Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Pro Evolution Soccer 2015

Tisztes iparos munka, de semmi több.

2014.11.18. 16:44 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

Nem könnyű a helyzete annak, aki egy évről évre megrendezésre kerülő kiélezett ütközetben rendre alulmarad. Ilyen helyzetben van a Konami focis szériája, a Pro Evolution Soccer is. A sorozat hosszú múltra tekint vissza, amelyben voltak dicsőséges és kevésbé emlékezetes korszakok is. Volt olyan időszak, amikor könnyedén maga mögé utasította a konkurens FIFA széria aktuális epizódjait, mivel azok messze nem voltak olyan innovatívak, mint a PES. Csakhogy az EA Sports néhány éve megrázta magát és mostanában olyan epizódokat tesz le az asztalra, amelyek ha meg nem is reformálják a műfajt, mindig épp annyi újdonságot tartalmaznak, hogy lekössék a rajongókat. A Konami tavaly grafikus motort is cserélt a játék alatt, de igazán nagy előrelépést ez sem hozott, így a régi rajongók kíváncsian várták, hogy vajon idén sikerül-e az áttörés. Lelövöm előre: nem sikerült.

Pro Evolution Soccer 2015

A bevezető elég negatív hangvételűre sikerült, belátom. Éppen ezért itt és most tisztáznám, hogy a Pro Evolution Soccer 2015 egyáltalán nem lett rossz játék, sőt. A játék lényegét adó mérkőzések terén abszolút felveszi a versenyt a FIFA 15-tel. A két játék közül ezúttal is a PES érződik inkább szimulátornak, a FIFA pedig pörgősebb, árkádosabb játéknak. Ez pedig alapvetően meg is határozza a rajongók hovatartozását: akik előbbit részesítik előnyben, valószínűleg a PES-ben találják meg a számításukat, akik pedig az egyszerűbb és dinamikusabb játékmenetet kedvelik, FIFÁ-zni fognak.
Az irányítást szokni kell, de minden funkció kényelmesen átszerkeszthető, hogy saját beállításaink szerint tudjunk játszani. Erre szükség is lehet, hiszen a gépi ellenfél már közepes nehézségi fokozat mellett is képes megszorongatni, magasabb fokozaton pedig egyenesen lefocizhat a pályáról. Szerencsére a készítők gondoltak a kevésbé profi játékosokra is, akik a részletes oktatómódban minden apró trükköt és taktikát elleshetnek.

Animációk terén a Pro Evolution Soccer mindig is kiemelkedőt tudott produkálni. Ezúttal nekem picit felemás érzéseim vannak e téren. Bár a játékosok mozgása hozza a napjainkban elvárható szintet, néha éreztem egy kis darabosságot, szétesettséget rajta. Ehhez még hozzá jön a stadionok teljes élettelensége, ami tovább rontotta az élményt. Persze, a lelátók a legutolsó megyei bajnokin is zsúfolásig telve vannak és lengenek is a zászlók, ugrálnak a nézők. Csakhogy ezt leszámítva a pálya személyzete és úgy egyébként minden más alig mozdul a pálya szélén. Más kérdés, hogy a játék hevében ezzel pont nem fog foglalkozni egyetlen játékos sem. (Ahogy valójában a közönséget is csak a bejátszások, ismétlések során lehet látni.)

