25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Late Shift

Egy FMV-játékot teszteltünk – de vajon játék-e egy interaktív film?

Írta: Dino

FMV, azaz Full Motion Video. Ez a kifejezés jelöli azt a játékstílust, amikor gyakorlatilag előre renderelt videókat játszanak le nekünk, hogy aztán egy-egy döntésünktől függően jöjjön egy újabb részlet. RetroDome rovatunkban Sityi már bemutatta korábban az egyik első ilyet, a Dragon’s Lairt, amely egy rajzfilmes alkotás volt, és 1983-as megjelenése óta kb. minden létező platformra elkészült – még asztali DVD-lejátszókhoz is készítettek belőle verziót. A műfaj pedig még mindig él és virul, a legújabb darabja a pár nappal ezelőtt megérkezett Late Shift, amely teljes egészében olyan, mintha egy rendes mozifilmet néznénk – csak néha döntésünktől függően alakulnak az események.

Late Shift

Valahogy úgy van ez, ahogy sok-sok évvel ezelőtt az MTV-n (amikor ez még egyáltalán nem a Music TV rövidítése volt...) adtak egy olyan műsorkísérletet, hogy az MTV1-en és az MTV2-n párhuzamosan ment ugyanaz a film, csak más jelenetekkel, és nézőként úgy szabályozhattuk a történéseket, hogy a két csatorna között váltogattunk a megadott időpontokban. Persze ehhez képest a Late Shift jóval modernebb, hiszen rengeteg elágazás van, rengeteg különböző formában láthatjuk a sztorit egy-egy újabb végigjátszás során, és befejezésből se csupán kettő van. A start megnyomása után elindul a film, mintha egy valódi, mozikba vagy tévékbe szánt egész estés alkotásnak kezdtünk volna neki, aztán néhány percenként felbukkan két vagy három választási lehetőség, amelyekre gyorsan kell reagálnunk, különben véletlenszerűen dönt a program valamelyik mellett. Aztán a választásnak megfelelően jön a következő jelenet, alapvetően elég gördülékenyen. Összesen kb. 50 döntési helyzetet kapunk a történet folyamán.

Late Shift

A sztori alapvetően egy rablás körül alakul, amelybe főszereplőnk, az éjszakai műszakban egy garázsban dolgozó srác csak úgy véletlenül belecsöppen. Segít a tetteseknek vagy megpróbál kimászni a kalamajkából? Mindez tőlünk függ. Mindenesetre aki a filmek közben sokszor csapkodja a térdét, hogy „De miért így tett az a hülye főszereplő?”, az megkapja a lehetőséget, hogy hátha ő az okosabb megoldást választja. Az első 15 percet (pontosabban annak egyik lehetséges kimenetelét) videónkban nézhetitek meg, de ennél többet szándékosan nem szerettem volna megosztani, hiszen gyakorlatilag a lényege vész el a dolognak, ha a teljes kb. egy órát feltöltöttem volna – mondjuk amúgy is csak egy lett volna az a lehetséges történetek közül.

A Late Shift egy ma már talán elavultnak tekinthető játékmechanikát használ elég modern köntösben, egész jó megvalósítással, csak azon gondolkodtam el, hogy ez így egyáltalán nevezhető-e még játéknak. Szórakoztató, van interaktivitás is, de talán az interaktív film besorolás pontosabban fedi a valóságot. (A Telltale játékainál szokott ugyebár hasonló kérdés felmerülni a műfajbesorolás tekintetében...) Steamen 13 euróba kerül, ami azért több, mintha vennénk egy DVD-t, de végül is ha úgy nézzük, több filmet kapunk egyszerre. Ha rákap valaki, legalább 2-3-szor úgyis újra fogja kezdeni: a kíváncsiság nagy úr, tuti érdekelni fog, hogy mi lett volna, ha máshogy döntesz egy-egy helyzetben. (Egy olyan opció azért hiányzik, ahol a már látott jeleneteket átugorhatnánk...)

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Late Shift
  • Late Shift
  • Late Shift

Late Shift

Platform:

Fejlesztő: CtrlMovie

Kiadó: Wales Interactive

Megjelenés: 2017. április 18.

» Tovább a játék adatlapjára

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!