Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

##game_title##

Bemutatkozott a Nintendo Labo

A Nintendo Prágában tartott rendezvényén jártunk, ahol kipróbálhattuk a Switchre eddig készült talán legkreatívabb kiegészítőket és játékokat.

2018.05.01. 14:55 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

A Nintendo a videojáték-ipar egyik legrégebbi szereplőjeként mindig igyekezett valamivel kitűnni a tömegből. Még ha az utóbbi években hardverteljesítmény tekintetében nem is emelkedtek riválisaik fölé, újszerű megoldásaikkal sokszor nyújtottak valami olyat, amit a többiek nem. Gondolhatunk például a Wii mozgásérzékelős vezérlőjére, de aktuális konzoljuk, a Nintendo Switch is eltér a PlayStation 4-től és az Xbox One-tól, ugyanis egyszerre kaptunk vele asztali és hordozható masinát. És ez a konzol – valamint a hozzá tartozó két Joy-Con kontroller – jelenti a legújabb termékcsalád, a Nintendo Labo lelkét is. A Labo pedig jó eséllyel pályázik az év legkreatívabb játéka címre, ugyanis nem egyszerűen egy játékgyűjteményről van szó, hanem kis kézműves szórakozásra is ráveszik vele a játékosokat.

Bemutatkozott a Nintendo Labo

A Nintendo Labo lényegét a csomagokban kapható, kartonból készült kiegészítők, az úgynevezett Toy-Conok adják. Jelenleg két ilyen csomagot lehet megvásárolni: az egyikben több kisebb kütyü alkotóelemeit találjuk, míg a másikból egyetlen nagy robotfelszerelést barkácsolhatunk magunknak. A Nintendo magyarországi forgalmazója, a Conquest Entertainment az európai premier alkalmából Csehországban, Prágában szervezett egy bemutatót, amit így tulajdonképpen launch partynak is tekinthetünk. A meghívottak itt első kézből tapasztalhatták meg, mennyire más élményt nyújt a Nintendo Labo, mint a Switch bármely más eddig megjelent játéka. Mi is kilátogattunk a rendezvényre, ahol kipróbálhattuk az összes jelenleg elérhető kiegészítőt, és megépíthettük közülük sajátunkat is.

Bemutatkozott a Nintendo Labo

A Variety Kit csomagjában összesen öt különböző kütyü kartonlapjai lapulnak. Ez az öt pedig a horgászbot, a zongora, a házikó, a motorbicikli és a távirányítós autó. A rendezvényen kezdésnek mindenki kapott egy-egy stancolt kartont, amelyből a kisautót építhette meg magának. Az igazsághoz tartozik, hogy autónak a legvadabb fantáziával megáldottak is csak megengedő mosollyal az arcukon nevezhetik a nagyjából egér (mármint a számítógépes, nem az élő) méretű kis mütyürt. A kartonból a perforáció mentén kipattintva kapjuk meg a sablont, amelyből aztán a Nintendo Switch képernyőjén látható útmutató alapján hajtogathatjuk össze magát az autót. A rendezvény kreatívabb vendégei ezt kedvükre ki is dekorálhatták – készült egy-két igen ötletes darab is. (De amúgy 4000 forintért vehetünk a Labo készletek mellé egy matricákat, stencileket és ragasztószalagokat tartalmazó csomagot is, ha nem lenne otthon semmi ilyenünk.)
Az autó két oldalán egy-egy bevágás található, amelybe a két Joy-Con vezérlőt lehet beilleszteni. Amikor elkészültünk, az érintőképernyőn található vezérlőpanellel adhatunk parancsot a két Joy-Con rezgőmotorjainak, amelyek aztán mozgásra bírják az autót. Emellett az automata módban az egyik vezérlőben található infraérzékelő segítségével akár a kezünk mozgását is képes követni az autó. Egyébként a Labo gyakorlatilag összes játéka nagyban épít erre a technológiai elemre: az infraérzékelő a kartonra ragasztott fényvisszaverő matricák pozícióját érzékeli a kütyükben.