Pro Evolution Soccer 2015

A sorozat igazi Achillesz-sarkát továbbra is a tartalom jelenti. Ugyan érződik a fejlesztők igyekezete – mindjárt a megjelenés napján érkezett egy frissítés, amely rengeteg új játékost, néhány csapatot, labdát, cipőt és stadiont adott az adatbázishoz –, de a licencek hiánya most is rányomja a bélyegét az élményre. Én ugyan Barcelona és spanyol foci drukker vagyok, így nem lehetne okom a panaszra, de egy Premier League rajongó már okkal húzhatja a száját. Az átigazolások adatbázisa sem feltétlenül naprakész, ahogyan a válogatottakban is találni meglepő neveket.
Cserébe viszont offline és online játékmódból kimondottan széles a választék. Játszhatunk menedzserként, indulhatunk kupákban (klub és válogatott szinten egyaránt) és bajnokságokban, utóbbiak között most már néhány másodosztály is megtalálható. A taktikázási lehetőségek is kellően részletesek, hamar meg lehet tanulni ezek kezelését, onnantól pedig akármilyen felállásban és taktikával pályára küldhetjük fiainkat. Visszatér a játékoskarrier mód is, amelyben megalkothatjuk saját játékosunkat (vagy választhatunk egy valós focistát), hogy aztán a sportág legaljáról indulva aranylabdás szintig küzdjük fel magunkat. Online játékmódok is vannak, itt kimondottan a kooperatív lehetőség tetszett, vagyis barátainkkal egy csapatban is játszhatunk akár a gép ellen is.

A PES 2015 látványvilágával 90%-ban komolyabb baj nincs, amíg messziről nézzük az eseményeket. Nekem viszont az átvezető videók, a mérkőzések felvezetése nem nyerték el a tetszésemet. Közelről a legtöbb játékos baltával faragottnak tűnik, hasonlóságot meg távolról se véltem felfedezni a valódi játékosok és virtuális másaik között (jó, ez alól a nagy sztárok kivételt képeznek, őket idén is a legutolsó mitesszerig hitelesen lemodellezték). Az külön vicces volt, amikor egy selejtezőcsoport utolsó meccsén kis hazánk világverő válogatottja egy kényelmes 4:0-s zakóba szaladt bele a német nemzeti tizeneggyel szemben, a lefújás után mégis úgy ünnepeltek, mintha VB-t nyertek volna, csak mert továbbjutottak a csoportból. Értem a logikát, csak épp picit fura látvány volt.
Zenék és hangok terén a szokásos tartalomra számíthatunk. A szurkolók énekelnek, lelkesednek, a bíró sípja élesen szól. A menü alatt napjaink slágerei szólnak, amiktől nekem speciel kihullott a hajam, de sokan vannak, akik ezt szeretik. Az viszont tetszett, hogy a menüben szóló zene a mérkőzés betöltése közben szépen átváltott a stadion hangszóróira. Ez egy picit elhitette, hogy egy mérkőzés kezdete előtt magam is a stadionban ücsörgök.

Pro Evolution Soccer 2015

Akármennyire is fanyalogtam a fenti bekezdésekben, a Pro Evolution Soccer 2015 nem lett rossz játék. Csak épp kiemelkedő sem. Tisztes iparos munka, amelyen érződik, hogy egy sorozat sokadik felvonásáról van szó, de ahhoz egyértelműen kevés, hogy letaszítsa a trónról a riválist. Tartalom terén még mindig van hová továbblépni, a játékmenet pedig szubjektív kérdés, kinek tetszik, kinek nem. Engem a látvány – Fox Engine ide vagy oda – nem győzött meg, de ez megint szubjektív. Biztosan lesznek olyan játékosok, akik szerint jobb lett a FIFA 15-nél, őket hívják veterán, márkahű rajongónak. ■

értékelés

Pro Evolution Soccer 2015

Pozitívumok
  • Pontos irányítás
  • Tartalmilag fejlődött az elődökhöz képest
  • Kooperatív mód
Negatívumok
  • Néha darabos a mozgás
  • Látványban semmi kiemelkedőt nem nyújt
  • Hiába az igyekezet, tartalmilag még mindig sehol nincs a riválishoz képest
7,0
grafika 7
hangok 8
játszhatóság 7
hangulat 7

A Pro Evolution Soccer 2015 PC-re, PlayStation 4-re és 3-ra, valamint Xbox One-ra és 360-ra jelent meg. A cikk a PS4-es verzió alapján készült.

Pro Evolution Soccer 2015Pro Evolution Soccer 2015Pro Evolution Soccer 2015Pro Evolution Soccer 2015Pro Evolution Soccer 2015Pro Evolution Soccer 2015Pro Evolution Soccer 2015
Pro Evolution Soccer 2015
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Pro Evolution Soccer 2015

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló