Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Dead or Alive 5

Ötödször teszik fel a kérdést: élve vagy halva?

2012.10.24. 18:30 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

A műfajt ma uraló verekedős játéksorozatok egyik, idehaza talán kevésbé ismert darabja a Dead or Alive széria, amely 1996-os debütálása folytán társaihoz hasonlóan bizony már szintén jócskán benne van a korban. Talán kevesen tudják, de ez a sorozat rengeteget merített egy másik halhatatlan, annak idején a műfajba számos újítást hozó, az amerikai Smithsonian Institute bizonyos kutatásaiban a mai napig részt vevő sagától, a Virtua Fightertől. Gyakorlatilag a teljes harcrendszert onnan emelték át, de megspékelték egy plusz dologgal, az úgynevezett háromszög rendszerrel. Ez annyit tesz, hogy a konzolok kontrollerein csúcsára állított négyzet alakban elhelyezett akciógombok mindegyike alkalmas egy bizonyos mozdulatsor kivédésére és ellentámadás indítására, ami a kő-papír-olló szisztémájához hasonló megoldást eredményez. Az ütést/rúgást hárítja a blokkolással, a blokkot a dobással, a dobást pedig az ütéssel/rúgással. A jó időpillanatban indított akciók és ellenakciók folytán a tapasztalatlan játékos is viszonylag hamar és könnyen képes akár 5-7 találatból álló kombinációk bevitelére is, amelynek folytán talán ez az egyik legirányíthatóbb bunyós program. A játékokat a japán Tecmo egyik csapata, a Team Ninja készíti, akik a szintén ebben az univerzumban zajló történéseket feldolgozó, szereplői révén vele összefüggő, nagy sikerű Ninja Gaiden sorozatért is felelősek.

Dead or Alive 5

A nemzetközi rövidítése folytán csak DoA névre hallgató széria középpontjában egy harci viadal áll, amelyet a titokzatos DOATEC vállalat szervez meg időről időre. A felszínen csupán planétánk legjobb harcosát kijelölni kívánó versenysorozat mélyén valami egészen más lappang: a vállalat és üzleti partnerei szeretnék kifejleszteni a tökéletes harcost, amit klónozással és génmanipulációval érnének el. Ehhez a Japán egyik eldugott, csendes hegyi falujában megbúvó nindzsa szekta, a Mugen Tenshin vezetőinek és gyermekeiknek génállományát vennék alapul, no persze a jogos tulajdonosok beleegyezése nélkül. Az árulással, gyilkossággal és testvérháborúval megfűszerezett történet immáron az ötödik fejezetéhez ért, amely az előző rész történéseit követően két esztendővel veszi kezdetét a legújabb DoA viadal meghirdetésével. A fordulatos sztorit nagyon szépen kidolgozták, remek átvezetők során ismerhetjük meg az egyes szereplők útját, és habár időnként őrülten ugrál térben és időben, a sokat emlegetett Mortal Kombat óta messze ez a legjobb történeti szál, amit verekedős játékban láttam.

Dead or Alive 5

A Dead or Alive játékok sosem hatalmas számú választható szereplőikről voltak híresek, és a 21 karakter talán elsőre most is szegényesnek tűnik, pedig egyáltalán nem az. Itt is bőven megvan az ilyen stílusú programokban kötelező harcos típusok szinte mindegyike, a drabális MMA-bajnoktól a fürge Bruce Lee-klónon át a részeges kung-fu mesterig, talán csak egyedül a szumós maradt ki. A játék a már említettek miatt erősen épít a nindzsákra, így belőlük mindjárt négy is található a felhozatalban, köztük Ryu Hayabushával, aki a Ninja Gaiden mellett ennek a sorozatnak is az egyik legfontosabb szereplője már a kezdetek óta. Rajtuk kívül ebben az epizódban a testvér Virtua Fighter sorozat három ismert szereplője is megnyitható a sztori mód előrehaladtával. Az itteni harcosok hús-vér emberek, akik nem okádnak tüzet, nem teleportálnak és nem aprítanak miszlikbe senkit. Az ő képességeik harci mozdulataikban és stílusukban különböznek, és meg kell mondjam, ebben a játékban találkozhat az ember talán a legszebben, legfolyékonyabban és legélethűbben kivitelezett mozgásokkal. A nindzsák ugyan birtokában vannak különféle, a tanaikból eredő varázslatoknak, de azok játék közben nem előhívhatók, csak az átvezetőkben látjuk őket.

