Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

NBA 2K14

Ismét kiváló kosárlabdajátékkal rukkolt elő a 2K Sports.

2013.11.10. 14:45 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Vannak bizonyos területek a piac valamennyi szegmensében, ahol a kialakult versenyhelyzet ellenére egy termék kimagaslik a többi közül, és idővel olyannyira felülkerekedik a konkurensein, hogy azok nemes egyszerűséggel fel is adják a harcot. Így van ez a sportjátékok mezején is, ahol az EA Sports kosárlabda-sorozatát, az NBA Live szériát gyűrte maga alá a 2K Sports hasonló franchise-a, az NBA 2K. (Illetve csak ez volt a helyzet, mert háromévnyi kihagyás után idén, az új konzolgeneráció beköszöntével visszatér a régi nagy vetélytárs is az NBA Live 14-gyel.) Az szokott még történni az ilyen monopolhelyzetben lévő termékek esetében, hogy konkurencia híján kicsit „ellustulnak” a készítők, és gyakran csupán minimális változtatást eszközölnek az addigi, jól bevált recepten az újabb iterációk összeállításakor. Szerencsére azonban jelen esetben nem ez a helyzet, és mindjárt írásom elején, bevezető gondolataim végére érve kijelenthetem, hogy a Visual Concepts fejlesztői remek munkát végeztek az NBA 2K14 elkészítésekor.

NBA 2K14

Az idei epizódban számos jól bevált elemet megtartottak, illetve visszahoztak régebbi részekből ismerős játékmódokat, de jó néhány, gyakorta igen hasznos újítással is találkozhatunk. Egyik ilyen az Assist Passnak nevezett feature, amelynek segítségével egyszerűen, az egyik trigger billentyű lenyomásával és a jobb analóg karnak megfelelő irányba történő tolásával akár vakon is továbbíthatjuk a labdát egyik csapattársunknak. Ez persze nem garantálja a sikert, de ha jól csináltuk, akkor igen látványos befejező mozdulatokat, vagy nagyon is életszerű, valósághű, az adott játékosra jellemző „köszönő” mozdulatokat nézhetünk meg, mintha csak a tévében látnánk a meccset. Emellett a védelmet is továbbfejlesztették, így most még küzdelmesebb átverekednünk magunkat a kosárig, de az is elmondható, hogy időnként olyan labdalevételeket is produkál a rendszer, amelyek igen érdekesek, de legalábbis nagyon nem életszerűek.

Ahogy a 2K11-es epizódban a legendás Michael „Air” Jordan bőrébe bújhattunk a Jordan Challenge módban, úgy a mostani részben a jelenlegi király LeBron Jamest személyesíthetjük meg a Path to Greatness opcióban. Ezúttal azonban nem a játékos előéletét élhetjük és játszhatjuk újra, hanem a jelenlegi sztár további sorsáról gondoskodhatunk – így át-, illetve vissza is igazolhatunk vele a Miami Heath-től más csapatokhoz, mint például a New York Knickshez, de akár maradhatunk is mostani kenyéradónk kötelékében. Ennek a módnak talán a legnagyobb hiányossága a játék közbeni mentések kihagyása, amit nem teljesen értek, hiszen minden egyéb módban benne vannak. Új signature skillek is bekerültek a játékba, amelyek némelyike exkluzív előrendelői bónuszként érhető el. Mindemellett a játékosok fejlődését is erősen limitálták, így ezúttal még jobban meg kell dolgozzunk a magunk kreálta virtuális kosarasunk szupersztárrá válásáért, és nem rohangálnak tucatjával a már-már emberfeletti képességekkel rendelkező kosáristenek az online Association Mode-ban.

