Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Yakuza 0

Yakuza 0

A nagysikerű Yakuza széria előzménysztorija végre PC-n is játszható.

2018.08.08. 11:15 | szerző: Barnabás | Ismertető/teszt

A Yakuza egy eredetileg a PlayStation konzolon sikeressé vált akciókalandjáték-sorozat, amely 2006 óta számos részt ért meg. A SEGA által fejlesztett és kiadott történet a japán szervezett bűnözés számos aspektusát és működését jeleníti meg, emellett pedig a japán kultúra sok jellegzetességével is megismertet. A Yakuza 0 a hatodik része a sorozatnak, amely egyben egy előtörténet is. Tehát ez egy remek kiindulópont a sorozattal ismerkedőknek, és egyúttal logikus lépés is volt, hogy ez legyen az első rész, amely immár PC-n is játszható lett.

Yakuza 0

A Yakuza 0 először Japánban jelent meg 2015-ben, PlayStation 3-ra és PlayStation 4-re, majd nálunk 2017-ben vált elérhetővé. A történet 1988 decemberében játszódik, két fikciós területen, amelyek Tokió és Oszaka két valós kerületét (Kabukicho és Dotonbori) jelenítik meg. Két fő történeti szálon irányítjuk hőseinket. Kazuma Kiryu egy fiatal, alsórangú jakuza, aki egy egyszerű pénzbehajtási ügy során egy gyilkosságba keveredik. A hamisan vádolt Kiryu kilép a jakuza kötelékéből, hogy civilként tisztázhassa magát és az őt a maffiába befogadó mostohaapját. A másik főszereplőnk Goro Majima, aki egy sikeres éjszakai klubot üzemeltet, de még mindig szenved a klánból való évekkel ezelőtti kitagadása miatt. Egy nap lehetőséget kap a megváltásra egy bérgyilkosság végrehajtásával. Azonban amikor megtudja, hogy a célpont egy ártatlan vak lány, inkább megvédi, és megpróbál rájönni, vajon miért akarja a jakuza holtan látni.

Yakuza 0

A sorozat játékmenetét több esetben Grand Theft Auto klónként jellemzik, ami ugyan nem teljesen helytálló, de több támpontot ad a játékmenet elhelyezésére. Itt is alvilági figurák között mozgunk és küldetéseket teljesítünk, valamint emellett változatos mellékküldetésekkel és egyéb tevékenységekkel foglalhatjuk el magunkat. A történet is többnyire nyílt terepeken játszódik, és ugyan a kerületek egyes részei nem olyan nagyok, mint a GTA városai, de nagyon részletesen kidolgozottak, és számos tennivaló akad bennük. A sztori kibontása nagy hangsúlyt kap, hosszas átvezető jelenetekben ismerhetjük meg jobban a szereplők motivációit és kidolgozott jellemét.

Yakuza 0

A Yakuza játékok központi elme a harc, amely többnyire pusztakezes csatákban valósul meg. Hőseink három különböző stílusban gyepálhatják az ellenfeleket, amelyek között dinamikusan váltogathatunk harc közben. Lassú, de erőteljesebb csapások és gyors, de kisebb erejű ütések és rúgások szerepelnek a repertoárban, viszont Majima táncos mozdulatokkal is bealázhatja a támadóit. Többféle kombó is rendelkezésünkre áll, és érdemes is azokat használni a keményebb nehézségi fokozatoknál. Karakterünk harci képességeit fejleszthetjük a játék során: egyrészt sok pénz kicsengetésével, másrészt a különböző stílusok trénereinek segítségével. Alapvetően jól megvalósított része a Yakuzának a harc, de hosszú távon kissé repetitívvé válik az ellenfelek hadának agyba-főbe verése.

Yakuza 0

A fő szál mellett rengeteg egyéb tevékenységgel szórakoztathatjuk magunkat, többek között körülbelül 100 mellékküldetést teljesíthetünk. Ezek sok esetben humorosak, érdekesek és egyben sokkal kevésbé komolyak, mint a drámai fordulatokkal operáló fő sztori. Például rövid időre reklámproducerré vedlünk át, vagy éppen egy punkrock bandának adunk tanácsokat ahhoz, hogyan kommunikáljanak menő módon a rajongóikkal. A küldetések mellett rengeteg minijátékkal is elüthetjük az időt: van karaoke, darts, bowling, biliárd, mahjong, különböző kártyajátékok, régi játéktermi gépek játszható játékokkal, sőt még lehet diszkóban is táncolni. Továbbá némi erotikus tartalom is helyet kapott, csajokkal való randizással és erotikus kisfilmekkel.

Yakuza 0

A pénz amúgy elég fontos tényező a játékban, a vásárláson kívül minden fejlesztéshez ez szükséges. A két fő karakter kapott egy saját üzleti részt is, Kiryu-val az ingatlan bizniszbe szállhatunk be, míg Majimával az éjszakai klubot fejleszthetjük. Ezekkel nem kötelező túl sokat törődni, de jövedelmünket, és ezáltal fejlődésünket erősen megdobják, amennyiben foglalkozunk velük.

Yakuza 0

A Yakuza 0 először bő 3 évvel ezelőtt jelent meg, így a grafikai megvalósítása nem a legmodernebb. Több helyen elmosódott, pixeles textúrákkal találkozunk, és az effektek sem a legújabb címek minőségét tükrözik. Azonban a fő karaktermodellek nagyon jól kidolgozottak, és az összkép is bőven szépnek mondható. Ezáltal viszont nem is kell hozzá a legfrissebb konfiguráció, egy többéves gépen is szépen fut a játék. A zenék kiválóan jelenítik meg az idézett kort, és a hangok is remekül sikerültek. Eredeti hangban kizárólag japán nyelvet hallunk, csupán a feliratokon olvasunk angol szavakat. Ez így autentikus, és még jobban segít elmerülni a történetben. Az irányítás abszolút kézre áll, és ugyan kontrollerrel az igazi, a billentyűzet+egér kombinációval is tökéletesen játszható.

Yakuza 0

A Yakuza 0 egy kiváló rész a sorozatban, és egyben remek bemutatkozás a PC-s közönség számára. Egy összetett, változatos játék, amelynek segítségével kicsit jobban beleláthatunk a japán alvilág működésébe és a keleti kultúrába. Akit vonz ez a miliő, és eddig nem játszott Yakuza játékkal, annak tökéletes belépési pont a szériába. Aztán reméljük, hogy minél hamarabb megérkezik majd a többi rész is PC-re. ■

értékelés

Yakuza 0

Yakuza 0
Pozitívumok
  • Remekül kidolgozott, autentikus környezet és történet
  • Változatos játékmenet, sok tennivalóval
  • Hosszú, tartalmas játékidő
Negatívumok
  • Kicsit kopottas grafika
  • Hosszú távon monotonná váló harcok

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

Yakuza 0Yakuza 0Yakuza 0Yakuza 0Yakuza 0Yakuza 0Yakuza 0Yakuza 0Yakuza 0Yakuza 0Yakuza 0Yakuza 0
Yakuza 0
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Yakuza 0

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló