Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Pro Pinball Ultra: Timeshock!

A klasszikus játék remake-je már a korai hozzáférés alapján is remekül sikerült.

2016.02.17. 10:22 | szerző: Wing | Előzetes

A pinball – vagy ismertebb nevén a flipper – sosem örvendett itthon akkora népszerűségnek, mint a tengerentúlon. Az ok rendkívül egyszerű: amikor az USÁ-ban a flipperek népszerűségük csúcspontján álltak (nagyjából az 1970-es évekre tehető ez az időszak), akkor Magyarországon nagyjából senki nem tudta, hogy egyáltalán mi az. Amikor meg már lehetett volna szabadon beszerezni asztalokat, addigra mindenki a haverjához járt át Mortal Kombatozni, nem sokkal később pedig már otthon játszott a saját gépén vagy konzolján. Szerencsére azért sok rock- és motoroskocsma beszerzett anno flippereket, így számunkra sem teljesen ismeretlen ez az ízig-vérig amerikai szórakozás.

Pro Pinball Ultra: Timeshock!

Az XP-hez anno ingyen csomagolták a 3D Pinball: Space Cadetot, ami iskolai számtechórákon hatalmas népszerűségnek örvendett, de kétlem, hogy sokan hallottak volna a Pro Pinball sorozatról, amely szép kis karriert futott be: összesen négy rész készült belőle a ’90-es évek második felében. A második epizód, a Timeshock! igazi klasszikussá vált, és így nem különösebben meglepő, hogy amikor a Kickstarterre kikerült az ötlet, hogy az eredeti alkotók elkészítenék a játékot mai grafikával és fizikával felturbózva, a szükséges 40 ezer dollár röpke 35 nap alatt összejött. Az már kevésbé volt örömteli, hogy utána két és fél kellett ahhoz, hogy idén végre kijöjjön PC-re legalább egy early access verzió, tesztünk alanya (az iOS változat már egy évvel korábban elkészült). De így hosszú idő után újra kipróbálhattam egy flipperjátékot számítógépemen.

A korai hozzáférés megállja a helyét, hiszen nagyon sok minden nincs még ebben a verzióban. Amit viszont tartalmaz, az egészen pofás, kifejezetten szórakoztató, és pontosan azt kapjuk, amit elvárna az embert. A látvány gyönyörű, a dinamikus fényeknek köszönhetően az asztalon lévő elemek, lámpák rendkívül élethűen néznek ki. Mire is gondolok? A régi flipperjátékokban statikus „fények” voltak, a felvillanó elemek általában semmilyen módon nem befolyásolták az asztal többi részének a megvilágítását. A Pro Pinball Ultrában viszont minden fény és árnyék dinamikus. Ha felvillan egy kis vörös lámpa valahol, az asztalon érezhetően megváltoznak a fényviszonyok, ha elalszik valami, szintén. Ez különösen élethűvé teszi a látványt. Érezték is a srácok, hogy ez remekül sikerült, a menüből ugyanis kedvünkre módosítgathatjuk a fényviszonyokat, sőt, akár még a védő üveglapot is eltávolíthatjuk, amellyel természetesen teljesen máshogy törnek meg a fények. A golyó mozgása szintén meglehetősen realisztikus, érezhető, hogy van súlya, meg tud pördülni, de akár be is szorulhat az egyik flipperkar alá.

Pro Pinball Ultra: Timeshock!

A jelenleg egyetlen elérhető asztal eléggé összetett, bár túl sok mozgó elem nincs rajta. Ennek ellenére elég sokszínű és izgalmas játékot kínál. Mivel viszonylag kevés útmutató van, hogy melyik bónuszhoz mit kell eltalálni, ezért az elején csak vaktában lövöldözünk, idővel azonban nagyjából fel lehet fedezni, hogy hova kell pontosan lőni, ha ki szeretnénk maxolni pontjainkat.

Természetesen a játékban van online toplista, így mindig láthatjuk az aktuális – akár összesített, akár kizárólag a barátaink közötti – helyezésünket, bár azt kicsit sajnáltam, hogy nincs helyi „high score”, illetve hogy nincs mögé írva az adott pontszámnak, hogy mikor érték el. De persze ezek apróságok, főleg egy early access játéknál. Ami viszont nagyon jópofa, hogy a játékmenetet befolyásoló dolgokat a flipperasztal remek kis pontmátrix kijelzőjén tudjuk beállítgatni. Ha meg valamit nagyon elrontunk, szerencsére egy factory reset mindig rendelkezésünkre áll.
A hanghatások egyszerűek, a zene nagyon hozza a ’70-es, ’80-as évek hangulatát, simán el tudom képzelni, hogy épp valami kocsmában, két sör között tolok egy kört.

Pro Pinball Ultra: Timeshock!

Összességében a Pro Pinball: Timeshock! remake-je a korai hozzáféréses verzió alapján remekül sikerült, még ha sokat is kellett várni rá. Már most teljesen jól játszható, és a téma iránt fogékony játékosokat órákra le tudja kötni. ■

Pro Pinball Ultra
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Pro Pinball Ultra

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló