Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

NBA 2K15

NBA 2K15

Hacsak a konkurencia nem szól közbe, új kosárkirály született.

2014.10.24. 16:30 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Az NBA 2K széria immár ötödik éve nem talál legyőzőre, és egészen tavalyig nem is volt riválisa a piacon, hiszen az EA hasonló franchise-ja utoljára az NBA Live 2010 című produktummal tudott érdemlegeset alkotni. 2013-as nagy visszatérésük sem sikerült, hiszen a kritikusok által nagyon alacsonyra értékelt NBA Live 14 nem érdemel említést. Egy szó, mint száz, hacsak a konkurencia hamarosan piacra kerülő új próbálkozása nem tesz csodát, még legalább egy évig a 2K Sports NBA játéka marad a sportág digitális királya. Nézzük hát, mit tartogat számunkra az idei epizód.

NBA 2K15

Az NBA 2K15 készítői egy másodpercre sem feledkeztek meg arról, hogy a középpontban a színtiszta játékélmény, a profi kosárlabda mindent átszövő, csorbítatlan hangulata álljon. Offline módban játszhatunk szimpla meccseket, megnézhetjük az oktatóvideókat, gyakorolhatunk, egy az egy ellenitől kezdve egészen öt az öt elleni küzdelmekbe foghatunk kedvenc játékosainkból összeállított csapatunkkal, és számos egyéb módon szórakozhatunk. Idén – először a sorozat történetében – az Euroliga csapataival is pályára léphetünk, így immár nem csupán az NBA teljes jelenlegi és egykori álomcsapat-állománya áll a rendelkezésünkre, ami szintén pozitív vonás.

NBA 2K15

A MyPlayer opcióban saját játékost kreálhatunk, amelyben a PlayStation 4 kamerarendszere (vagy a Kinect 2.0) is a segítségünkre van. Az optika felméri és bescanneli ábrázatunkat, amelyet végül ráapplikál digitális másunkra. Ezután rögvest nekiláthatunk karrierünk építgetésének, amely egy kompletten kidolgozott sztorimódot, a MyCareert jelenti. Egy kirostált játékos bőrébe bújva egy tíznapos próbaszerződéshez juthatunk, és véres verítékkel akár az NBA csúcsáig is felkapaszkodhatunk. Kifejezetten jó feature, hogy valamennyi hivatalos profi csapatból egy-egy ismert játékos áll mellénk, és istápol minket utunk során, akinek a megszólaláson túl is tökéletesen kidolgozott a virtuális mása tekintve, hogy saját magukat szinkronizálják. A siker rögös útján természetesen gyakran el kell látogassunk a tornaterembe is (MyGym) egy kis erőnléti fejlesztés végett, de menedzserünktől kezdve a stábtagokon át akár még ügynökökkel is eszmét cserélhetünk itt.

NBA 2K15

A szintén megújult MyPark egyfajta online találkahely, ahol ki-ki megmutathatja, hogy mire képes. Idén összesen három kosárpark áll rendelkezésre, amelyek közül választanunk kell. Ezt követően mindaddig csak itt játszhatunk, amíg elegendő reputációra nem tettünk szert ahhoz, hogy ellátogassunk idegenbe is, ahol szintén a magunk és választott parkunk hírnevét öregbíthetjük. A MyGM módban belebújhatunk egy adott csapat életének minden mozzanatát felügyelő menedzser bőrébe. Ez a szakma valamennyi momentumára kiterjed, és idén végre nem csupán „igen” vagy „nem” típusú párbeszédeket folytathatunk. Ezek mellett megalapíthatjuk a magunk online ligáját is (MyLeague), amely az Association mód szellemi örökösének tekinthető, és amelyben egyetlen szezontól kezdve akár nyolc évtizedig is tevékenykedhetünk. Természetesen kipróbálhatjuk magunkat barátaink ellen is, vagy akár ad-hoc online meccseket is vívhatunk. Játékosainkat egy aukciós ház jellegű lobbyban adhatjuk-vehetjük némi játékbeli kredit reményében a MyTeam módban, de akár valós pénzt is költhetünk csapatunk felturbózására. Ezt egyébként az idei részbe implementált kihívások (Challenges) teljesítésével is megtehetjük. A játékmódok és lehetőségek tárháza gyakorlatilag nagyon tág, akár egymagunkban, akár társainkkal támad kedvünk egy kis virtuális kosarazásra. És akkor a NBA2K TV nevű menüpontot – amely rendszeresen frissülve mutatja be a játék elkészültét és annak előmenetelét –, vagy az NBA szezon aktuális történéseit feldolgozó NBA Today opciót – amelyben a szezon aktuális meccseit is újrajátszhatjuk – még nem is említettem.

NBA 2K15

Az NBA 2K15 képi világa brutálisan jól kidolgozott és rettenetesen élethű. A közeli képeken patakokban csurog a játékosokról a veríték, és a lassítások is sokkal jobban festenek, mint eddig. A zeneanyagot alapból is kiválóan összeválogatták, de amennyiben valami újdonságra vágyunk, bármikor frissíthetjük lejátszási listánkat. A kommentár az ezt megelőző években is csak szuperlatívuszokkal volt illethető, ami idén is így van. Szóismétlésnek, gyakran ismétlődő frázisoknak helye nincs, én legalábbis nem találkoztam ilyennel. Ráadásul most Shaquille O’Neal is rendre „bejelentkezik” a stúdióból, mint segédkommentátor, ami szintén jó ötlet. A játék vezérlését az idei részben ugyancsak átdolgozták, ami azt is jelenti, hogy több ezer új mozdulat került be a programba. Megmaradt ugyanakkor a direkt passz és a direkt védekezés rendszer is (amikor a jobb 1-es gomb lenyomásával kiválaszthatjuk, melyik játékost kívánjuk aktivizálni), és az egyszerűség kedvéért billentyűkkel is irányíthatjuk a játékot. Ennél jóval kifinomultabb – és nem kevés gyakorlást igényel – a skill stick rendszer, azaz a jobb analóg karral való figurázás, cselezés, dobás és trükközés elsajátítása. A játékosok immár egy pontosságmérővel is rendelkeznek az alattuk található körön belül, ami annyit jelent, hogy kosárra dobásnál jelzi a gép, éppen mekkora eséllyel találunk a gyűrűbe. Az említett sáv közepét kellene eltrafálnunk a gombnyomás hosszának vagy az analógkar hátrahúzásának, majd előretolásának időpontjával, ami persze nem egyszerű feladat. A sáv szélessége attól függ, mennyire vagyunk éppen jó pozícióban egy találathoz, és természetesen az adott játékos valós képességei sem mellékesek a pontgyűjtés tekintetében. Azt is jelzi ez a rendszer, hogy mennyire korán vagy későn indítottuk útjára a labdát, így a folyamatos visszajelzések segítségével mind tovább fejleszthetjük pontosságunkat. Mindemellett a fizika is érezhetően javult, a sérülési rendszert is átdolgozták és a csapatok MI-je is átesett némi fejlesztésen, így most fokozatosan tanulmányoz minket a program, és kihasználja gyengeségeinket.

NBA 2K15

Negatívumot igazán keveset tudok megemlíteni a játék kapcsán. Sajnos az online módokat itt is jellemzi a manapság divatját élő, nem kielégítő méretű és/vagy teljesítményű szerverpark átka, így gyakran nehézkes a bejelentkezés. A játékosok és a riporterek mozgása, megjelenítése – legyen az bármennyire élethű is – néha azért láthatóan gépi, kicsit robotszerű. Ez persze teljesen szubjektív vélemény, amit lehet, hogy más észre sem vesz. Ezen a pár apróságon kívül valóban nem tudok mást felhozni a program ellen, az idei epizódot nagyon jól összegyúrták.

NBA 2K15

Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga egyik hivatalos játéka, az évek óta gyakorlatilag egyeduralkodó NBA 2K sorozat idei iterációja, az NBA 2K15 ismét beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Számos újítás, kiváló megvalósítás, bőséges on- és offline tartalom jellemzik ezt az alkotást, amelyben bárki átélheti a kosársport szinte valamennyi aspektusát. A rengeteg opció és beállítási lehetőség jóvoltából a kezdőktől a vér profikig mindenki megtalálhatja a neki megfelelő nehézségi szintet, de azt azért elárulom, hogy már kezdő fokozaton is bizony tenni kell a győzelemért. Nem tudom, a nagy rivális NBA Live 15 mit tesz le idén arra a bizonyos asztalra, de nagyon nagyot kell dobnia, ha túl akarja szárnyalni ezt a remek játékot. Mondjuk egy hárompontost a saját alapvonaláról. Hamarosan kiderül, meg tudják-e ugrani ezt az akadályt. ■

értékelés

NBA 2K15

NBA 2K15
Pozitívumok
  • Szuper megvalósítás
  • Bőséges tartalom
  • Számos újítás
  • Remek hangulat
Negatívumok
  • Szerverproblémák
  • Néha robotszerű a mozgás
  • A rajzolt riporterek kicsit életszerűtlenek
9,0
grafika 9
hangok 10
játszhatóság 9
hangulat 9

Az NBA 2k15 PC-re, PlayStation 4-re és 3-ra, valamint Xbox One-ra és 360-ra jelent meg. A cikk a PS4-es verzió alapján készült.

NBA 2K15NBA 2K15NBA 2K15NBA 2K15NBA 2K15NBA 2K15NBA 2K15NBA 2K15NBA 2K15NBA 2K15NBA 2K15NBA 2K15NBA 2K15NBA 2K15NBA 2K15
NBA 2K15
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
NBA 2K15

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló