehet olvasni a képernyőt, illetve még picit oldalról is olvashatóak maradnak a betűk, igaz, a telefonban lévő 240*320 pixeles felbontású kijelző nem nevezhető csúcsminőségűnek. Az Androidra a Samsung ráhúzta a saját TouchWiz nevű felületét, amely egész tűrhetően muzsikál, a 830 MHz-es processzor és a 290 MB memória ellenére. Bár hozzátenném, hogy azért sokszor érezhető a késlekedés. Mindenesetre, ha nem pakoljuk tele a kezdőképernyőt, amelyet fizikai méretei miatt nem is igazán tudnánk, akkor simán tenni fogja a dolgát az Y. Azt ne várjuk, hogy 20 programot futassunk egy időben, de ha rendesen gazdálkodunk erőforrásainkkal (értsd: nem használjuk megállás nélkül, különösen nem az energiaigényes funkciókat), akkor akár 2-3 napig töltés nélkül is társunk lehet a telefon.

A telefon belső memóriája sem túl nagy, de a belehelyezhető SD kártya megoldja a problémánkat, és mivel a 2 megapixeles, fény (mert vakunak túlzás lenne hívni) nélküli kamerától sem kell túl nagy képméretet várnunk, így bőven elég lesz a strandon és az osztályteremben készült fotók tárolására. Természetesen mozgóképet is tudunk rögzíteni, de az is biztos, hogy nem ez lesz a YouTube sztárja a maga QVGA felbontásával és 15 fps sebességével.

Adatkommunikációban rendben van viszont a kapott csomag, ha épp egy moziműsort akarunk megnézni a neten vagy felcsattannánk kedvenc közösségi oldalunkra, akkor a 7,2 Mbps maximális sebességével a 3G modem vagy a 802.11 b/g/n wifi bőven elegendő lesz és ki fogja szolgálni az átlagfelhasználó igényeit. Sőt még GPS-t is kapott az Y – így, ha az osztálykiránduláson vagy a céges bulin eltévednénk, vagy számunkra ismeretlen helyen ébrednénk, akkor pillanatok alatt hazanavigálhatunk vele. Persze az 1200 mAh-s akkumulátortól nem szabad sokat várni, de nálunk kellemesen elzümmögött 2-3 napot, amely egy jó értéknek számít a mai 1 nap és töltéses világban. Persze a GPS és a wifi akár pár óra alatt is megeszik elektronjainkat... További alapszolgáltatások még a Bluetooth, a beépített FM rádió, az email küldési lehetőség, a zenelejátszó, amihez az említett 3,5 mm-es kimenet jó szolgálatot nyújt. Ne várjunk tőle eget rengető minőséget, de rádiózáshoz tökéletes.

A Samsung Galaxy Y azoknak készült, akik nem hímes tojásként kezelik a telefonjukat, hanem dolgoznak, sportolnak vele, néha esetleg a netre is felnéznének, de jellemzően a telefonálás és az SMS írás az, amiért használnák a készüléket. Továbbá azoknak is jó, akik a fiatalabb generáció tagjai és még nem tudják, melyik gyártó modelljeit válasszák és szeretnék kipróbálni a nagytestvérek funkcióit, kicsiben. Első telefonnak a fiatalok számára kimondottan megfelelő, akiknek elsősorban azt a Samsung is szánta, de a technika iránt kevésbé fogékony szülők is megismerkedhetnek segítségével az érintőképernyővel és persze az Androiddal. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.