Bemutatkozott a Nintendo Labo

A Labo többi játékát már kész formájukban próbálhattuk ki a rendezvényen, ami érthető, hiszen csak a zongorát összeállítani állítólag jó három-négy órás mutatvány. Szerencsére a szervezők a rendezvény előtti napokban lelkesen hajtogattak nekünk, így minden kiegészítőből legalább 4-5 darab állt rendelkezésünkre (és jó pár tartalékban is állt a raktárban, hogy ha valamelyik megsérülne, gyorsan pótolni tudják). Mind közül talán a már említett zongora volt a legösszetettebb. Az oktávnyi billentyűzet egy valódi hangszerhez hasonlóan működött, a hangot pedig természetesen maga a Switch adta ki, amelyet kijelzőként állíthattunk bele a dobozba. A zongorába több „kulcsot” is bedughattunk, amelyek megváltoztatták a hangokat, a macskáktól egészen az operaénekesekig. A legérdekesebb mégis a dobozka scanner rész volt. Lényegében egy papírlapba bármilyen mintát vághatunk, amit aztán fentről a zongorába helyezve bescannelhetünk, és így a nyomva tartott billentyűvel megszólaltatott hang aszerint mélyül és emelkedik, hogy milyen mintát vágtunk ki. A szoftver viszont még ennél többre is képes: többsávos hangrögzítővé is varázsolhatjuk a kartonzongorát.

Bemutatkozott a Nintendo Labo

A horgászbot egy egyszerű, de rém szórakoztató horgászjátékhoz kapcsolódik. A Switch függőlegesen kerül az alapzatba, amelyből egy gumival rögzített madzag lóg ki felül. A kötél másik vége egy teleszkópos horgászbothoz van erősítve. A madzagot jobbra-balra húzva fáraszthatjuk a halat, amit egy jól időzített rántással kaphatunk el, amikor épp ráharapott a csalira. A Joy-Cont is magába foglaló boton egyébként egy orsó is található, amelyet tekerve a csalit mélyebbre engedhetjük a tengerben.

Bemutatkozott a Nintendo Labo

Szintén érdekesnek tűnt a motorbiciklis kiegészítő. Ez tulajdonképpen csak a kormányt imitálja, amelyet bedöntve kanyarodhatunk egy egyszerű motoros játékban, míg a jobb kart elforgatva gyorsulhatunk, de még fékkart is építettek rá, a Switch pedig a közepére kerül. Az ötlet jónak tűnt, de a próba során hamar nagyon kényelmetlenné vált – igaz, méretéből adódóan ezt kifejezetten úgy érzem, inkább gyerekeknek tervezték (ahogy amúgy valójában az összes Toy-Cont egyelőre inkább a kisebbeknek szánták – már a meghíváskor is jelezték, hogy ha van 6-8 éves gyerekünk, bátran vigyük őt is...).

Bemutatkozott a Nintendo Labo

A Variety Packből a legmókásabbnak mégis mind közül a házikó bizonyult. Gyakorlatilag egy felturbózott tamagotchit kapunk, egy apró lénnyel egy szobában. A házikó alján és két oldalán lévő lyukakba három különböző kulcsot dughatunk, amelyek tekergethetőek vagy épp rugóznak, gyakorlatilag nyomógombként funkcionálva. Annak függvényében, hogy hány kulcsot és hová dugunk be, mindig más és más történik a kis lénnyel a szobában. Például a rugót a ház aljára téve a kicsike kap egy trambulint. Ha ehhez oldalról egy pörgettyűt is adunk, akkor kap mellé egy ugrókötelet is, amit aztán mi hozhatunk működésbe, de ugráltatnunk is nekünk kell. Vagy betolhatunk a szobába egy csapot, amelyet ha megnyitunk, elkezd megtelni vízzel a helyiség, az állatka pedig mentőövet vesz fel. Ez volt egyértelműen a legváltozatosabb a játékok közül, hiszen a rengeteg variációs lehetőséggel igen hosszú időre le tud kötni.

Bemutatkozott a Nintendo Labo

Míg az eddig bemutatott öt cuccot tartalmazó Variety Kit 70 euróba, azaz kb. 21 ezer forintba kerül, a másik most megjelent pakk, a Robot Kit megvásárlásával 80 euróért (24 ezer forintért) mindössze egyetlen összeszerelhető dolgot kapunk. Viszont ez jóval összetettebb, mint bármelyik másik Toy-Con. A címnek megfelelően a hozzá tartozó program főszereplője egy robot, a kartonokból összehajtogatható kütyü pedig egy hátizsák, amelyből kötelek vezetnek végtagjainkhoz, hogy azokkal irányíthassuk a képernyőn lévő mechát. De még egy „szemüveget” is kapunk, amelyet ha lehajtunk arcunk elé, first-personre vált a nézet.
A papír exoskeleton magunkra öltése kényes művelet, leginkább azért, hogy ne sérüljön meg egyetlen alkatrész se rajta. Így a helyszínen is segítettek a felvételében, de otthon is célszerű, ha egy felnőtt helyezi fel a gyermek hátára a cuccot. A kezeinkig és lábainkig nyúló madzagok hosszát fontos, hogy pontosan beállítsuk, mert csak így tudja pontosan figyelni mozdulatainkat a program.

Bemutatkozott a Nintendo Labo

Ha kész vagyunk, indulhatunk is a virtuális városban szétzúzni mindent, ami elénk kerül. Kezeinket előre nyújtva csaphatjuk szét az épületeket, lábainkat felváltva emelgetve pedig közlekedhetünk a terepen. Ha leguggolunk, autóvá változik a robot, ha pedig előre nyújtjuk mindkét kezünket, repülni tudunk. A lehetőségek tárháza tehát elég széles. A robotot ráadásul kicsit alakíthatjuk is, ha a hátizsák oldalába helyezünk egy-egy kulcsot.
Alkalmunk nyílt betekinteni a hátizsák belsejébe is: a doboz hátába helyezett Joy-Con infrakamerája a madzagok végén lévő dobozkák magasságát figyelte, a rajtuk lévő fényvisszaverő matricák segítségével – és ugyanígy érzékelte az oldalról behelyezett kulcsokat is. De még az ellensúly is papírból volt a kütyüben: vastag kartonlapot hajtogattak össze, és az lett így egy-egy dobozkába téve megfelelő nehezék.

Bemutatkozott a Nintendo Labo

Ez lenne tehát a Nintendo Labo, a valós és virtuális (azaz video-) játékok közti határt ismét kisebbre csökkentő újdonság a Nintendótól. Egy határozottan érdekes koncepció, izgalmas ötletekkel, ügyes megoldásokkal és néhány jópofa játékkal. Gyenge pontjának egyelőre talán a tartóssága tűnik, nem biztos ugyanis, hogy a kartonok megfelelően fogják bírni a gyűrődést, főleg, ha az elsődleges célcsoport, azaz az általános iskolás gyerekek veszik kezelésbe. Viszont az infók alapján az alapcsomagokban lévő kütyükön felül további lehetőségek is vannak, saját találmányokat is létrehozhatunk, és talán ezzel az idősebbek számára is egy érdekes és kreatív játékká válik a Labo. ■

Bemutatkozott a Nintendo Labo
Bemutatkozott a Nintendo LaboBemutatkozott a Nintendo LaboBemutatkozott a Nintendo LaboBemutatkozott a Nintendo LaboBemutatkozott a Nintendo LaboBemutatkozott a Nintendo LaboBemutatkozott a Nintendo LaboBemutatkozott a Nintendo Labo

Utunkat a Conquest Entertainment, a Nintendo magyarországi forgalmazója támogatta.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló