Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

Ubtech Alpha 1 Pro

Koreográfus és jógatanár? Egy humanoid robotot teszteltünk.

2018.03.19. 23:14 | szerző: Sityi | Kütyü+hardver

A két kisebb Ubtech robotka után itt a nagytesó is, az Alpha 1 Pro. Tetszett ugyan mind az Astrobot, mind a Tankbot, de ahogy a cikkemben is írtam, jópofaságnak drága. Viszont ha valakihez közel áll a programozás, illetve annak megtanulása, eléggé látványos tanulóeszközt kap (még ha csak mobilon keresztül is lehet molyolni vele, ami talán nem a legkényelmesebb). Nos, az Alpha 1 Pro már számítógépes csatlakozást is kínál – a jelek szerint minden adott a tökéletes boldogsághoz! Vagy mégsem?

Ubtech Alpha 1 Pro

Az Alpha egy teljesen humanoid formájú robot, azaz az emberéhez hasonló ízületei vannak, hasonló mozgékonysággal. 16 szervómotor gondoskodik a mozgásról, 0,01 másodperces időzítési pontossággal. Masszív cuccnak néz ki, meglepően nehéz is, de a gyártó a belső csomagoláson fokozottan hívja fel a figyelmünket a megfelelő bánásmódra, nehogy a motorok vagy a burkolat bánja a nagy játékot.

Alapesetben egy látványos demonstrációt tart a gép, ha a bekapcsológombot kétszer lenyomjuk. Ha ennél többet szeretnénk kihozni belőle, akkor az okostelefonunkra kell letölteni az Alpha 1 appot az adott platform alkalmazásboltjából, Bluetoothon össze kell párosítani őket, aztán lehet szórakozni. Alapból is már elég sok mozdulatot tud így a robot, de természetesen rengeteg mást is letölthetünk – mind a Ubtech, mind a felhasználók által kreált mozdulatsorokat. Bámulatos, milyen jópofa dolgokra képes: fekvőtámaszokat nyomni akár fél kézzel is; szinkronúszást imitálni; bringázni; Van Damme stílusában spárgázni (csak a két Volvo kamion hiányik) és innen felállni (!); no és persze rengeteg táncot is tud. Az egyik kedvencem a reggeli torna és a „Köszönjük néked, Rákosi elvtárs!” kínai megfelelőjének sajátos ötvözete, de akár a jógaedzőnket is kiválthatjuk egy ilyen robotkával (vagy legalábbis majdnem).

Ubtech Alpha 1 Pro

Ami viszont zavart az Alphában, az az, hogy szenzorai nincsenek. Semmilyen. Ez eléggé lekorlátozza egyrészt a programozási lehetőségeket is, másrészt egy giroszkóp talán nem ártott volna bele, hogy a nagy taknyolásokkor magától leálljon. A Jimu robotok pont az infraszenzoraik miatt voltak rugalmasabban programozhatóak – és pont emiatt tartom azokat jobb vételnek. És bár itt adott a számítógépes csatlakozás lehetősége is miniUSB kábellel, ez nem akkora előny, mint amilyennek látszik. Én azt hittem, kényelmesebb lesz így új mozdulatsorokat létrehozni, de a kezelőfelület eléggé bonyolult, így ez elrettentett. Talán a programozói vénával rendelkezők nem ilyen ijedősek, de szerintem nem igazán intuitív a program használata.

Az Alpha 1 Pro esetében hatványozottan jelentkezik az, amit a Tankbot és az Astrobot kapcsán leírtam: ha elmúlik a kezdeti varázs (ami itt talán hosszabb ideig tart a komplexebb mozgáskultúra miatt), akkor csak egy drága szobadíszünk van. És bár itt adott a PC-n történő programozás lehetősége, sajnos pont a robot sajátosságaiból adódóan nem olyan flexibilis, mint a más emlegetett két kistesó. Pont emiatt úgy vélem inkább azokat érdemes megnézni, ha valaki el szeretne merülni a robotprogramozás rejtelmeibe. ■

Ubtech Alpha 1 ProUbtech Alpha 1 ProUbtech Alpha 1 ProUbtech Alpha 1 Pro

hozzászólások (2)

Dino
Dino 2018.03.22. 14:58
Mielőtt Sityihez került volna, röviden én is kipróbáltam: de Ágoston nem igazán díjazta a robotot: szegény ijedten és sírva menekült a mozgó cucc elől. Úgyhogy inkább hamar visszacsomagoltam... :)
Sityi
Sityi 2018.03.22. 16:17
Lizukának nagyon tetszett, többször is kérte, hogy táncoljon neki. Meg a fejét simogatta, beszélt hozzá - odavolt érte.
ajánlott olvasnivaló