Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Mario & Luigi: Bowser's Inside Story + Bowser Jr's Journey

Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story + Bowser Jr.’s Journey teszt

Egy újabb remekül átgondolt és felújított játékport készült el a 3DS-re.

2019.04.06. 21:12 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Ahogy egyik előző ismertetőm bevezetőjében írtam, nem feltétlenül kell még krokodilkönnyeket hullatni a kézikonzolok tragikus kimúlása kapcsán. A Nintendo például sorra ontja az új címeket még jelenleg is piacon lévő hordozható masináira, a 3DS-re és a 2DS-re. Ez akkor is remek hír az említett készülékek tulajdonosainak, ha ezek az „újdonságok” gyakorlatilag régebbi programok felújított, kiszínezett, gondosan átdolgozott portjai. A Kirby’s Extra Epic Yarn után most egy másik régebbi remekmű, a 2009-ben az alap DS-re megjelent Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story felújított verziójáról írnék röviden, amely számos egyéb mellett a címében pluszként szereplő Bowser Jr.’s Journey című szösszenettel is kiegészült.

Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story + Bowser Jr.’s Journey teszt

Ez az alkotás az eleddig öt epizódot számláló Mario & Luigi RPG-sorozat harmadik darabjaként jelent meg annak idején, és mindmáig talán ez a rész a rajongók egyik legnagyobb kedvence. Ennek ismeretében nem csoda, hogy az első fejezet, a Superstar Saga után éppen ezt újították fel, pofozták ki és tették még teljesebbé a japán fejlesztők. Nem mintha erre hatalmas szükség lett volna, tekintve, hogy az eredeti verzió a Virtual Console-nak hála már régebben elérhető volt, ám mégis azt kell mondjam, a játék jelen formájában még szebb, jobb és teljesebb, mint eddig valaha volt.

A sztori szerint a Gomba királyság mindenkori rosszfiúja, Bowser – mint előtte sokan mások – megeszik egy bolondgombát, amitől mindent és mindenkit ész nélkül beszippant. A vízvezeték-szerelő bratyók sem járnak másként, így régi nemezisük testében térnek magukhoz, borzasztó kicsire zsugorodva. Közben a birodalom két fő kastélyát a gombafertőzésért felelős Fawful, és legfőbb csatlósa, Midbus foglalják el – és természetesen dúlják a vidékkel együtt szanaszét. Közben Mario és Luigi Bowser testébe zárva igyekeznek segíteni régi „barátjuknak” abban, hogy ő maga rendet tudjon tenni a királyságban. Ennek megfelelően a játék is két fő helyszínen zajlik: egyfelől a külvilágban, ahol Bowser igyekszik visszaállítani a rendet, másfelől pedig az ő belsejében, ahol a két tesó teszi a maga aktuális dolgát.

Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story + Bowser Jr.’s Journey teszt

Ez utóbbi rész igen sokrétű és ötletes, számos jópofa rejtvényt és minijátékot is tartalmaz, így amellett, hogy a tüskéshátú őshüllő karját, lábát, beleit és komplett testét próbálják a talján tesók felturbózni, gyakran meg kell küzdjenek azokkal az ellenfelekkel is, akiket a nagytestű kerge gonosz letüdőzött. A harc sikere leginkább az időzítésen alapszik, és vezérléséhez a 3DS/2DS valamennyi funkcióját – úgy, mint mikrofonba fújás, érintőképernyő bökdösése, gép elfordítása stb. – felhasználhatjuk, ami a régi DS által bevezetett újdonságok hőskorát eleveníti meg. Közben persze mind kis barátaink, mind pedig az őket akaratlanul bekebelező melák is fejlődnek, ami annyit tesz, hogy előbbiek mindenféle jóságok megtalálása és begyűjtése, utóbbi pedig társai kiszabadítása révén új „rangra”, és azzal párhuzamosan új dolgokra tehetnek szert.

Maga a játék és annak sztorija nagyjából maradt a régi kerékvágásban a friss verzióban, de a vezérlés ésszerűsítése, a checkpoint-rendszer átdolgozása és a zúzósabb részek átugrási lehetőségének beépítése elég sokat dobnak – no meg könnyítenek – a programon. A legfőbb újítás a címben is szereplő plusz fejezet, amely ifjabb Bowser szemszögéből mutatja be a történteket a fő kampánnyal párhuzamosan. Ez a rész már az alapmenüből is elérhető, így aki betéve ismeri a játékot, annak nem kell órákig mókolni a megnyitásához, ami megintcsak üdvös elgondolás. Ez a játékelem gyakorlatilag egy taktikai-stratégiai programmal egészíti ki a történetet, amelyben a kis böhömmel kell csatasorba állítani rendelkezésünkre álló szövetségeseinket oly módon, hogy lehetőleg legyőzzék az ellenük érkezők sorait. Kellemes és jópofa kiegészítő, amely még teljesebbé teszi ezt az amúgy is remek kis alkotást, és azoknak is nyújthat új élményt, akik már végigtolták az alaptörténetet akár többször is. A fent említett módosítások és adalékok mellett a legszembetűnőbb fejlesztés a játék átdolgozott, így szebb, élesebb, effektekkel telibb képi világa, amely ugyancsak sokat dob az eddig is nagyon pozitív összhatáson.

Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story + Bowser Jr.’s Journey teszt

No kérem! Ahogy már többször említettem utóbbi mondókáim során, a Nintendo bizony amolyan utolsó mohikánként még igyekszik minőségi tartalmat kiadni a piacot immár egyedüliként uraló kézi konzoljaihoz. A Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story + Bowser Jr.’s Journey a Kirby’s Extra Epic Yarnhoz hasonlóan nem új alkotás ugyan, hanem a japán mamutcég régebbi gyöngyszemei közül való, még fényesebbre csiszolt, némi extra tartalommal felruházott, gondosan átépített játék. Bárkinek szívből ajánlom ezt a mókás és ötletes kalandot korra és nemre való tekintet nélkül, még akkor is, ha már találkozott vele régebben. Magunknak, játékosoknak pedig még számos ehhez hasonlóan remek programot vagy portot kívánok, és azt, hogy a kézikonzolok több évtizedes korszaka ne érjen még jó darabig véget. Ámen! ■

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a ConQuest Entertainment biztosította.

értékelés

Mario & Luigi: Bowser's Inside Story + Bowser Jr's Journey

Pozitívumok
  • Még mindig ez a sorozat talán legötletesebb, legjobb darabja
  • Több, szebb, és kicsit talán jobb is, mint az eredeti volt
Negatívumok
  • Aki már ismeri, annak talán nem tartalmaz elég újdonságot az újbóli beszerzéshez

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló