Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

S.Ö.R. - Shakespeare Összes Rövidítve könyv+DVD

DVD-n is megjelent a már 500 magyar előadással büszkélkedő darab.

2012.08.26. 15:25 | szerző: Dino | DVD

Tizennyolc évvel ezelőtt pár fiatal hazai színész összeállt, hogy magyar változatban színpadra állítsák három brit fiatalember 1987-ben bemutatott művét, amely eredetiben a The Complete Works of William Shakespeare (Abridged) címet viselte. A magyarban Shakespeare összes rövidítve, avagy röviden csak S.Ö.R. néven, Kálloy Molnár Péter fordításában elkészült változat első előadását több mint 500 követte, nemrég pedig DVD és könyv formájában is boltokba került a darab.

S.Ö.R. - Shakespeare Összes Rövidítve könyv+DVD

Kálloy Molnár Péter mellé Kálid Artur és Gáspár András csatlakozott 1994-ben, ők hárman vannak a színpadon az előadás alatt. De többször bevonják a közönséget is játékukba, hol szöveget mondatva velük, hol egyiküket a színpadra felhozva, így gyakorlatilag nincs két egyforma előadás. A DVD-n az egyik idei, 2012-es alkalom "lenyomata" található, amelyet hét kamerával rögzítettek a Centrál Színházban. Az igazán vicces, közel kétórás darabot valószínűleg a legtöbben végigröhögik, de úgy gondolom, nem árt némi fogékonyság az angol humorra, legalábbis az segít. Továbbá érdemes felkészülni, hogy az elhangzó szövegeknek igencsak távolról van csak köze Shakespeare-hez, legtöbbször csak nyomokban találkozhatunk eredeti mondatokkal, és ez pont jól is van így. Elég nehéz lenne elképzelni a rapesített Othellót vagy az opera változatban előadott Téli regét szöveghű formában.

S.Ö.R. - Shakespeare Összes Rövidítve könyv+DVD

Természetesen extrák is kerültek a korongra, összesen mintegy 40 percben. Így például láthatunk a három színészről 1994-es felvételeket, bekukkanthatunk az előadás színfalai mögé, interjúkat tekinthetünk meg az alkotókkal, felirat helyett pedig bekapcsolhatjuk az ún. "Shakespearométeres üzemmódot", amelyben folyamatosan jelzik, hogy hány Shakespeare-mű került eddig sorra, és melyik az épp aktuálisan színen lévő.
A DVD tok mellett egy 130 oldalas könyvet is kapunk, amely egyrészt tartalmazza a darab teljes szövegkönyvét, kiegészítve a kimaradt jelenetekkel, másrészt további kisebb humoros írásokat. Végül egy kétoldalas posztert is találunk a csomagban, a három színésszel, illetve a kiadvány borítójának nagyobb változatával. ■

Fotók: Parlando Kiadó; Kleb Attila - klebattila(kukac)gmai(pont)com

S.Ö.R. - Shakespeare Összes Rövidítve könyv+DVDS.Ö.R. - Shakespeare Összes Rövidítve könyv+DVD

hozzászólások (4)

en vagyok az
en vagyok az 2012.08.28. 10:25
Shakespeare összes rövidítve? ez igy hulyeseg.
hyperion.babilon
hyperion.babilon 2012.08.29. 22:57
http://www.youtube.com/watch?v=cyfA9UoI5s8
sipec
sipec 2012.08.30. 00:55
hulye vagy. a SOR az egy nagyon jo szindarab.
bollokr
bollokr 2015.01.30. 09:18
Köszi a linket.
Egyből feldobja a 2 órás részt is,mellette.
Még csak a feléig jutottam el,de jók a színészek,és az előadás módja tényleg modern felfogású.
A díszlet nélküli bemutatás mód,és a jelmezek hiányossága is a feldolgozás korhű beépítését volt hivatott szolgálni.
Ami még tetszett ,hogy időnként,kapcsolatban vannak a nézőkkel,talán hogy oldják a Sékszpíri drámai hangulatot,és így is egy könnyebb irányba tereljék a végső mondanivalót.
ajánlott olvasnivaló