Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis

Újabb klasszikussal gyarapodott a Nintendo virtuális konzoljának kínálata.

2015.10.19. 17:57 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Kicsi szívem egyik csücske, a Nintendo, vetélytársaitól eltérő módon szállt be a manapság reneszánszát élő újrakiadás-bizniszbe. Ők ugyanis nem a remake/remastered/director’s cut/definitive edition vonulatot lovagolják meg hatalmas rendszerességgel, hanem egy ennél sokkal frappánsabb megoldást ötöltek ki. Ezt pedig úgy hívják, hogy Virtual Console, és régi sikerjátékaik játszhatók le segítségével a mai gépparkon, a maguk eredeti pompájában. Most is egy ilyen alkotással hozott össze a jó sors Wii U-n, egyik kedvenc szériám, a Mario vs. Donkey Kong második részének személyében.

Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis

Ez a logikai-ügyességi sorozat 2004-ben indult Game Boy Advance-on, és az eredeti, 1981-es játéktermi automatában megismert ősfelállást veszi alapul. A gonosz, vagy legalábbis féltékenységtől félőrült majom elrabolja Mario szíve hölgyét, Pauline-t. Jelen esetben azért teszi ezt, mert kicsi, piros gúnyás barátunk vidámparkjának megnyitóján az említett nőszemély a lovagját megszemélyesítő, felhúzható Mini Mario babát választja, nem pedig riválisa hasonló termékét. Szív „bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik”, és már futhatunk is Pauline után. Még szerencse, hogy kicsi másaink a segítségünkre vannak ebben.

Ez a játék eredetileg DS-re jelent meg 2007-ben, és természetesen a masina valamennyi adottságát igyekezett kiaknázni, aminek értelmében a vezérlést a gombokról a stylusra helyezték át. Nincs ez másként most sem, a Wii U kontrollerének érintőképernyőjén. Minden szinten az az alapvető célunk, hogy elérjük a kijáratot. Közben persze nem árt minél több csillagot, és a „minimario” szó soron következő betűjét tartalmazó kártyalapot is bezsebelnünk. Ja, és persze valamennyi babánkat el kell juttassuk a célig a lehető legrövidebb időn belül. Mindez nem tűnik lehetetlennek így, első olvasásra, és nem is az, leszámítva, hogy egyre nehezebb dolgunk lesz a számos világ számtalan pályáján. Azt még nem említettem ugyanis, hogy utunkat a különféle fizikai akadályok mellett a Super Mario játékokból ismert ellenfelek is megnehezítik, miközben kicsi felhúzott bábúink jó lemming módjára menetelnek rendületlenül. Nekünk a siker érdekében alaposan össze kell hangolnunk mozgásukat, és előre tervezetten kell őket irányítanunk néha a pálya legkülönbözőbb pontjairól indulva. Ehhez falakat és platformokat kell létesítenünk vagy megszüntetnünk, rugós dobbantókra, avagy létrákra kell őket rávezetnünk, no és ugranunk vagy irányt váltanunk kell velük a többi között az egyre izgalmasabb és mozgalmasabb szinteken. A jó teljesítményt csillaggal (bronz, ezüst vagy arany) jutalmazza a játék, és a betűkártyák összegyűjtése is hoz valamicskét a konyhára – nevesül megnyitja az adott helyszínhez tartozó minijátékot. Az egyes világok végén természetesen mindig egy amolyan nagy finálét tartogató pálya van, amely még inkább visszaidézi az eredeti Donkey Kong játék hangulatát. A fő sztori mellett magunk is megalkothatjuk saját szintjeinket a játék során megszerzett újabb és újabb kitek segítségével a Construction Zone nevű menüpontban. Ezeket aztán meg is oszthatjuk barátainkkal, ha úgy tartja kedvünk, így az eleve igen nagyszámú, bőven több mint ötvenes nagyságrendű szoba mellett akár végtelen számú másikat készíthetünk, vagy szerezhetünk be ismerőseinktől.

Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis

A program a virtuális konzolnak köszönhetően abszolút úgy fest, mint 2007-ben, ami annyit tesz, hogy alapfelállásban maga az első generációs, ezüstszínű DS-masina képe sejlik fel mind a kontrolleren, mind pedig a tévén. A képernyőkiosztás persze igen sokféleképpen változtatható, így ki-ki megtalálhatja a számára megfelelőt. A hangzásvilág szintén semmit nem változott, mint ahogy a vezérlés sem, így most is a stylus játssza a főszerepet.

A Nintendo vezetősége pontosan tudja, hogy a cég neve egybeforrt a minőségi játékokkal az elmúlt évtizedek során. Ezért érzem nagyon is szükségesnek a Virtual Console alkalmazást a mai piacon, amelynek hála olyan kiváló címek válhatnak igen kedvező áron elérhetővé napi szinten, mint a Zelda sorozat régi epizódjai, a Super Mario programok, vagy a Mario vs. Donkey Kong széria remekei. Az utóbbiak közül most ismét végigjátszható az egyik legemlékezetesebb rész, a Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis, amely garantáltan kellemes órákat fog szerezni minden felhasználónak. ■

értékelés

Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis

Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis
Pozitívumok
  • Pont ugyanolyan jó, mint az eredeti volt
Negatívumok
  • Néhány képernyőkiosztás csak limitáltan használható

A Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis Wii U Virtual Console kiadását teszteltük, a játék eredetileg Nintendo DS-re jelent meg.

Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló