25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

HyperX Alloy Elite billentyűzet

Az Alloy FPS után megérkezett a második HyperX gamer klaviatúra.

Írta: Dino

HyperX Alloy Elite billentyűzet

A HyperX ugyan csak tavaly bővítette billentyűzettel gamer termékeinek palettáját az Alloy FPS-sel, nem sokkal később már bejelentették a folytatást is, mégpedig rögtön kettőt: a tenkeyless kialakítású (azaz numerikus részt nem tartalmazó), kompakt Alloy FPS Prót, valamint a teljes kiosztású Alloy Elite-et. Ez utóbbi érkezett hozzánk nemrég tesztre.

HyperX Alloy Elite billentyűzet

Az Alloy FPS egy sallangmentes, a hagyományos gombokon kívül mást nem is tartalmazó klaviatúra volt. Még keretet se nagyon kapott a szükséges méreten túl, így egy kompakt, könnyen hordozható, lecsatolható kábelű terméket kaptak azok, akik sokat cipelik magukkal például versenyekre billentyűzetüket. Ezzel szemben az Alloy Elite már egy hagyományosabb formájú klaviatúra, amelyhez opcionálisan csuklótámaszt is kapcsolhatunk, és felső részén pár extra gombot is találunk. Ezek közül kettő a világítást szabályozza: a fényerőt és a megvilágítás módját állíthatjuk velük, a harmadik pedig a Windows gombot teszi inaktívvá, ami játék közben jöhet jól, ha nem szeretnénk véletlenül kilépni a desktopra. A jobb felső részen multimédia gombokat kapunk: sávváltás előre/hátra, indítás/leállítás, elnémítás – továbbá találunk még egy görgetőt is a hangerő szabályzásához.

Ezúttal is Cherry MX mechanikus kapcsolókat építettek a billentyűzetbe, ráadásul választhatunk, hogy piros, kék vagy barna kapcsolókkal vásároljuk meg az Alloy Elite-et (igaz, országonként eltérő kínálat van belőlük). Hozzánk a piros változat érkezett kipróbálásra, amelyet elsősorban játszásra ajánlanak. Ez a kapcsoló nem kattog, használat során pedig valóban kényelmes volt, játéknál tökéletesen reagált, de cikkek írásánál is elég jól szerepelt. Ahogy az első modellnél, úgy itt is kaptunk pár kiegészítő billentyűsapkát: a játékokhoz leggyakrabban használt WASD gombokat, valamint az 1-4 számokat cserélhetjük le fémes színűekre, ráadásul az előbbiek rücskös kialakítást is kaptak a csúszás csökkentése érdekében. A cseréhez egy praktikus kis csipeszt is kapunk, amellyel gyerekjáték a billentyűk eltávolítása.

HyperX Alloy Elite billentyűzet

Az Alloy Elite amúgy egy jó nehéz darab, köszönhetően az acél keretnek, ami nem hajlik, és igen masszív felépítést biztosít. A billentyűzetből egy igen vastag, fonott borítású, 1,8 méter hosszú kábel megy a számítógépbe, az extra vastagságot pedig az indokolja, hogy a végén két USB-csatlakozót is találunk: egyet magának a klaviatúrának, egyet pedig a hátoldalon helyet kapott USB-kivezetésnek. Sajnos csak USB 2.0-s csatlakozás került ide, így gyorsabb pendrive-jainkat nem érdemes itt használni, de például egerünket vagy okostelefonunkat bátran rákapcsolhatjuk. És előrelépés az Alloy FPS-hez képest, hogy nem csak áramot biztosít ez a csatlakozás, hanem tényleges portkivezetésként funkcionál.

Háttérvilágításnak piros színt kapunk, RGB-s modell később várható belőle, de igazából nekem egyáltalán nem hiányzott – valahogy nem ragadott magával ez az egész RGB-őrület. A gombokon kívül a felső részen végigfutó sáv is világít. A kikapcsolt állapoton kívül háromféle fényerő közül választhatunk, a megvilágítási mód pedig lehet például fix vagy pulzáló, a lenyomott gombot kis ideig világítva hagyó vagy a gomb környezetét robbanásszerű effekttel ellátó fényhatás.

HyperX Alloy Elite billentyűzet

Szoftvert nem kapunk az Alloy Elite-hez, nincs szükség driver telepítésére, így aztán makrókat vagy extra funkciókat se állíthatunk be rajta. A csuklótámasz bal oldali része (a qwerty-gombok alatti terület) rücskösebb kialakítású, ezáltal kevésbé csúszós a csuklónk alá kerülő felület. A tesztpéldány US kiosztással érkezett (ami az elején okozott kisebb gondot, mivel UK elrendezésű billentyűzetet használok amúgy, így főleg az Enter alakjának megszokása időbe telt), magyar változat nem készült ebből se.

Az Alloy FPS billentyűzettel a HyperX tavaly megmutatta, hogy a remekül sikerült Cloud headsetek és a PulseFire FPS egér után klaviatúrák terén is kiemelkedőt tud mutatni. A továbbfejlesztett változat se szerepelt rosszabbul, a HyperX Alloy Elite így jó választás lehet mindazoknak, akik túl spártainak találták az első modellt. A masszív, jó minőségű, háttérvilágításos alapok mellé multimédia-gombokat és csuklótámaszt kaptunk ezúttal, mindezt 45 ezer forint körüli áron.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • HyperX Alloy Elite billentyűzet
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!