25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Farming Simulator 17 videoteszt

Ferrari? McLaren? Pagani? Inkább Valtra, New Holland, Fendt, Case!

Írta: Sityi 4 hozzászólás

Valamit nagyon tudhatnak ezek a zürichi srácok, akik Giants Software-nek hívják magukat... Farming Simulator sorozatuk évről évre elég magasra mászik a Steam legtöbb játékossal rendelkező listáján olyanokkal konkurálva, mint az ArmA 3 vagy a klasszikus Counter-Strike – mindezt úgy, hogy a lemezes kiadást nem lehet beregisztrálni Steamre. Immáron harmadik alkalommal próbálom megfejteni, mi is tetszik nekem annyira ebben a sorozatban, hogy tényleg élvezettel szántok-vetek-aratok, mellette erdészkedem, és persze állatkodhatnék (az speciel engem annyira nem hoz lázba). Mi miatt van az, hogy már a klónok is támadnak (pl. a Professional Farmer sorozat, leánykori nevén Agricultural Simulator vagy a Farm Expert sorozat), de valahogy egyik sem képes felérni a Giants alkotásainak nagyságához?

Talán abban is rejlik a titok, hogy ellentétben jó néhány másik játéksorozattal, itt tényleg látni, érezni a fejlődést. Tavalyelőtt például nyavalyogtam egy sort a zene hiánya miatt – erre most négy offline és három online adó közül választhatunk, ha épp nem a saját zenegyűjteményünket akarjuk hallgatni. Szintén tavalyelőtt kértem számon, hogy hol a Valtra – most már itt van pár új márkával egyetemben (Challenger, Massey Ferguson, és mintha a JCB és a Manitou se lett volna eddig). Végre sikerült megszüntetni egy évek óta kísértő hibát is: végre nem akad meg a játék akkor, ha felkapcsoljuk a fényszórókat. Ez már döfi, nem? Újdonság még, hogy a csirke-marha-birka triumvirátus bővült Micimackó egyik barátjával is: most már Malackákat is tenyészthetünk. Emellett az amcsi térképen akár vonatot is vezethetünk! Végre a fontosabb helyekre nem járművel kell elzarándokoljunk, a térkép segítségével oda is „teleportálhatunk”. Emellett pedig ha van fejkövető cuccunk (mondjuk egy TrackIR szett, vagy épített egy EDTracker), akkor a gépekben a nézelődés is újszerű élményt ad. A küldetések rendszerét kicsit átvariálták az előző részhez képest. Most már nem hirdetőtáblákon tudunk munkát keresve némi extra pénzhez jutni, hanem a parcellák tulajdonosai ajánlanak némi melót, amit nemcsak kifizetnek, de még a gépet is adják hozzá – így a komolyabb cuccokat is kipróbálhatjuk gyakorlatilag kockázat nélkül. Jut eszembe: már vásárolni se feltétlenül kell a gépeket, akár bérelhetjük is őket, emellett néhányuknál választhatunk színt, vagy olyan extrát, mint például a dupla kerék.

Farming Simulator 17 videoteszt

Persze nem mind arany, ami fénylik, és a Farming Simulator 17 sem egy tökéletes alkotás. A fizika például évek óta hajlamos bebugzani. Az viszont nekem új, hogy puszta kézzel négyméteres rönköket tudok felhajigálni az erdészeti szállítógépre (igen, mondhattam volna másként is, de ha valami félreérthető, azt félre is fogják érteni). Persze ez is bugos, mert ha túl nagy lendülettel fordul el az ember, kicsúszik a kezéből akár az egyméteres gally is. A gépeken kívül a grafika kissé elnagyolt, bár meg kell hagyni, idén azért sikerült két gyökeresen eltérő stílusú pályát adni a játékkal. Goldcrest Valley az Amerikai Álom megtestesítője, Sosnova rozsdás szocreál miliője igencsak kontrasztot képez ezzel. Igazából nekem kicsit-picit zavaró az, hogy a lepattant szovjet környezetben mindenféle csilli-villi nyugati Lamborghini meg Steyr traktorokkal dolgozunk… A szomszéd föld tulaja, Steven Bell elvtárs meg nekem gyanús, biztos egy mocskos kapitalista-imperialista kém! Az MI továbbra is sík hülye, de ezt már tulajdonképpen megszokhattuk. Ugyebár a szántóföldön le-fel vezetgetni eléggé időrabló feladat, így ha épp nem egy multiplayer játékban vagyunk, akkor bizony kellenek az MI segítők. A fel-le grasszálás még megy nekik optimális esetben, de például a kombájnt kiüríteni nem tudja, ha megtelt. Vagy összezavarodhat egy nem szabályos téglalap alakú parcella esetében. Ha betöltünk egy elmentett játékállást, újra fel kell béreljük őket. Meg ilyesmik… Azt megint csak nem értem, hogy ha a gamepad be van dugva a gépbe, miért kell külön engedélyeznem a használatát? Engem az is zavar, hogy a gépen ülve láthatatlanok vagyunk, míg kívülről tökéletesen látszik digitális mezőgazdászunk. Helló, 2016-ot írunk, ezt illene már megoldani rendesen! Végezetül: nagyon remélem, hogy ez csupán egyedi probléma, de azért ilyen kevés a kép a cikkhez, mert akár a játék beépített képlopóját használtam, akár a Windowsét, az FS17 minden egyes képmentésnél összeomlott. Az pedig idő, amíg újra elindítom a játékot, betöltöm az elmentett állást, felbérelek megint mindenkit – és utána bosszankodhatok azon, hogy elfelejtettem a kép mentése előtt menteni.

Farming Simulator 17 videoteszt

Összegezve: a Farming Simulator 17 továbbra sem szimulátor a címe dacára, hanem alapvetően egy mezőgazdaságimenedzser-játék gépkezeléssel kombinálva. Persze ha valaki átírja a karrier mentésében a pénzét (ehhez némi segítséget az egyik kép ad a cikkhez tartozó galériában), akkor onnantól a menedzser rész tulajdonképp átalakul sandbox-szá, és még így is hatalmas móka marad az FS17. A tartalomra ráunni nehezen lehet, hiszen nagyon aktív modder közösség is kialakult a sorozat köré – az meg egy szép álom lenne, ha a lemezes változatot is Steamre lehetne regisztrálni és a Steam Workshop könnyítené meg ezen modok telepítését és frissen tartását...

A Farming Simulator 17 PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. A bemutató a PC-s verzió alapján készült.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Érezhetően sokat foglalkoztak és bővítették az előző részhez képest.
 • Nem véletlenül örvend töretlen népszerűségnek a Farming Simulator sorozat.
Negatívumok
 • Azért akadnak még bugok, hiányosságok...

További képek

 • Farming Simulator 17
 • Farming Simulator 17
 • Farming Simulator 17
 • Farming Simulator 17
 • Farming Simulator 17
 • Farming Simulator 17
 • Farming Simulator 17
 • Farming Simulator 17
 • Farming Simulator 17
 • Farming Simulator 17

Farming Simulator 17

Platform:

Fejlesztő: GIANTS Software

Kiadó: Focus Home Interactive

Forgalmazó: magnew

Megjelenés:
2016. október 25. PC
n/a: PS4, X1

Minimális rendszerigény: 2 GHz-es Intel vagy AMD kétmagos processzor, 2 GB RAM, GeForce GTS450/Radeon HD 6770 videokártya 1 GB memóriával, 6 GB HDD, Windows 7/8/10

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

somesz83
somesz83 [3324]
:-)

Hát, én lehúztam Steamen. Rosszabb az egyébként is bugyuta fizika mint az előző részben. A fakitermelés valami rémálom. Nem, szerintem nagyon rossz irányba megy a széria. A Giants motor kinőtte magát. Ha nem állnak rá valami jóféle talajdeformáció kifejlesztésére, FFB-re, addig semmi értelme az egésznek, mármint ezeknek a fizetős updateknek. Azért egy Spintires fizika elférne alá. A báláknak sincs semmi súlyuk, a farönkök meg esetenként ugrálnak a kocsin felborítva a több tonnás traktort. Hagyjuk már! :-D Nagyon kíváncsi leszek a Pure Farmingra meg a Cattle & Cropsra. Teljesen más megközelítés.
Sityi
Sityi [1614]
Apró adalék: jelenleg népszerűbb az FS17, mint az új Call of Duty. :-D
Sityi
Sityi [1614]
Sosnova is volt fizetős DLC-ként. Ettől függetlenül továbbra is tartom, hogy részről részre szépen fejlődik ez is.
somesz83
somesz83 [3324]
Volt JCB, csak fizetős DLC-ként. Egyébként szerintem amíg nincs FFB, normális fizika, itt főleg a talajfizikára gondolok, normális időjárás-rendszer, esetleg évszakváltás, addig nem sok látnivaló van itt azoknak, akik aktívan tolták a korábbi részeket. Évek kérdése, és a Pure Farming 17 vagy a Cattle & Crops trónfosztja a Giants szériát, ugyanis nincs fejlődés, nulla az innováció. Ezek az update-ek elfértek volna egy vaskos patchben, az új márkák meg DLC-ben.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (4 db)