25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Interjú

HyperX interjú Edward Baily-vel

Két évvel ezelőtt vált külön márkává a HyperX - eredményekről és tervekről beszélgettünk.

Írta: Dino

A Kingston 2014-ben különválasztotta HyperX megjelelésű termékeit, azóta külön márkaként kezeli az elsősorban gamereket megcélzó kategóriát. Az EMEA-térség (Európa, Közel-Kelet és Ázsia) üzleti ügyeiért felelős Edward Baily-t kérdeztük eredményeikről és terveikről.
Több mint két év telt el azóta, hogy külön brand lett a HyperX – mi lett az eredménye a váltásnak, elérték céljaikat vele?
Időbe telt, mire kommunikálni tudtuk európai partnereink felé az üzenetet. Valahogy úgy szerettünk volna új brandet létrehozni, mint a Microsoft tette az Xbox-szal, azaz egy teljesen önálló HyperX brandet akartunk felépíteni. Nem szerettük volna, hogy túlzottan üzleties nagyvállalatként tekintsenek ránk, a brandek szétválasztásával pedig a kreatív határokat is feszegető marketingtevékenységre lettünk képesek. A kizárólag a közösségi médiából tájékozódó fiatalabb rajongóinkkal is jobban kapcsolatba tudunk így lépni. Például létrehoztunk egy önálló HyperX Twitter-fiókot, amely remek lehetőség a gamerek elérésére. Némelyik fiatal rajongónk nem is hallott soha a Kingston Technology-ról, így igencsak számít, kit hogyan szólítasz meg.

HyperX interjú Edward Baily-vel

Mi különbözteti meg a HyperX-et a többi gamer márkától?
Annak köszönhetően, hogy a HyperX mögött a világ egyik legnagyobb, magántulajdonban lévő memóriacége áll, elegendő szabadságságunk van, hogy az idő nyomása nélkül dobjuk piacra a termékeket. Ez azt jelenti, hogy ha nem vagyunk elégedettek valamivel, akkor egyszerűen elcsúsztathatjuk a megjelenését, amíg úgy nem gondoljuk, hogy tökéletes. Más gamer márkák ezzel szemben igyekeznek mielőbb megjelenni termékükkel, hogy befektetőik elégedettek legyenek. A másik nagy különbség szerintem az, hogy jelentős összegeket rakunk vissza a játékosok és e-sportok közösségeinek világába. Olyan nagy versenyeket támogatunk például, mint az Intel Extreme Masters, az MLG vagy a DreamHack. De nem csak szponzorálunk: standjaink is vannak a legtöbb nagy rendezvényen, ahol rajongóink játszhatnak, kipróbálhatják termékeinket és találkozhatnak néhánnyal az általunk támogatott 27 e-sportcsapat tagjai közül.

Mennyire népszerűek a HyperX termékek az overclockerek között, mennyire támogatják őket? Vagy ők inkább a Kingston név alatt forgalmazott memóriamodulokat használják?
Az overclock-kultúra egyik alapító márkája voltunk, és az elmúlt években mi rendeztük a legnagyobb díjazású versenyeket Las Vegasban és Los Angelesben. A Hwbottal együttműködve pedig 15 ezer dolláros összdíjazású versenyünk volt a világ legjobb overclockerei számára. Továbbra is befektetünk chipválogató technológiánk fejlesztésébe, és a széles overclocker közösségbe is, a PC-megszállottaknak megadjuk a túlpörgetés lehetőségét. Természetesen odafigyelünk az overclockerek visszajelzéseire, sokszor ők próbálják ki először legújabb DRAM-moduljainkat egy-egy rendezvényen.

HyperX interjú Edward Baily-vel

Gamer headsetekkel és mousepadekkel kezdtek a brand bővítésébe, mi lehet a következő új HyperX kategória, lehet tudni valamit a tervekről?
Jelenleg a csúcsteljesítményű memóriákra és headsetjeinkre koncentrálunk. Több új termék várható idén, mint például az Xbox-partnerségben elkészült első konzolos headsetünk, a CloudX, amely elsődlegesen az Xbox Elite kontrollerhez használható. Nemrég frissítettük fel nagyteljesítményű Predator DDR3/4 memóriáink választékát alacsony, de jó hatékonyságú hőelosztóval és akár 3333 MHz-es sebességgel. Ki tudja, mit hoz a jövő a HyperX számára...

