25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Zalman ZM-K650WP és ZM-K900M

A színes-hangos és a vízálló, de egyszerű, avagy két Zalman gamer-billentyűzetet teszteltünk.

Írta: GeryG

Ha Zalman, akkor a legtöbbeknek bizonyára a különböző ventillátorok és vízhűtéses rendszerek, valamint a számítógépházak jutnak eszébe. Pedig emellett a dél-koreai vállalat többek közt tápegységeket és különféle perifériákat is gyártanak. Utóbbiak táborába tartoznak a Z-Machine Gaming Gear termékcsalád játékosoknak szánt billentyűzetei is. Az elmúlt napokban két billentyűzet is megfordult nálam, amelyek teljesen más extrákat kínálnak, de alapvetően mindkettőt a játékosoknak szánják.

Zalman ZM-K650WP és ZM-K900M

Kezdjük a sort a Zalman ZM-K900M-mel! A Zalman is igyekszik követni a manapság hódító trendet, így készítettek egy millió színben pompázó mechanikus billentyűzetet, annak minden finomságával és nyűgjével. A K900M meglehetősen visszafogott designt kapott, egyszerű fekete (esetleg valamivel kifinomultabb hatást keltő fehér) keretben foglalnak helyet az első ránézésre teljesen hétköznapi billentyűk. Sehol egy kiszögellés, sehol egy lekerekítés, már ami a billentyűzet házát illeti. Talán az egyetlen dolog, ami picit feldobja a megjelenését, az a numerikus billentyűk felett helyet kapó LED-lámpák, amelyek a szokásos státuszokat jelzik (caps lock, num lock, scroll lock), valamint mellettük van egy kék lámpa, amely a billentyűzet aktív állapotát, valamint egy piros, amely a zárolt állapotot jelzi.
Hogy mindez azért ennél valamivel többet kínáljon, 16,8 millió színben pompázhat minden egyes billentyű. A készítők több előre beprogramozott effekttel láttak el minket, amelyek között a szokásos légző-pulzáló fényhatás is megtalálható, de akár equalizerként is funkcionálhatnak, ha épp zenét hallgatunk. Egy másik effekt fényhullámot indít el a lenyomott billentyű körül, megint másik a gépelés sebességének függvényében növeli a billentyűk fényerejét. Jópofa, de valójában teljesen felesleges extrák. Arra mindenesetre tökéletesen alkalmasak, hogy sötétben is jól lássuk a billentyűket. A Zalman egy sor extra funkcióval is ellátta az eszközt. Több makrót is eltárolhatunk benne, megtalálhatóak rajta a szokásos multimédia-billentyűk, valamint az USB-porton keresztül 1000Hz-en, vagyis minden 0,001 másodpercben kommunikál a számítógéppel, így a fejlesztők ígérete szerint 20-szor gyorsabb egy átlagos billentyűzetnél.

A K900M mechanikus billentyűzet lévén stabil és hosszú távú megoldást kínál a játékosoknak, ám cserébe meglehetősen hangos. A Kailh mechanikus kapcsolójú billentyűk kimondottan zajosak, ami alapesetben nem feltétlenül zavaró, de például streamelés vagy játékmenet rögzítése közben problémát okozhat (ahogy azt az egyik videónkban is hallani lehet). A billentyűzet kábelen csatlakozik a számítógéphez, amelynek elvezetését ötletesen elrejtették a ház aljában, több kivezetési lehetőséget is kínálva a minimális kábeltekergőzés érdekében. A K900M összességében egy hálás, strapabíró, mutatós gamer billentyűzet, cserébe meg is kérik az árát. Hazánkban üzlettől függően 26-36 ezer forint között lehet hozzájutni.

Zalman ZM-K650WP és ZM-K900M

Zalman K650WP, az olcsó, vízálló billentyűzet A K650WP első ránézésre semmiben sem különbözik egy tök átlagos, noname billentyűzettől. Teljesen hétköznapi megjelenése, díszítésektől mentes fekete háza alapján könnyen el is siklik felette az ember tekintete. Esetében nem beszélhetünk mechanikus billentyűkről, sem RGB-háttérvilágításról, sem rádiós kommunikációról. Akkor mégis miben mutat valami érdekeset a K650WP? Nos, már a nevében is utalnak az ő különleges képességére: WP, vagyis waterproof. A kis drága ugyanis vízálló. Ki ne borította volna már fel legalább egyszer az életben a poharát a billentyűzet felett, amely jó esetben csak vizes lett, rosszabb esetben viszont kávéban, üdítőben, esetleg valamilyen alkoholban tocsogott. A K650WP ellenáll az efféle baleseteknek, hiszen teljes egészében vízálló. Így kiváló partnere lehet azoknak, akikkel ez gyakrabban előfordul. Kialakításának köszönhetően a belekerült kosz, morzsa és más szennyeződések is könnyedén eltávolíthatóak, hiszen szó szerint kimoshatjuk belőle. A billentyűk ugyan nem mechanikusak, de a készítők ígérete szerint kialakításuk révén közel ugyanazt az élményt nyújtják használat közben.

Zalman ZM-K650WP és ZM-K900M

A K650WP is kínál néhány multimédia-billentyűt, emellett ezen is megtalálható a padlock billentyű is. Ezt egyszer lenyomva kikapcsolja a Windows billentyűt, két másodpercig nyomva tartva pedig a teljes billentyűzetet zárolja. Szintén érdemes megemlíteni, hogy a túl sok billentyű egyszerre történő lenyomásakor előforduló túlcsordulástól (néhány billentyű lenyomását nem érzékeli az eszköz) sem kell tartani.
A K650WP tehát első ránézésre egy teljesen hétköznapi billentyűzet, ám valójában igen hasznos képességekkel bír. Aki nem akar súlyos tízezreket ilyesmire elkölteni, ám gyakran tárol teli poharakat is a számítógépasztalon, annak ideális választás lehet. Ráadásul az árcédula is egész barátságos: 7-9 ezer forint körül már beszerezhető.
Mind a K900M, mind a K650WP kizárólag angol billentyűzet-kiosztással kapható, magyar változat nem készül belőlük.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!