Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Kirby's Extra Epic Yarn

Kirby’s Extra Epic Yarn teszt – Kisgömböc gombolyagföldi kalandjai a Nintendo kézikonzolján

Kirby egyik legkedvesebb és legötletesebb programja megérkezett a 3DS-re.

2019.03.25. 13:34 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Épp a minap írtam több fórumban is szánakozó, könnyesszmájlis posztokat a handheld gépek korszakának közelgő végéről a PlayStation Vita gyártásának leállítása kapcsán, erre mindjárt két tesztjáték is érkezett a Nintendo hazai képviseletétől a japán óriás még mindig a piacon lévő kézi masináira. Ezek mindegyike a szóban forgó távol-keleti vállalat két bájos, aranyos, ötletes és kedves szériájának egy-egy régi-új darabja, amelyek közül elsőként mindenki kedvenc „kisgömböcét”, Kirbyt veszem virtuális pennám mondókájának alanyául. Az említett figura nevével fémjelzett programok mindig valami különlegeset, valami újat, valami a megszokott mederből kilépő alkotást jelentettek. Nem volt ez másként a szép emlékű Wii-re nyolc esztendővel ezelőtt megjelent Kirby’s Epic Yarn esetében sem, amely annak idején Dinót is elvarázsolta. Most, majd’ egy évtizeddel később a játék megkapta a maga 3DS/2DS portját, természetesen némi extra körítéssel.

Kirby’s Extra Epic Yarn teszt – Kisgömböc gombolyagföldi kalandjai a Nintendo kézikonzolján

Szinte mindent tartalmaz, ami a wii-s változatban benne volt.A Kirby’s Extra Epic Yarn szinte mindent tartalmaz, ami az eredeti alkotásban benne volt, amit még meg is fejel jó pár többé-kevésbé üdvös újdonsággal. A kooperatív, többjátékos rész kikerült azonban belőle, ami egyfelől a konzolok ismeretében indokolt is lehetne, de ugyanakkor sokaknak hiányozhat.
A sztori szerint dundi kis barátunk békésen sétálgat Álomföldön, amikor gyanútlanul bekapva egy – mint kiderül – elvarázsolt paradicsomot, hirtelen a gonosz Yin-Yarn által uralt Foltföldére kerül, ahol minden szövetből – így ő maga is pamutgombolyagból – van. Innen kell a lehető legötletesebben visszajutnia saját hazájába, amiben természetesen kap segítséget jó néhány NPC-től is. Az újrakiadás a régi programot megidéző normál mód mellett plusz játékmódot, új képességeket, Amiibo-támogatást és minijátékokat is tartalmaz a még teljesebb, ám az eredeti játékmenetet egyszersmind gyökeresen meg is változtató élményért.

A 3DS-változat legfőbb extrái a Devilish mód és a „kibogozási” képességek.A handheld port legfőbb extrái a nehezített Devilish mód, illetve a bármelyikben alkalmazható „kibogozási” képességek, amelyekből összesen hatféle van, és amelyek – amellett, hogy jelentős könnyebbséget jelentenek normál módban – más Kirby játékok fegyvereit és egyéb eszközeit idézik meg. A jóvoltukból például most egy eddig elkerülendő ellenfél simán lecsapható, vagy egy eddig milliméterre pontosan végrehajtandó ugrás jóval kevésbé precízen is elvégezhető, így az alkalmazásukkal egy teljesen újszerű játék nyílik meg a veteránok előtt. A Devilish, vagy „ördögi” mód jóval keményebb az eredetinél Ebben életerőcsíkunkat legalább minimálisan megőrizve kell végigjutnunk az adott pályákon, amiben a már említett készségek sokkal hasznosabb segítségnek bizonyulnak. Az egyik NPC, Prince Pluff ugyan néha segít bennünket egy-egy életerőnövelő kaviccsal, de túl sok támogatást nem kapunk, ellenben többféle kis tüskésfejű és -farkú izé ront ránk folyamatosan, amelyek a Mario játékok hagyományait idézve felélednek, ha egyszer már sikerült lenyomnunk őket.

Kirby’s Extra Epic Yarn teszt – Kisgömböc gombolyagföldi kalandjai a Nintendo kézikonzolján

A pályák egyébiránt nem, illetve csak minimálisan kerültek áttervezésre az új port elkészítésekor, ami a plusz képességek birtokában igencsak megkönnyíti a dolgunkat. Ezek mellett két új minijáték – a Dedede’s Gogogo és a Slash & Beads – színesíti a palettát, amelyek célja mi más lehetne, mint a gyűjtögetés. A bezsebelt cuccoknak hála Kirby kománk kecóját tehetjük még otthonosabbá, esetleg cserélhetjük le, ami a tüncibünci bűbájfaktort emeli még magasabb szintre. Mindez nagyon is kellemes grafikával és hanganyaggal társul, így a kellő mennyiségű újdonságot tartalmazó, ugyanakkor nagyon is nosztalgikus újrakiadás megvételekor egy igencsak szemre- és fülrevaló alkotással gazdagodhatnak a kézi masinák mellett hozzám hasonlóan még kitartó felhasználók.

Amikor a világ játékosközössége már-már elkezdené siratni és temetni a kézikonzolokat, a Nintendo megmutatja, hogy nem biztos, hogy ez egyelőre helyénvaló dolog. Bizonyságul most éppen egyik régi nagy, eredetileg Wii-re kiadott sikerjátékukat, a sziporkázóan ötletes és még annál is szeretnivalóbb Kirby’s Epic Yarnt hozták el nyolc évvel később a hűséges 3DS és 2DS tulajdonosoknak. A program új portja telis tele van mindenféle plusz jósággal, így méltán viseli a Kirby’s Extra Epic Yarn nevet. A kooperatív játéklehetőség ugyan kikerült belőle, ugyanakkor az új képességek, minijátékok és játékmódok, no meg az Amiibo-támogatás rengeteg többletet adnak ehhez az amúgy is remekül sikerült, ízig-vérig kortalan, abszolút „nintendós” alkotáshoz. ■

értékelés

Kirby's Extra Epic Yarn

Kirby's Extra Epic Yarn
Pozitívumok
  • Szinte minden benne van, ami az eredetiben is benne volt
  • Mindezt rengeteg újdonsággal turbózták fel
  • Remek bizonyíték arra, hogy még nem feltétlenül kell a kézi konzolokat temetni
Negatívumok
  • A kooperatív játékmód teljesen kikerült belőle
  • A pályákat csak minimálisan tervezték át az eredetiekhez képest

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a ConQuest Entertainment biztosította.

Kirby’s Extra Epic Yarn teszt – Kisgömböc gombolyagföldi kalandjai a Nintendo kézikonzolján
Kirby's Extra Epic Yarn
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Kirby's Extra Epic Yarn

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló