25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Acer Holo 360

Mobiltelefonba épített 360 fokos kamera.

Írta: Dino

Acer Holo 360

Részben a VR növekvő népszerűségének köszönhetően nőtt meg az érdeklődés a 360 fokos fotózásra és videózásra is. A YouTube és a Facebook is lehetőséget ad már ilyen tartalmak megosztására, és akár egy hagyományos okostelefonnal is készíthető 360 fokos felvétel. Azonban általában sokkal szebb eredményt ad, ha egy céleszköz megfelelő optikája egyetlen pillanatot örökít meg környezetünkről, ahelyett, hogy körbe kell forgatni kameránkat, és így a bemozduló emberek és járművek furcsa eredményt okozhatnak. Egyre több gyártó termékei között találunk 360 fokos kamerát (mint például a tavaly nálunk is bemutatott Ricoh Theta S), de folyamatosan érkeznek az újabb kütyük is.
Így aztán az Acer is elkészítette saját megoldását a 360 fokos fotózásra. A Holo 360 tervezésekor azonban úgy döntöttek, hogy egy androidos okostelefonba építik bele a két halszemoptikát, ami előnyöket és hátrányokat is eredményezett.

Acer Holo 360

A mai telefonokhoz képest egy jóval vastagabb kütyüt kaptunk a Holo 360-nal, amelynek egyik oldalán egy 3 hüvelykes kijelzőt találunk a kidomborodó lencse alatt, a hátoldalt pedig tükörfényes borítás fedi. Alul egy jack és egy microUSB csatlakozó helyezkedik el, oldalt pedig az androidos eszközökön megszokott bekapcsoló- és hangerőszabályzó gombok mellett egy exponálógomb is található. A kicsúsztatható tálcába microSIM-et rakhatunk. A csomagban egy tokot is kapunk, amit a halszemlencsék miatt ajánlott is használni, ha nem szeretnénk karcokat rá.
Az Android 7.1.1-et futtató Holo 360 amúgy egy nyolcmagos, 2 GHz-es processzorra épült, 2 GB RAM és 16 GB háttértár társaságában (az utóbbiból kb. 7 GB-ot eszik meg maga a rendszer).

Acer Holo 360

Kicsit felemás vélemény alakult ki bennem a Holo 360-ról. Alapvetően érdekes ötlet egy telefont venni a 360 fokos kamera alapjának, hiszen ezzel együtt egy csomó funkció helyből adódna – mint például a GPS-ből a képekhez rögzíthetó koordináták, vagy a közösségi médiában való gyors megosztási lehetőség. Azonban úgy tűnt, valamiért nem éltek minden lehetőséggel a mérnökök.
A kijelző a mai okostelefonokhoz képest igen apró, a virtuális billentyűzet használata különösen macerás volt ilyen apró felületen. És az, hogy egy fotózáshoz kitalált kütyüre nem raknak állványmenetet, az teljességgel érthetetlen. Így ha nem akartam, hogy a kezem belelógjon a képbe, jobb híján az aljára tudtam leálítani a Holo 360-at (legalább valami előnye volt a vastagságának), de ilyenkor azért volt, hogy attól féltem, hogy egy kisebb széllökés lelöki.

Acer Holo 360

A 360 fokos fotózáshoz és videózáshoz a HoloCamera nevű alkalmazást rakták a Holo 360-ra. Ezzel a teljes 360 fokos felvételi mód mellett választhatunk 180 fokosat is (ilyenkor értelemszerűen csak az egyik lencsét használja), vagy panorámakép módot, amelyhez szintén a halszemoptikát használja, így nem kell mozgatnunk a kép elkészítéséhez a kütyüt. Szerencsére az időzítő funkció nem maradt ki belőle, ami nagyon jól jön, ha lerakjuk a földre vagy egy asztalra a kütyüt.
A két félkép illesztése sajnos sok esetben közel se volt tökéletes (bár ez valamilyen szinten minden hasonló cuccról elmondható). Talán jelen esetben az is közrejátszik a pontatlanságban, hogy elég széles maga az eszköz (a korábban említett Ricoh Theta S-hez képest 1,5-2-szer szélesebb), és a lencsék nem egymás mögött vannak, hanem kicsit eltolva.

Acer Holo 360

Az elkészült 360 fokos felvételek lejátszásához egy HoloGallery nevű program jár, amely szintén nem nevezhető tökéletesnek. A 360 fokos képeket vagy videókat ujjunkkal nagyíthatjuk és forgathatjuk, azonban teljesen érthetetlen módon a giroszkópot nem használja a körbenézéshez. Ez annak fényében, hogy YouTube-on más 360-as videókat viszont meg tudunk így nézni, megmagyarázhatatlan.
Mindezek mellett az is fura, hogy az elkészült felvételek olyan formátumúak, amit nem tudunk simán feltölteni Facebookra vagy YouTube-ra, és még konvertálóprogramot se mellékeltek hozzá, mint például a Theta S esetében volt.

Így pedig, hogy magán a kütyün kívül máshol nem nagyon lehet értelmesen nézegetni a képeket és videókat, nincs sok haszna annak, hogy 360 fokos felvételeket lehet készíteni az Acer Holo 360-nal. Persze ha megoldják ezeket a szoftveres hiányosságokat, mindjárt más lesz a fekvése a leányzónak. Addig azonban igazából nem tudom, ki veheti jó hasznát ennek a 100 ezer forint feletti eszköznek.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!