Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

PlayStation TV

Az elsők közt próbáltuk ki a PS Vita mikrokonzol változatát.

2014.11.14. 16:05 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Ma került a boltokba a Sony legújabb hardvere, a PlayStation TV. A hazai képviseletnek köszönhetően az elsők között próbálhattuk ki ezt az új eszközt, amely természetesen a többi PlayStationhöz hasonlóan az otthoni szórakozást hivatott segíteni.

PlayStation TV

A leginkább mikrokonzolnak nevezhető PS TV alapvetően nem más, mint egy kijelző nélküli PlayStation Vita. A benne lévő hardver (négymagos ARM Cortex-A9 processzor, 512 MB RAM, 128 MB VRAM, 1 GB beépített flash memória) ugyanaz, mint a legutóbbi kézikonzolban, ráadásul a szoftver is nagyjából megegyezik, a különbség annyi, hogy saját kijelző helyett HDMI csatlakozót találunk rajta, irányítására pedig egy DualShock 3 vagy DualShock 4 kontroller használható. Mindezt egy elegáns, lekerekített oldalú, tenyerünkben elférő kis fekete doboz rejti. A minimalista tervezésnek köszönhetően elöl mindössze egy Sony felirat és egy apró LED látható, a tetején a megszokott PS logo található, oldalt pedig egy felhajtható ajtócska a PS Vita játékkártyák foglalatát takarja. A csatlakozók és minden más a hátoldalon kaptak helyet: bekapcsológomb, memóriakártya-slot (a Sony saját formátumú kártyájához, amelyet a Vitához is használtak), USB csatlakozás, HDMI port, Ethernet- és tápcsatlakozó – ezek sorakoznak sűrűn egymás mellett.

Az üzembe helyezés igen egyszerű: a gép mellé kapott tápot rákötjük a hálózatra, a szintén a csomagban lévő HDMI kábellel televíziónkhoz csatlakoztatjuk a PlayStation TV-t, megfogunk egy kontrollert (ez nem része az alapcsomagnak) és USB-n keresztül összekötjük vele, majd megnyomjuk a bekapcsológombot. A nagykonzolokhoz hasonlóan itt is vezetékkel párosíthatjuk a gamepadet a géppel, a DualShock 4-hez azonban később már nincs szükség a vezetékre – maximum ha tölteni szeretnénk –, az Bluetooth-on keresztül kommunikál a PS TV-vel. Ezt követően a PS Vitáról ismert kezelőfelület jelenik meg képernyőnkön, szép nagyban. Otthoni hálózatunkhoz csatlakozhatunk a 10/100-as Ethernet vezérlőn keresztül kábellel, vagy ha nem szeretjük a vezetékeket, wifit is beállíthatunk, de a játékstreamelési funkcióhoz (erről majd később) az előbbit javasolja a Sony, az ad megfelelő sebességű, stabil kapcsolatot.

És hogy mit csinálhatunk egy nagyképernyős Vitán? Természetesen ugyanazt, mint kijelzős testvérén: játszhatunk, valamint képeket és videókat nézhetünk (bizonyos korlátok között). Előbbire többek közt a PS Vita játékkínálata (legalábbis annak egy része) áll rendelkezésünkre, valamint PSP játékok és a PS One Classics és PS Mini szériák. (A PS TV-vel kompatibilis játékok kb. 700 címet tartalmazó listája itt található meg.) A vitás cuccokból ráadásul a letölthető verziók mellett a kártyás játékokat is használhatjuk a már említett oldalsó slotnak köszönhetően. A beépített 1 GB háttértár azonban hamar kevésnek bizonyulhat: az alapcsomagban járó kód beváltásával letölthető három ajándék játék (Worms Revolution Extreme, OlliOlli és Velocity Ultra) összesen 900 megát foglal el, így ha komolyabban gondoljuk a játékot, hamar szükségünk lesz egy 4, 8, 16 vagy 32 gigás PS Vita memóriakártyára.

PlayStation TV

Másik játéklehetőség, ha otthoni hálózatunkon keresztül streameljük a PlayStation 4-es konzol képét a PS TV-re. Ennek ugye akkor van például értelme, ha a PS4 a nappali tévéjére van kötve, de a család többi tagja másra használná a fő televíziót (meccsnézés, híradó, sorozatok stb.), mi pedig nem szeretnénk minden egyes alkalommal átköltöztetni a gépet egy másik tévéhez. Elég egy PS TV, és a hálózaton keresztüli összekapcsolást követően máris arról irányíthatjuk a nagykonzolt. Pont úgy, ahogy az NVIDIA Shieldre továbbíthatjuk a játékok képét vagy ahogy a

Steam In-House Streaming működik. Ilyenkor persze minimális késés érzékelhető, hiszen mégiscsak kell valamennyi idő, amíg a PS TV átküldi a kontroller jelét a PS4-re, az pedig betömöríti a 720p-s képet (és sztereó hangot) a hálózaton keresztüli visszajuttatáshoz. Ez a max. pár tizedmásodperces késés azonban a játékok nagy részénél nem zavaró: semmi hátrányt nem éreztem belőle a tesztelés során se az Infamous: First Lighttal, se a DriveClubbal játszva. Ezzel szemben a Zen Pinball 2-ben már kicsit zavaró volt, hogy nem azonnal reagáltak a flipperkarok a gombnyomásra, ott már hátrányba kerül az ember (vagy megtanulja, hogy picivel korábban kell lenyomni a ravaszgombokat). Az tehát erősen játéktól függ, hogy zavaró-e a streamelés okozta késleltetés, de az esetek többségében legalábbis megszokható.
Streamelni amúgy csak játékokat lehet a PS4-ről, azok közül is csak az olyanokat, amelyhez nem szükséges extra periféria (pl. PS Camera), és DVD/Blu-ray filmeket se nézhetünk ilyen módon. Fontos még megjegyezni, hogy ahhoz, hogy tényleg jó képet és megfelelő válaszidőt kapjunk, mind a PS4-et, mind a PS TV-t vezetékkel célszerű a hálózatra kapcsolni.

A PS Vitára készült játékok megjelenése sajnos hagy némi kívánnivalót maga után, a 720p-re felnagyított képelemeken erősen meglátszik, hogy nem ilyen felbontáshoz tervezték azokat. (Ne felejtsük el, hogy a Vita képernyője 960*544 pixeles.) A Vitán érintőképernyőt használó játékokhoz emulálhatjuk az alsó és felső touchpadet a DualShock 4 érintőfelületén, ehhez először a bal vagy jobb analóg kart kell megnyomnunk, és akkor egy kéz mutatja, hol érünk épp hozzá. Nem igazán nyerte el a tetszésemet a PS Vitáról átvett kezelőfelület: ami az érintőképernyőn jól mutat és kényelmesen használható, az a PS TV-n sok esetben inkább macera volt.
További funkcióként még fotók és videók megtekintésére vagy zenehallgatásra is használhatjuk a PS TV-t. Ehhez PS3-ról vagy PC-ről (a windowsos Content Manager Assistant program telepítése után) játszhatunk le médiát, vagy a memóriakártyára át is másolhatjuk azokat.

PlayStation TV

A PlayStation TV abban a tekintetben is beilleszkedik a Sony játékgépeinek rendszerébe, hogy a PlayStation Plus előfizetés erre is kiterjed. Azaz egyetlen PS+ előfizetéssel most már négy konzolon (PS4, PS3, PS Vita és PS TV) férhetünk hozzá különböző ingyenes cuccokhoz, köztük a havonta elérhetővé váló PS Vita játékokhoz, amelyeket a PS TV-re is letölthetünk, csak győzzük memóriával (vagy tisztogassunk rendszeresen).

És hogy kiknek való valójában a 32990 Ft-ba kerülő PlayStation TV? Egyrészt azoknak, akiknek gyakori problémát jelent a fentebb említett eset a nappaliban lévő tévével, így hasznát tudják venni a PS4-es streamelési funkciónak. Másrészt azoknak is érdekes lehet, akiket érdekelnek a PS Vitára megjelent játékok, de a kézikonzolt drágának vagy feleslegesnek találják – igaz, nagy képernyőn nem feltétlenül néznek ki ugyanolyan jól ezek a játékok. De akár arra is jó lehet, hogy ha utazásnál nem bírjuk ki játék nélkül, akkor minimális plusz csomaggal legyen nálunk egy konzol (feltéve persze, hogy van HDMI csatlakozó a szállodai tévén :) ). Aki nem ismert magára az előzőekben, az még várhat a vásárlással, nem ő a célközönsége jelenleg a PS TV-nek. Némi plusz löketet adhat még a PlayStation Now majdani elérhetővé válása, hiszen azzal – megfelelő „kölcsönzési” díj megfizetése után – PS3-as játékokat streamelhetünk majd a felhőből. ■

hozzászólások (6)

bollokr
bollokr 2015.01.21. 08:47
Ezek mit ki nem találnak még???
DervisHUN
DervisHUN 2015.01.21. 09:43
Szerintem ennek a kis cuccnak a legnagyobb erőssége az lesz, hogy ps4 mellé másik szobába streamelje egy másik tvre a játékot ha valakinél nem lehet 0-24ben a nappaliban játszani akkor csak berak egy ilyet a benti szobába és nem kell hurcolni. Persze ehhez ajánlott egy jobb wifi, de azzal már egész jó minőségben lehet játszani. A másik érv pedig hogy egyben egy multimédia lejátszó akár a chromecast vagy társai csak ps4 csatlakoztathatóság funkcióval.
thri77
thri77 2015.01.21. 10:37
Öööö.... ez a cucc már hónapok óta elérhető. Volt jó pár teszt is róla, a legnagyobb gond, hogy lagos. Bár állítólag csak konfig (router, net sebesség, stb.) kérdése, de többeknél is problémás, szóval pont az egyik fő feladatát nem igazán látja el maradéktalanul.
DervisHUN
DervisHUN 2015.01.21. 11:13
Tudom hogy kint van, de nem is mondtam hogy a rendszer hozzá kiforrott :D
Nekem is van egy tabletem amivel gépről tudok játékot streamelni és ott is kb a véletlenen múlik hogy épp megy-e vagy sem. De azért remélem a ps4 esetében kicsit könnyebb lesz a dolog mert zártabb rendszer mint egy windows-android páros.
Raistlin666
Raistlin666 2015.01.21. 11:53
30+ ezres nem drága...amiért mit is kapsz pontosan? Vita/PSP játékok (már amit támogat) amiket felskálázott (nincs jobb szó) ocsmány felbontásban tolhatsz? Te jó ég mennyire szánalmas a Borderlands2 Vita verziója például. Esetleg a PS4 képét élvezheted egy másik szobában lebutítva és késleltetéssel? Esetleg....ja kb. ennyi...hát nincs nagy elvárásod.
ajánlott olvasnivaló