Mario Tennis Aces
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Life is Feudal: Forest Village

Life is Feudal: Forest Village

Faluépítős játék, amelyben mi magunk is megragadhatjuk a munkát - de persze úgy, hogy mások is odaférjenek.

2017.06.16. 09:05 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

Először is tisztázzuk, hogy a Life is Feudal alapvetően egy trilógia (legalábbis egyelőre): van belőle egyszemélyes túlélőjáték, amikor magunkban kell craftolgatnunk egy erdőben. Van belőle masszívan többjátékos változat, amikor érdemes klánokba verődve kooperálnunk más klánok ellen, de a játékmenet nagyban hasonlít az egyjátékosra. És van a Forest Village, ami egy város- (na jó, falu-) építő játék. Természetesen jól látható, hogy a Bitboxos fejlesztők igyekeztek a maximumot lehúzni az elkészített modellekből, textúrákból és animációkból, mivel mindhárom játékuk ezeket használja. De ez természetes egy kis, független, kelet-európai stúdiótól. Legalább nem a DLC-kkel húzzák le a játékosokat.

Life is Feudal: Forest Village

Tehát a Forest Village-ben egy kis közösséget, azaz egy falut kell életben tartanunk, építgetnünk és fejlesztenünk. Klasszikus módon kapunk egy alaptanyát pár házzal, valamint egy raktárral, tele alapanyagokkal (hogy ne azonnal haljanak éhen embereink), és neki kell kezdenünk építkezni és nyersanyagokat gyűjteni: kutat ásni, horgásztanyát és fűrésztelepet építeni, hogy legyen minimális élelmünk és tüzifánk. Aztán gondolnunk kell növekvő populációnkra, és újabb házakat kell építenünk. Később feladhatjuk gyűjtögető életmódunkat, és belevághatunk a növénytermesztésbe és az állattenyésztésbe is.

Life is Feudal: Forest Village

Ha mindez nagyon ismerős, és a látványvilág és a játékmechanika is kisértetiesen emlékeztet a Banished nevű játékra, akkor megnyugtatlak: ezzel nem vagy egyedül. Annyira nem, hogy maguk a fejlesztők is hivatkozni szoktak rá közleményeikben, igaz, ők „a másik játék” néven illetik. Illetve néha az angol banished szó jelentésének mondatba szúrásával is utalnak rá... Persze mindig figyelmeztetve, hogy az övék jobb, még akkor is, ha bevallják, hogy ezt a játékukat a Banished inspirálta. És hát lássuk be, igazuk van. Párszor nekiültem annak idején annak is, de ott nagyon könnyű zsákutcába futni. Nem a játék mechanikájának megfelelően készültél a télre: mindenki meghal. Meghal egy embered, ezzel kiesik egy erőforrás, összeomlik az addig finoman építgetett rendszered: mindenki meghal. Ez azért a Life is Feudalban nem ilyen nehéz.

Life is Feudal: Forest Village

A leglényegesebb és a legkevésbé elhanyagolható különbség, hogy a Forest Village-ben bármelyik emberünk bőrébe bújva first person nézetű játékra válthatunk. Ez persze természetes, ha tudjuk, hogy a másik két Life is Feudal játék is ilyen nézetű, és a Forest Village ugyanarra a motorra épült. Azonban óriásit dob rajta a többi faluépítős játékhoz képest. Nemcsak azért, mert szép és mert hangulatos bejárni azokat a helyeket, amelyeket felülnézetből kialakítottunk, hanem mert praktikus is, és segít kijavítani hibáinkat, amelyek így nem lesznek végzetesek. Például a fűrésztelepet, amit ők Lumberjack lodge-nak hívnak, és ami engem kicsit megtévesztett, és ezért a falutól távolabb, az erdőbe építettem fel. Azonban nevével ellentétben nem favágók vágják itt a fát az erdőből, hanem az itt dolgozók a falu raktárából hozzák el a fát, és azt darabolják tüzifává, hogy a házakban meleg legyen télen is. Tehát a faluba kellett volna építenem... Így, az erdő közepén nem volt túl hatékony, és a falusiak megfagyásához vezetett volna, ha ottmarad. Azonban a first person mód megmentett: belebújva egy ilyen „favágó” bőrébe, nem a faluból hoztam messziről a nyersanyagot, hanem az erdőben kivágtam, és egyből a fűrésztelepre szállítottam.

Life is Feudal: Forest Village

Hasonlóan hasznos, hogy amikor egy házat upgrade-elünk nagyobbra, akkor a benne lakók hajléktalanok lesznek az építkezés idejére (a hajléktalanok pedig nem esznek valamilyen különös okból kifolyólag, így könnyen meghalhatnak, ha az építő a saját hasának megtömésével foglalkozik építkezés helyett – ez pedig egy felülnézetes faluépítő játékban nagyon bosszantó). Itt azonban beugrunk az építő (vagy még inkább valamelyik hajléktalan) bőrébe, és addig építkezünk (étlen-szomjan), amíg el nem készül a nagyobb ház. Vagy amikor élelemhiány van a faluban, és vadászaink bőrgyűjtögetéssel vannak elfoglalva, beugrunk és lemészároljuk a közeli szarvascsordát. Tehát a first person lehetőség tényleg nagyot dob a játékon. Olyan, mintha az egyjátékos Life is Feudallal játszanánk, csak mégsem vagyunk egyedül, és a kis botokra is rábízhatunk munkákat. Illetve amikor megunjuk a first person játékot, bármikor kiugorhatunk felülnézetes SimCity-módba.

Life is Feudal: Forest Village

Érezhető, hogy a Forest Village akkor se emberfeletti nehézségű, ha a játékos előre nem olvasta el a kézikönyvet, és emiatt nem érti teljes mélységében a játék mechanikáját. Ezzel szemben sajnos a tutorial és a játékból elérhető hintek édeskevesek a mélységi megértéshez. Van külső, webes wiki, de az se túl bőbeszédű (például a fűrésztelepes fiaskó abból sem derült ki). Szóval nem lenne hátrány egy belső wiki meg egy összefoglaló ábra se, hogy miből mi lesz, milyen épület segítségével. A józan paraszti ész nem mindig adott jó tanácsot (például a medvének nincsen húsa, csak bőre, hibába hisszük azt, hogy az egész falu jóllakhatna egytelen ilyen állatból). Emiatt játék közben, saját hibáinkból kell megtanulni, hogy mi hogyan működik. Azonban hála a first person módnak, ezeket a hibákat korrigálhatjuk, és nem kell mindegyik után újrakezdenünk. ■

Life is Feudal: Forest Village
Life is Feudal: Forest VillageLife is Feudal: Forest VillageLife is Feudal: Forest VillageLife is Feudal: Forest VillageLife is Feudal: Forest VillageLife is Feudal: Forest VillageLife is Feudal: Forest Village

értékelés

Life is Feudal: Forest Village

Pozitívumok
  • Hangulatos faluépítő játék.
  • A hibáink nem végzetesek, javíthatóak.
  • First person módban bejárható falunk, és a munkában is részt vehetünk.
  • Rengeteg mod a Workshop-támogatásnak köszönhetően.
Negatívumok
  • Részletes és könnyen kezelhető belső segítség hiánya.
Life is Feudal: Forest Village
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Life is Feudal: Forest Village

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló