New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

SimCity

A klasszikus városépítős sorozat is reboot formájában éled újjá az EA-nél.

2012.09.28. 09:20 | szerző: Dino | Előzetes

Több más szériájához hasonlóan az Electronic Arts nemrég úgy döntött, ideje újraindítani Will Wright és a Maxis 1989-ben indult játéksorozatát, a SimCityt is. Az egyik legrégebbi városépítős játék eddigi öt epizódja nagy sikereket könyvelhetett el, és alapvetően ennek lett spin-offja a legtöbb példányban eladott számítógépes játék is, a The Sims. A jövő februárban megjelenő játékot még a gamescomon próbálhattuk ki.

SimCity

Az első és legfontosabb, amit a fejlesztők kiemeltek, a játékhoz készült vadonatúj szimulációs motor, a GlassBox volt. Míg eddig jellemzően a grafikai megjelenítés igazodott a program által számolt statisztikai adatokhoz, most mindez fordítva lesz, az alapoktól modellezve a város működését. Simjeink, az erőforrások, az épületek mind-mind külön objektumok, amelyek teszik a dolgukat – az emberek járják az utakat, a víz folyik a vezetékben, a gyárakban termékek készülnek stb. –, különböző eseményeket kiváltva. Igen komplex folyamatokról van szó, tehát például a gyár felépítéséhez teherautók hordják az alapanyagot, majd ha befejeződött az építkezés, az üzem "jelzi" a környéken lakóknak, hogy úgy munkalehetőség keletkezett. A még munkanélküli simek megindulnak autójukkal a gyárba, ahol ha megfelelő számú munkaerő gyűlt össze, megkezdődik a termelés, amit persze külön animáció jelez. A gyárkémény füstöt kezd eregetni, amely környezetszennyezést eredményez, akár a közeli víztartály tartalmát is megfertőzve. A vízvezetékbe jutó fertőzött víz aztán eljut az épületekbe, az ott lakók megbetegedését eredményezve. Eközben a gyárban elkészülnek a termékek, amelyeket kamionok visznek a kereskedelmi zónába. A fent leírtak persze valójában csak kiragadott momentumok a játék összetett szimulációs megoldásából, de talán ad némi képet arról, mennyire aprólékosan átgondolták a rendszert a fejlesztők.

SimCity

Ezúttal is háromféle épületzónát jelölhetünk ki a térképen: lakónegyedeket, kereskedelmi zónákat és ipari területeket. Ezek benépesítése automatikusan megkezdődik, ha megfelelő feltételeket biztosítunk a lakóknak, tehát például rendelkezésükre áll elektromosság és víz is. A korábbi SimCity játékokhoz hasonlóan itt is számos egyéb épületet húzhatunk majd fel, a lakosság közérzetét javítandó, vagy egyszerűen a megfelelő életkörülmények biztosításához. Az eddigieknél sokkal rugalmasabban alakíthatjuk majd városunk képét, kacskaringós utakkal, azokhoz igazodó alakú zónákkal stb. Városunkat specializálhatjuk is, tehát ha úgy tartja kedvünk, kedvelt turisztikai célpontot kreálhatunk, de ha a gyárkéményekért rajongunk, létrehozhatunk nagy iparvárost is.
A különböző statisztikai adatok látványos megjelenítést kapnak: a térkép színezésével és a színek árnyalataival jelzi a rendszer a különböző paramétereket, mint például a vízellátottság, a légszennyezettség vagy a csatornázás kiépítettsége. Ezek jellemzően akkor jönnek elő, ha valami hozzájuk kapcsolódó dolog történik: tehát ha például víztornyot építünk, a terep elszíneződése mutatja, hol van több talajvíz, ezzel is segítve az optimális hely megtalálását.

SimCity

Az új SimCityben ismét megjelenik a multiplayer játéklehetőség. A SimCity Worldön keresztül kapcsolódnak egymással a játékosok városai, de természetesen privát régióban is játszhatunk, ha nem szeretnénk másokkal ilyen formában interakcióba keveredni. A Need for Speed játékok Autolog és a Battlefield 3 Battlelog rendszeréhez hasonlóan itt is kapunk közösségi részt, amelyet Citylog névre kereszteltek. Itt láthatjuk, mit csinálnak barátaink, kihívásokat tesznek közzé a fejlesztők, amelyekben részt vehetünk, aztán pedig figyelhetjük, hogy ki oldja meg baráti körünkből nálunk jobban. Számos kooperatív és kompetitív feladat vár majd a multiplayer módot választókra. Ilyen lehet például, hogy teremtsünk 10 millió munkahelyet, ami egyértelmű, hogy nem egy egyszemélyes feladat. Mindezek mellett számos statisztika és toplista is vár majd ránk a Citylog rendszerben.

SimCity

A sok újítás ellenére megmaradt a könnyű kezelhetőség, a prezentációt követő gyors kipróbálás során szinte rutinból hoztam létre az úthálózatot, a különböző zónákat, épületeket, majd kíváncsian figyeltem, ahogy a simek benépesítik kicsiny városomat. Mindezt pedig a többi jelenlévővel versengve tehettem, ugyanis a multiplayer opció segítségével egy kisebb versenyt rögtönöztek a bemutatóteremben, ahol a végén a legnépesebb város tulajdonosa kis ajándékot kapott. A mezőny közepén végezve elégedetten távozhattam a SimCity prezentációjáról, hiszen bebizonyosodott számomra: szép és modern köntösbe öltöztetett epizód formájában indul újra jövő év elején a klasszikus sorozat. ■

SimCity
SimCitySimCity
SimCity
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
SimCity

hozzászólások (2)

silvester standalone
silvester standalone 2012.09.28. 09:22
Atom hangulatos !!!!!!!!!!!!!!
Bomc.
Bomc. 2012.09.30. 17:36
Ehhez minimum full hd felbontás kell
ajánlott olvasnivaló