25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

HyperX Cloud Stinger gamer headset

Belépő szintű prémium kategóriás gamer füles érkezett. Cikk és videobemutató.

Írta: Dino 2 hozzászólás

Ahogy azt már igen sokszor leírtuk, három évvel ezelőtt indult útjára a HyperX headset termékkategóriája, amelynek első darabjai még más gyártók – a skandináv SteelSeries és QPAD – füleseire alapozva készültek. Az idei évben azonban már teljesen saját fejlesztésű termék jelent meg a piacon a HyperX-től, ez volt a HyperX Cloud Revolver, egy igazán remekül sikerült gamer fejhallgató. De mint kiderült, két évvel ezelőtt egy másik terméken is elkezdtek dolgozni a cég mérnökei, mégpedig a prémium kategória belépő szintű modelljének szánt HyperX Cloud Stingeren, amelyet a gyártónak köszönhetően még bőven a megjelenés előtt nyüstölhettünk az elmúlt hetekben.

Mint még a gamescom során megtudtuk, az új headset alapkoncepciója az volt, hogy egy valamivel kedvezőbb árfekvésű, de minőség terén maximum kisebb kompromisszumokat hozó fejhallgató készüljön. A tervezés során alaposan átnézték a konkurensnek tekintett termékek kritikáit, és külön odafigyeltek, hogy ne kövessenek el hasonló hibákat. Így született tehát meg a Stinger, amelyen bár egyes megoldásoknál érződik, hogy talán valamivel tényleg egyszerűbb kivitelezésű a korábbi HyperX termékeknél, mégse tűnik tőle rosszabbnak. Ilyen például, hogy szinte az egész műanyagból van, kivéve a fejpántot tartó fém íveket, vagy hogy a kábelek nem fonott, hanem gumis bevonatot kaptak.
Amúgy a termékvonal eddigi darabjaihoz hasonlóan ezúttal is fekete az alapszín, amitől csak a két oldalt látható HyperX logo üt el. A füleinket körülölelő párnákba ezúttal is memóriahab került a nagyobb kényelemért, és fejünk tetején is hasonló puha anyag támaszkodik meg. A fejhallgatókat 90 fokos szögben elforgathatjuk, ami azt jelenti, hogy bármilyen fejformánk is legyen, biztos, hogy illeszkedni fog hozzá, nyakunkba akasztva is kényelmesen elvan, az asztalra lerakva vagy hordozásnál pedig kisebb az esély arra, hogy eltörjön.

Igen praktikus megoldást kapott a hangerőszabályzó, amely a legtöbb termék kábelbe épített vezérlőjétől eltérően a jobb fejhallgatórészre került, alulra. Személy szerint sokszor bénázni szoktam azzal, hogy megtaláljam a kábelen levő potmétert, ennél viszont ilyen probléma nem volt, mindig tudtam, hogy ha a fülem felé nyúlok, ott lesz a hangerőszabályzó. Egy másik ötletes dolog a mikrofon kialakításában található. A bal fülhallgatóról lehajtható kar menet közben kattan egyet, és ez nem véletlen: ekkor kapcsol be a mikrofon, különben pedig aktív a némítás funkció. A legtöbb hasonló terméken ugye a „mute” kapcsoló is a kábelen lévő vezérlő része, a Stingeren lévő megoldással viszont ez esetben se kell a kapcsolót keresgélnünk, elég függőlegesre állítani a mikrofont. A kar amúgy hajlítható is, hogy megfelelően pozícionálhassunk szánk elé. Azért egy kisebb hátránya is van ennek a kialakításnak: ha utcán is szeretnénk használni a headsetet, akkor lehet, hogy furán néznek ránk, hogy mit keres egy mikrofon is a fejünkön – ilyen célra praktikusabb egy olyan füles, amelyről lecsatolható vagy visszatolható a mikrofon.

HyperX Cloud Stinger gamer headset

A fejhallgatóból 1,3 méteres kábel jön ki, amelynek a végén egy négypólusú, 3,5 mm-es jack csatlakozó található. Így akár közvetlenül is ráköthetjük egy PlayStation 4 kontrollerére, vagy ha számítógépünkben kombó jack csatlakozás van, akkor mind fejhallgatónak, mind mikrofonnak is tudjuk használni (a notebookoknál használják előszeretettel mostanában ezt a csatlakozót). Máskülönben elő kell vennünk a dobozban lévő, 1,7 méteres hosszabbítókábelt is, amelynek a másik végén már a hagyományos, két darab 3,5-es jack csatlakozó található: egy a fejhallgatóhoz és egy a mikrofonhoz.

A fejhallgató hangzására nem lehetett panasz: az 50 mm-es neodímium membránok jó szolgálatot teljesítettek, mélyekből is megfelelően kaptunk, és akár zenét hallgattam, akár játszottam, minden kiválóan szólt. A komforttal se volt gond, egy-egy alkalommal órákon keresztül ücsörgött a fejemen a headset, de nem volt zavaró vagy kényelmetlen.

A HyperX Cloud Stinger bár belépő szintűnek számít, nem az olcsó árcédulájú headseteknek kíván konkurenciája lenni. 19 990 forintos ára inkább a prémium kategória belépő szintjét jelenti: azoknak szánta a gyártó, akik a 30-40 ezer forintos modellekbe nem ruháznának be, de komolyabb minőséget várnak egy headsettől, mint amit az 5-10 ezer forintos termékek adnak.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Dino
Dino [5963]
cztomi: A YouTube-on várjuk a hozzászólásokat, kérlek, oda is írd meg.
cztomi
cztomi [1]
Kedvenc HyperX termékem a HyperX 120GB Savage SATA3 2,5" SHSS3B7A/120G.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)