25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Pagan Online bétateszt – Korai hozzáférésben a szerb hack-and-slash

Megnéztük a Wargaming által felkarolt projektet.

Írta: Phoenix

Miután a Blizzard ilyen csúnya módon cserben hagyott minket, PC-seket, kénytelenek vagyunk máshol keresni a mindennapi betevő hack-and-slash-ünket. Van egynéhány cím, amit már évek óta várunk, és meglehet, hogy hiába... És még ha esetleg meg is jelennek végre, lehet, hogy kiderül, tényleg hiába vártunk rájuk, mert játszhatatlanul súlyosan mikrotranzakció-fertőzöttek lesznek. Elnézést, kicsit elragadott az amúgy igencsak megalapozott pesszimizmusom. Tehát a lényeg, hogy néha azért akad a műfajban egy-egy darab, amelyre érdemes vetni egy pillantást. Egy ilyen érkezett nemrég bétatesztre hozzánk.

Cikkem alanya, a zárt sajtóbétát követően tegnap korai hozzáférésben elindult Pagan Online a Mad Head Games terméke, és bár jónéhány játékot adtak ki, be kell valljam, nekem eddig ismeretlen volt a nevük. Mentségemre szóljon, hogy a szerb csapat eddig olyan műfajokban tevékenykedett, amelyek messze kívül esnek az érdeklődési köreimen. (Főként hidden object típusú játékok fűződnek a nevükhöz.) Legújabb játékuk műfaját tekintve azonban Diablo-szerű, felülnézetes hack-and-slash. A hivatalos játékleírásokban a már kissé elcsépelt frázisok jönnek szembe: „easy to pick up, hard to master”; nem a szokványos kasztok; dinamikus, gyors akció; pusztító kombók; egyedülálló craftrendszer és ehhez hasonlók. A kerettörténet a „gazdag és kimeríthetetlen” szláv mitológia forrásából merít, csak hogy még egy klisét bedobjak.

Pagan Online bétateszt – Korai hozzáférésben a szerb hack-and-slash

A szokványos hack-and-slash, illetve ARPG-sémáktól eltérően a Pagan Online-nak van néhány specialitása. Hogy ez jó vagy rossz, az szubjektív, én magam úgy tudnám röviden összefoglalni az első néhány óra játék benyomásait, hogy a Pagan ismét meghozta a kedvem egy kis diablózáshoz... Hogy a legszembetűnőbb példát említsem: a karakter mozgásának irányítása nem egérkattintással, hanem WASD-vel történik. Utána is néztem, hogy ez miért van, a hivatalos álláspont szerint így sokkal pörgősebb a játékmenet, jobban irányítható stb. Erre csak annyit mondanék: szerintem nem. Ha például el akarok ugrani egy támadás elől, először el kell indulnom abba az irányba, aztán még egy billentyűt nyomni. Így sokszor eszembe jut, hogy mennyivel egyszerűbb lenne ez egy kattintással egy tetszőleges irányba. (Merthogy így ugye le vagyunk korlátozva nyolcra.) Még nincs a játékban kooperatív mód, azt későbbre ígérik a fejlesztők a korai hozzáférésű fázis során – remélhetőleg helyi co-op is lesz majd benne, akkor mindenképpen megnézem újra.

A bétateszt során a küldetéseket kicsit egyformának, repetitívnek éreztem. Emellett a sok szövegelés is kissé unalmassá teszi a tömény akciójelenetek közötti részeket, amelyek amúgy azon az általam szintén nem kedvelt módon történnek, hogy bezáródunk a pálya egy képernyőnyi részére, és hullámokban spawnolnak körülöttünk az ellenfelek. Ezt még azzal tetézik, hogy sok küldetés időre megy, és ha nem érünk oda 3 percen belül, akkor nem kapjuk meg a végén a nagy ládából a szajrét... Ez esetben ugye azt csinálnám, hogy végigrohanok a pályán, nem kötök bele senkibe, csak akibe muszáj, nyilván behúzok mindenkit, de felpattintom a ládát, aztán jöjjön, amiek jönnie kell.

Pagan Online bétateszt – Korai hozzáférésben a szerb hack-and-slash

Pár egészen jelentéktelen buggal találkoztam csak eddig, például nem azt a billentyűt írja ki játék közben, amit a konfigban beállítottam, vagy kint marad egy darabig az „elkattintott” szövegmező, de ezeken felül korai hozzáférésű játék létére tökéletes állapotban van a program.

És ha már megemlítettem korábban a mikrotranzakciót: nincs benne! Vannak ugyan megtévesztésig lootboxnak tűnő pakkok, és prémiumnak látszó fizetőeszközök, de ezek valójában nem azok.

Pagan Online bétateszt – Korai hozzáférésben a szerb hack-and-slash

A Pagan Online „rendes” áron lesz megvásárolható később, most, amíg early accessben van, valamivel olcsóbban, 27 euróért juthatunk hozzá. Később pedig DLC-ket fog kapni a játék, amely Steamen is megvásárolható, de a Wargaming.net kliensére is szükség van hozzá.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pagan Online

Platform:

Fejlesztő: Mad Head Games

Kiadó: Wargaming.net

Megjelenés: 2019.

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!