NBA 2K14

A riporterek munkája eddig is példa értékű volt ebben a sorozatban, amelyet most további ötven (!) órányi rögzített hanganyag fejel meg, így továbbra is ez az a sportjátéksorozat, amelyben talán a legkevésbé repetitív, legfolyékonyabb, legélethűbb kommentárt hallgathatjuk. A zenei anyag összeállítását idén nem Jay-Z, hanem a játékhoz a nevét és személyiségét is adó LeBron James válogatta össze. Ami még újdonságnak mondható, gyakorlatilag az egész sorozatra értve, az az amerikai álomcsapatok és all-star teamek kimaradása, amelyek helyett azonban behozták az Euroliga együtteseit, amelyekkel utoljára a konkurens NBA Live széria utolsó epizódjaiban találkozhattunk. Az említettek mellett a már jól ismert játéklehetőségek (Training Camp, MyCareer, Association stb.) is megmaradtak, ám ezúttal például a tréning során külön menüben állíthatunk össze edzésprogramokat magunknak, így nem kell minden egyes alkalommal visszalépnünk oda egy-egy újabb oktatás megkezdéséhez. Aki sikeresen elvégzi a tábort, az bizony nagy eséllyel vághat neki a csatáknak, hiszen alaposan uralja már a játék egyébiránt roppant kifinomult vezérlését.

A megvalósításra áttérve, ismét gyönyörűen kidolgozott, nagyon élethűen megkomponált játékot kaphatunk a pénzünkért. A képi világ abszolút rendben van: a játékosok mintha csak a valódiak lennének, a mozgás borzasztóan élethű, és a nagy sztárok speciális mozdulatait is nagyon jól kidolgozták, a 2K12 3D-s megjelenítését azonban ezúttal is kihagyták a készítők a programból – igaz, az nem is nagyon hiányzik belőle. A remek kamerakezelésnek, a mindig az adott helyzethez illő szurkolói himnuszoknak és a csak szuperlatívuszokkal illethető kommentárnak köszönhetően teljesen olyan érzésünk van, mintha csak egy televízió-közvetítés (aktív) részesei lennénk. A zeneanyag a stílushoz abszolút illik, és mint említettem, LeBron mester ízlését dicséri. Az irányítás maradt a megszokott, igencsak begyakorlandó, de nagyon kifinomult mederben, amelyet az olyan újítások, mint a pofonegyszerűen végrehajtható Assist Pass, vagy a némiképp átalakított, leegyszerűsített labdakezelés a kezdők számára is könnyebben emészthetővé tesz, akik ez által hamarabb érhetnek el sikereket, mint az előző epizódokban. A kontroller mellett a tavalyi részben Xbox 360-on már bevezetett Kinect támogatás bekerült az idei epizódba is, így a mozgás- és hangvezérlés hívei is nyugodt szívvel nekiveselkedhetnek a játéknak.

NBA 2K14

A 2K gondozásában megjelent NBA 2K14 nagyon jól sikerült része egy amúgy is kiváló sorozatnak. Három éve tartó egyeduralmát ugyan idén elveszíti a nagy rivális NBA Live széria visszatértével, de igencsak fel kell kötni sportmezüket az EA Sports fiainak, ha át szeretnék venni az uralmat a sportágat feldolgozó alkotások mezején. Számos újításával, bőséges tartalmával és remek megvalósításával az NBA 2K14 jó eséllyel pályázhat a stílus királyának címére a továbbiakban is. Kíváncsian várom hát a konkurencia válaszát, de addig is mindenkinek szívből ajánlom ezt a remek játékot, akár baráti, családi kikapcsolódás gyanánt is! ■

értékelés

NBA 2K14

NBA 2K14
Pozitívumok
  • Hasznos újítások
  • Finomítottak a vezérlésen
  • Kinect támogatás megtartása az Xbox 360-as változat esetében
  • Remek képi és hangi megvalósítás
  • Szuper kommentár
Negatívumok
  • Path to Greatness módban nincs mentés játék közben
  • Néha igen érdekes dolgokat produkál a védelem
9,0
grafika 9
hangok 10
játszhatóság 8
hangulat 9
NBA 2K14NBA 2K14NBA 2K14
NBA 2K14
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
NBA 2K14

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló