Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Audio-Technica ATH-PDG1 gamer headset

A japán gyártó is célba vette a játékosokat.

2015.09.24. 10:12 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A több mint fél évszázaddal ezelőtt alapított, eredetileg lemezjátszó-hangszedőkkel foglalkozó Audio-Technica nevét ma leginkább felsőkategóriás fejhallgatóiról és mikrofonjairól ismerik hi-fis berkekben. A japán cég nemrég a gamer szegmenst is célba vette, és a tavalyi első fecskék után idén újabb két, kifejezetten játékosoknak szánt headsetet dobott piacra. Ezek egyike, az ATH-PDG1 típusszámú modell állomásozott nálam nemrég egy kis ideig.

Audio-Technica ATH-PDG1 gamer headset

Egy nyitott kialakítású, igen gusztusos külsejű, fekete-piros-ezüst színekben pompázó fejhallgató került elő a kartondobozból. Elsőre az tűnt fel, hogy mennyire könnyű: a fület teljesen körülölelő kialakítás ellenére pehelysúlyú volt a cucc, amely kábelek nélkül mindössze 225 grammot nyom. Persze ez annak is köszönhető, hogy a vázra műanyag alkatrészekből építették fel az egészet, de ezzel látszólag nem áldozták fel a masszívságot se. Pántrésze változtatható hosszúságú, felül puha szivacsos rész támaszkodik fejünkre, fülünk körül pedig bársonyos tapintású, szintén puha szivacs található. Az így biztosított kényelem pedig maximálisnak bizonyult huzamosabb használat során is.

Audio-Technica ATH-PDG1 gamer headset

A hasonló kategóriájú headseteknél megszokhattuk, hogy a tervezők gondolnak azokra is, akik játék mellett zenehallgatásra, akár utcán sétálva is használnák gamer fejhallgatójukat. Nekik ugyanis nincs szükségük mikrofonra (meg valljuk be, furán is nézne ki, ha a szánk elé lógó mikrofonnal közlekednénk a metrón), így azt például levehetőre vagy becsúsztathatóra tervezik. Esetleg felhajthatóra, de az akkor azért mégiscsak ott lóg a fejünkön... Az Audio-Technicánál ezt a kérdést ügyesen úgy oldották meg, hogy a fejhallgatón egyszerűen csak egy 3,5-es jack aljzatot találunk, amelyhez kétféle kábelt mellékelnek a dobozban. Az egyiken egy, a szánk elé lógó – és persze rugalmasan hajlítható szárú – mikrofon nyúlik ki a csatlakozó alatt, a másikon pedig a mobiltelefonos headsetekhez hasonlóan találunk a kábelen egy kis vezérlőeszközt, benne természetesen a mikrofonnal. Ezek a kábelek 1,2 méter hosszúak, végükön pedig egy négypólusú, 3,5-es jack csatlakozás található. Ha PC-hez szeretnénk használni, amelyen a hagyományos módon külön fülhallgató- és mikrofoncsatlakozó van, a harmadik vezetékre van szükségünk, amely egy kétméteres hosszabbítókábel, egyik végén egy jack aljzattal, a másikon pedig két jack dugóval. A headset használható PlayStation 4-hez is, a kontrollerbe kötve a csatlakozót (Xbox One-hoz pedig a megfelelő adapter segítségével használhatjuk). A PC/PS4 kábelen egy hangerőszabályzót és egy mikrofonnémító gombot találunk, míg az okostelefonokhoz használhatón a hangerőszabályzó tolóka mellé egy, a mobiltelefont vezérlő (hívásfogadás/-megszakítás) gombot találunk.

Audio-Technica ATH-PDG1 gamer headset

A nyílt kialakítás miatt nem zár ki minden környezeti zajt az ATH-PDG1, így meghallhatjuk játék közben is, ha szólnak hozzánk, de mindez nincs a hangminőség rovására. Aki esetleg mégis zárt típusra vágyik, annak ott van az ATH-PG1 testvérmodell.

Audio-Technica ATH-PDG1 gamer headset

Játékkal és zenével egyaránt kipróbáltam az ATH-PDG1-et, és mindkét téren igen pozitív tapasztalatokra tettem szert. A 40 mm-es membránok által keltett hangok csodásan szóltak, a játékokban is tökéletes hangzást kaptam, és a zenei minőségre se lehet egy rossz szavam se. Egy korábban még hangszórók kipróbálásához összeállított saját zenei válogatás CD-vel teszteltem a headsetet, amelyen az akkoriban általam legtöbbet hallgatott lemezekről szerepeltek számok. A Prodigy-től a Breathe és a Firestarter mélyei remekül a helyükön voltak, a Therion szimfonikus metal szerzeményei fantasztikusan szólaltak meg, az R.E.M. Nightwsimmingjének zongorája úgy szólt, ahogy arra számítottam, és Madonna – véleményem szerint – egyetlen jó albumáról (Ray of Light) a Drowned World/Substitute for Love és The Power of Good-Bye csilingelései és effektjei is tök jól átjöttek. Ja, és persze mindemellett a mikrofon hangminősége is rendben volt.

Audio-Technica ATH-PDG1 gamer headset

Bruttó 67900 forintos árával az Audio-Technica ATH-PDG1 bizonyára nem lesz a tömegek gamer headsetje. Azonban aki hajlandó pénztárcáját kicsit nagyobbra nyitni a minél jobb hangzás érdekében, és egy nem csak játékhoz használható, hanem annál univerzálisabb fejhallgatóra vágyik, mindenképpen próbálja ki egy boltban, mielőtt választana a különböző gyártók termékei közül. Érdemes. ■

hozzászólások (3)

Lacko
Lacko 2015.09.24. 11:14
Ilyen fotómodellel könnyű eladni a terméket.... :P
gregmerch
gregmerch 2015.09.24. 12:01
Nagyon jók a képek a Kicsiről :-)!
Raistlin666
Raistlin666 2015.09.24. 14:54
Ennyiért sőt kevesebbért már igencsak zseniális NEM gamer fejhallgatókat is lehet venni!
Azt most hagyjuk, hogy mennyivel jobb minőséget kapni zeneileg akár harmad áron is. Igaz nincs piros díszvarrás meg ilyenek. Tipikus divatolós ökörség, amivel minden komoly gyártó a kockákat szédíti!

Ajánlom az alábbi tanulságos videót:
Tec Syndicate megmondja a frankót
ajánlott olvasnivaló