A HyperX-nek már PCIe-interfészű SSD-je is van, mekkora teljesítménytöbbletet jelent ez a sima SATA-meghajtókhoz képest, számíthat ez a játékosoknak?
A legnagyobb teljesítményugrást mindig az optikai meghajtóról a flashre váltás jelenti, így aki HDD-ről SATA vagy PCIe SSD-re vált, óriási teljesítménynövekedést fog tapasztalni, míg hagyományosról PCIe-s SSD-re váltásnál értelemszerűen kisebb ez a növekedés.
A PCIe lehetőséget teremtett számunkra, hogy az eddigi utolsó szűk keresztmetszetet – a SATÁ-t – leküzdjük. Korábban nem számított, milyen gyorsak a rendszer komponensei, a legcsúcsabb SSD se léphette át a SATA-III által meghatározott 600 MB/s limitet. A PCIe SSD-k beköszöntével – mint amilyen a HyperX Predator – ez a korlát eltűnt, a gamer gépek is maximálisan kihasználhatják a teljesítményt. Bár a framerate-re nincs hatással egy PCIe SSD beszerzése, a nagy térképeket, nyílt világokat felvonultató játékokban a töltési idők jelentősen lecsökkennek.

HyperX interjú Edward Baily-vel

Az elmúlt években többször elhangzott már, hogy „a PC, mint játékplatform halott” (mi persze nem értünk egyet vele), mi erről a véleménye?
Nézzük meg egy kicsit a számadatokat! A NewZoo beszámolója szerint az e-sportok nemzetközi közönsége 204 millióról 292 millió dollárra nőtt 2014. és 2016. között (ez 43%-os növekedést jelent két év alatt), és várhatóan 2019-re 427 millióra fog tovább növekedni. Az elmúlt három év során különösen nagyot fejlődött az e-sport terület. A HyperX jelentős befektetéseket tett az e-sportba, és tovább fogja folytatni a játékosok támogatását az alapoktól a globális versenyekig és a profi e-sport csapatokig. A NewZoo adatai szerint az e-sport-bevételek a fenti időszakban 194 millióról 463 millió dollárra nőttek (239%-os növekedés), és várhatóan 2019-re áttöri az 1 milliárd dolláros határt (CNN, 2016.). A konzolok népszerűek maradnak, de a PC, mint játékplatform várhatóan tovább erősödik, hiszen itt a felhasználók könnyen testre szabhatják számítógépük komponenseit a maximális teljesítmény érdekében. Így nem tudok egyetérteni azokkal, akik temetik a játékra használt PC-t: ez több mint élő dolog, és folyamatosan növekszik tovább. Büszkék vagyunk, hogy ennek a mozgalomnak a részesei vagyunk.

Egyre több termékben jelentek meg RGB-lámpák, az egerektől az alaplapokig szinte mindenben találkozunk már velük – mi a véleménye, várhatóak ezek HyperX termékekben is, például memóriamodulokban?
Elképzelhető, hogy egyes HyperX perifériákba kerül majd RGB-funkció, de a memóriamodulok tekintetében úgy vélem, ez inkább csak egy marketingfogás. A LED-es modulok eladásai igencsak alacsonyak.

Mit gondol, mi lesz a gamer perifériák/hardverkomponensek piacán a következő fő trend?
A hype-ot jelenleg a Virtual Reality vezeti, nem véletlenül: egészen új játékélményt tesz lehetővé, sokkal nagyobb fizikai beleéléssel. Tavaly novemberben, a Dreamhack Winter eseményen láttam az egyik első VR-os FPS-játékot működés közben, amelyet egy gépfegyverreplikával lehetett irányítani. Ez a fajta technológia forradalmasítja a játékokat, és a jövőben még több innovációra számíthatunk. A VR egyúttal új lehetőségeket is nyit a HyperX számára, hiszen igen erős rendszerre van szükség a virtuális valóság megvalósításához, úgyhogy a nagyteljesítményű memóriáink és SSD-ink ideálisak a nagyszerű élményhez.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!