Dead or Alive 5

Az on- és offline játékmódok között az ebben a stílusban már megszokottak kaptak helyet, vagyis a fő történeti szál mellett, arcade, túlélés, kihívás és különféle gyakorlás opciók választhatók. A harcok egyedül vagy csapatban is lebonyolíthatók, ami tovább emeli a lehetőségek számát. A bemelegítést, illetve az oktatást a sztori letolása közben folyamatosan kapjuk, így külön tutorial mód nem került a programba.

Dead or Alive 5

Megvalósítását tekintve ugyancsak sok jót el lehet mondani a játékról. A képi világ magáért beszél mind harc közben, mind pedig a számos átvezető videó során. A viadalok környezete is nagyon változatos és színes; a többszintű, szétrombolható helyszínek a világ számos egzotikus pontjára visznek el minket, a Sarkvidéktől az egyenlítői esőerdőkig. A hangok nagyon jól megadják a történet hangulatát, talán csak a győzelmet vagy vereséget kommentáló beszólások lettek nagyon repetitívek. A zenére szintén nem lehet panaszom, az is nagyon jó aláfestést nyújt a játékhoz. Az irányításról már írtam fentebb. Kicsit más a gombok elrendezése, mint a többi ilyen stílusú játékban, de miután megszoktuk (amihez elég két-három küzdelmet lenyomnunk), semmi gondunk nem lesz vele.

Dead or Alive 5

Valami rejtélyes okból kifolyólag – amit magam sem értek – mindez idáig a Dead or Alive sorozat a verekedős műfaj perifériájára szorult nálam. Talán a viszonylag ritkán megjelenő új epizódok tehetnek róla, talán a náluk erősebb marketinggel rendelkező konkurens címek, nem tudnám megmondani. Azt azonban igen, hogy szerencsémre most végre alaposabban szemügyre vettem ezt a kiváló szériát, és majdhogynem új kedvencem született a stílusban. A harci részek nagyon durván jók, az irányítás frappánsan kivitelezhető, a karakterek változatosak és a történeti szál is több mint szuper. A számos, a játékvilág csúcsbombázójaként elkönyvelt női karakter (akikre külön spin-off játékokat építettek fel régebben) meg már csak hab a tortán! Nem is szaporítom tovább a szót, ez a játék magáért beszél. ■

értékelés

Dead or Alive 5

Dead or Alive 5
Pozitívumok
  • Szép képi világ
  • Jó szinkronhangok
  • Kellemes zene
  • Szuper harcrendszer
  • Folyékony, filmszerű harcok
  • Jó történet
Negatívumok
  • Repetitív szövegrészek
  • Az irányítás elsőre meglehetősen szokatlan
  • Időnként nagy az ugrás a történetben
9,0
grafika 9
hangok 9
játszhatóság 9
hangulat 9

A Dead or Alive 5 PlayStation 3 és Xbox 360 konzolokra jelent meg. A cikk az Xbox 360 verzió alapján készült.

Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5Dead or Alive 5
Dead or Alive 5
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Dead or Alive 5

hozzászólások (2)

Skorpio90
Skorpio90 2012.10.24. 19:40
Én még PS 2-n szerelmesedtem bele a 2. részbe, azt ronggyá játszottuk haverral, illetve a 4. részt próbáltam, de ezért még mindig nem fogok konzolt venni. 2-3 éve elkezdték egy PC-s változat fejlesztését. Azt miért darálták be végül?
gregmerch
gregmerch 2012.10.24. 19:55
Igazából nem derül ki, csak hogy online játék lett volna, és először csak csúszott, aztán a nyílt béta fázis után lezárták a szervereket:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dead_or_Alive_Online
ajánlott olvasnivaló