Switch
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Killzone: Mercenary

Végre megérkezhet az első „nagypályás” FPS a PlayStation Vitára.

2013.07.31. 09:20 | szerző: gregmerch | Előzetes

A hordozható játékkonzolok piacának létjogosultsága sokak szerint mára igencsak megkérdőjelezhetővé, vagy legalábbis okafogyottá vált a napról napra rohamosan fejlődő okostelefonok és tabletek elterjedtével. Ezeknek az „ellendrukkereknek” a túlnyomó többsége eleve azt hozta fel az ilyen gépek ellen, hogy azoknak kicsi a képernyője, gyenge a kapacitása és a rájuk készült programok zöme ezt a csökkent képességet tükrözi, ugyanakkor azok ára gyakorlatilag megegyezik a nagytesókra kiadott játékokéval. Pedig időről időre akadt azért egy-két igencsak jól sikerült, féltő gondossággal elkészített program ezekre a játékgépekre is, melyek szinte már – mindenféle túlzás nélkül – hozták az asztali konzolokra írt játékok színvonalát. Ezen alkotások kiemelkedő része (mind számban, mind pedig minőségben értve) pedig – nem meglepő módon – az adott masinára készült platform exkluzív kínálatból került ki. A „Sony Halója”, az emberiség fennmaradásáért küzdő ISA és az univerzális uralomra törő Helghast harcát feldolgozó Killzone sorozat eleddig a japán konglomerátum összesen három különböző játékgépén tette tiszteletét, egy trilógia és egy mellékszálat képező epizód személyében. Várható volt tehát, hogy a szép eladásokat és komoly renomét magának mondható széria előbb-utóbb tiszteletét teszi az újgenerációs masinériákon is. És voilà! A várakozásoknak megfelelően a Guerrilla Games ma már klasszikusnak számító shootere hamarosan valóban megjelenik a Sony mostani kézi erőművére, a PlayStation Vitára is egy új folytatás jóvoltából (illetve annak késő őszi megjelenésekor a PlayStation 4-re is jön egy új epizód). Jelen előzetesünk tárgya, a Killzone: Mercenary a holland Guerrilla Games testvércégének, a korábban SCE Cambridge Studios néven a Medievil sorozatot a Sonynak megalkotó, ma már Guerrilla Cambridge-ként ismert fejlesztőcsapat gondozásában kerülhet a PS Vita tulajdonosok gyűjteményébe alig néhány hét múlva.

Killzone: Mercenary

A játék története röviddel az első epizód után veszi kezdetét, és annak során számos helyszínt meglátogathatunk az alaptrilógiából. A főhős ezúttal Arran Danner, egy kiugrott katona, aki mostanság mezei zsoldosként tengeti mindennapjait. Egy nap aztán egy rutin akció félresiklik, és egy bolygó nagykövetének ártatlan fia komoly veszélybe kerül, ami megindít valamit az eladdig befásult, sokat megélt harcosban.
A fent röviden leírt alapsztori összesen kilenc, az ígéretek szerint egyenként mintegy egyórás játékidővel kecsegtető pályán bontakozik ki, vagyis a teljes egyszemélyes kampány játékideje megközelítheti a kilenc-tíz órát – ami egy belső nézetes lövölde esetében egyáltalán nem mondható rossznak. Küldetéseink során a sikeresen véghezvitt likvidálásokért, illetve (rész)feladat megoldásokért némi pénzmag, valamint egyéb jóság lesz a jutalmunk. Pénzünket a számos helyen fellelhető, fegyver- és felszerelésboltként szolgáló ládáknál költhetjük el újabb csúzlikra és mindenféle hasznos holmikra. A készítők ígérete – és a preview példány tanúsága – szerint eleddig kétségkívül ez az epizód tartalmazza a legbővebb arzenált, ami egyszersmind a változatos, különféle játékstílus adaptálásának lehetőségével is kecsegtet. Hiszen az, hogy eszeveszett dúvadként törünk-e előre egy shotgun és egy aknavető kíséretében, a tisztes távolból avatkozunk-e közbe egy távcsöves puska segítségével, avagy csendesen lopakodva osonunk-e tovább, kihasználva az általunk jól átgondoltan keltett káoszt némi hangtompítós fegyverrel a kezünkben, csak a mi döntésünket képezi. Közben bevethetünk számos egyéb harci eszközt is, a gránátoktól a távirányítású drone-okig bezárólag. Aktuális célpontunkat vagy feladatunkat a képernyőn is látható jelzés, illetve az annak bal alsó sarkában megjelenített mini térkép is jelzi (már ha az összekötőnk által adott utasítások nem lennének egyértelműek). Összességében gond nélkül állíthatom, hogy a játékmenet sok kihívással, lehetőséggel, és opcióval kecsegtet.

Killzone: Mercenary

A program megvalósítása első ránézésre hibátlan. A képi világért a Killzone 3 motorjának egy módosított, a PlayStation Vita kapacitásához optimalizált változata felel, amely valami brutálisan jól mutat! Az átvezetők során a telecomról hozzánk beszélő alakok láttán példának okáért először azt hittem, hogy azok élő szereplők. A hangok szintén abszolút jól illenek mindehhez, ami egyaránt igaz a szinkronra is. A vezérlés jól kihasználja a konzol kínálta lehetőségeket, vagyis mind az első, mind pedig a hátsó érintőfelületek alkalmazása nagy rendszerességgel történik – még ha azok rendszerint ki is válthatók a sima, klasszikus vezérlési módok használatával. Ez a megoldás az általam tapasztalt formában mind a hagyományos megoldások híveinek, mind pedig a „modern kor gyermekeinek” nagy megelégedésére szolgálhat.
Az igen ígéretesnek – és kellően tartalmasnak – ígérkező egyszemélyes kampány mellett természetesen többszemélyes játékmódok is bekerülnek a programba.

Killzone: Mercenary

A PlayStation Vitára, annak tavaly tavaszi megjelenése óta eleddig számos játékprogram jelent meg. Ezek jónéhány darabja felejthető volt, míg egy „kemény magvuk” a nagy gépekre írt programok kvalitásait abszolút tudta hozni. Az említett kézikonzolra napvilágot látott lövöldék közül mindmáig kettő cím számíthatott nagyobb érdeklődésre – a Resistance: Burning Skies és a Call of Duty: Black Ops Declassified –, de sajnos mindkettő alulmaradt azon a bizonyos megmérettetésen. Ezúttal, a masina történetében először, komoly esély van arra, hogy megtörik ez az átok, és végre egy újabb, a képességeihez méltó játékkal bővül a konzol repertoárja – ezúttal végre egy belső nézetes shooter személyében. A többi szeptemberben kiderül... ■

Killzone: Mercenary
Killzone: MercenaryKillzone: MercenaryKillzone: MercenaryKillzone: MercenaryKillzone: MercenaryKillzone: MercenaryKillzone: MercenaryKillzone: MercenaryKillzone: MercenaryKillzone: MercenaryKillzone: MercenaryKillzone: MercenaryKillzone: MercenaryKillzone: Mercenary
Killzone: Mercenary
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Killzone: Mercenary

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló