25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Parrot Mambo és Swing drónok

Kisebb méretű quadkoptereket teszteltünk.

Írta: Dino

Parrot Mambo és Swing drónok

Gyerekkoromban a Parrot márkanév még a Commodore 64-hez használt floppylemezeken tűnt fel, de az azokat gyártó brit cég még a kilencvenes évek előtt csődbe ment, a papagájt jelentő angol szót pedig pár évvel később egy francia vállalat „hasznosította újra”. A Parrot SA hangfelismerő rendszerek és különböző vezeték nélküli eszközök készítése után 2010-ben mutatta be első drónját, az AR.Drone-t, és azóta leginkább ezen az egyre népszerűbbnek nevezhető területen ténykednek. Két kisebb modelljük repült be hozzánk nemrég egy kis tesztelésre.

Parrot Mambo
Parrot Mambo

Mind a Parrot Mambo, mind a Swing tetszetős csomagolásban érkezett meg. A dobozokban mindkét drón mellett ott lapult pár tartalék propeller is, a Swinghez pedig egy Flypad nevű kontroller is járt, amely leginkább egy játékkonzol gamepadjéhez hasonló irányító. Mindkét repülő masina pehelykönnyű, a Mambo műanyagból és gumiszerű részekből áll, míg a Swing nagyobb felületei hungarocellből készültek. És most lássuk külön-külön a két modellt!

A Parrot Swinget úgy alakították ki, hogy amellett, hogy quadcopterként használható, gyakorlatilag egy igen gyors repülőgépként is vezérelhető. A levegőben oldalra dőlve ugyanis a nagyméretű szárnyakkal akár közel 30 km/h sebesség elérésére képes. Emiatt célszerűbb inkább szabadtéren játszani vele, még egy nagyobb szobában is csak igen óvatos mozdulatokkal lehet balesetmentesen vezetni.
A Swinghez járó Flypad igen hasznos kiegészítőnek bizonyult. A drónokat ugyanis az Android vagy iOS rendszerű okostelefonra letölthető ingyenes programmal lehet irányítani, alapesetben a képernyőn megjelenő kezelőszervekkel. Ez viszont a kijelzőre való rendszeres rápillantásunkat igényli (vagy annak megszokását, hogy hol vannak a vezérlőfelületek), így igencsak jelentős pluszt jelentett, amikor a telefonnal összekapcsoltam a Flypadet (a telefont pedig a kontroller felső részére rögzítettem), és onnantól annak analóg karjaival és gombjaival irányítottam a drónt. (Amúgy a Mambóhoz is használható volt ugyanez a vezérlő.)

Parrot Swing
Parrot Swing

A Mambo egy hagyományosabb külsejű drón, szintén négy propellerrel, amelyek mellé oldalsó védőket is felrakhatunk (és célszerű is ezeket használni). Két extra kiegészítő is jár hozzá, amelyek tovább erősítik, hogy igazából ez is egy játékszer. Az egyik egy, a drón tetejére rögzíthető „puska”, amelybe kis műanyag golyókat tárazhatunk be, és a megfelelő gomb megnyomásával kilőhetjük azokat (hogy aztán kereshessük, melyik bútor alá gurult be... ;-) ). A másik pedig egy alulra szerelhető dupla kar, amely pár grammos kis cuccok felemelésére alkalmas. Túl sok haszna igazából egyiknek sincs, de egy ideig el lehet szórakozni a velük való kísérletezéssel.

A drónok telefonnal összekapcsolódása Bluetooth-on keresztül történik (ez kb. 20 méteres távolságot enged meg telefonunk és a quadcopter között), de valamiért nem ment zökkenőmentesen. Androidos telefonjaimmal többszöri próbálkozásra sem sikerült a párosítás, így egy iPhone-t szereztem a teszteléshez, amelyhez már pikk-pakk csatlakoztak a drónok. A propellerek szépen zümmögve indultak el (kisfiam minden egyes alkalommal igencsak megijedt a hangtól), és felemelkedett a gép a levegőbe. Nem kellett aztán sok idő, hogy egy véletlen mozdulattal a falnak vezessem, amire a kütyü azonnali lezuhanással válaszolt – úgy tűnt, ez az automatikus védekezési mechanizmusa ilyen esetben, hogy lehetőleg ne essen nagyobb kár benne. Mivel könnyű kis szerkezetek ezek, a zuhanástól szerencsére nem történt semmi bajuk (mondjuk ha nem 1-2 méterről estek volna le, nem biztos, hogy ugyanez lett volna az eredmény).

Parrot Flypad
Parrot Flypad

Mindkét drónban találunk kamerát is, igaz, csak fotózni lehet vele, filmfelvételek készítését ne várjuk el ezektől. A képminőségtől pedig szintén ne reméljünk sokat, a mobilos fotózás hőskorát idézve mindössze 0,3 megapixeles szenzor került ezekbe a drónokba. A kamerák lefelé néznek mindkét modell esetében.
Mind a Swing, mind a Mambo különböző beépített érzékelőkkel is rendelkezik, így giroszkóp segítségével stabilizálják magukat a levegőben, a gyorsulásmérő érzékeli, mikor csapódik neki valaminek, az aljukon lévő ultrahangos érzékelő pedig a talajtól való távolságot figyeli.
Ami megdöbbentett mindkét drón esetében, az az irtó rövid üzemidő: a kb. fél óra alatt teljesen feltöltött akkuval mindössze 5-6 percet vezérelhettem a levegőben a kütyüket. Annyi okosságot viszont tudnak, hogy ha pár százalékra csökken az akkutöltöttség (ezt a telefon kijelzőjén is láthatjuk amúgy), akkor magától leszállnak a földre, mielőtt teljesen lemerülnének.

A bemutatott két Parrot drón tehát inkább a játékszer kategóriába sorolható, és főleg arra jók, ha valaki ismerkedni szeretne a quadcopteres repkedéssel, de nem szeretne azonnal vagyonokat ölni ebbe, vagy nem szeretné, hogy az elbénázott próbálkozásokkal egy drága drónt tegyenek esetleg tönkre. A Mambo ára 36-40 ezer forint között van, a Swing 40-50 ezer forintért kapható.

Fotók: Parrot.com

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Parrot Swing
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!