25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

3Dsimo MultiPro teszt

Ötletes multifunkciós hobbikütyü 3D-s rajzolási képességgel.

Írta: Dino 2 hozzászólás

3Dsimo MultiPro teszt

A cseh 3Dsimo cég 2015-ben próbálkozott először Kickstarteren pénzt gyűjteni a 3Dsimo Mini multifunkciós kütyüre, és második nekifutásra össze is jött nekik a szükséges mennyiségű támogató. Így pedig elkészülhetett egy többek közt 3D-s rajzolásra alkalmas kis berendezés, amelyből aztán készült egy open-source változat is, akár saját magunk által kinyomtatható elemekből, nemrég pedig megjelent a MultiPro modell is.

3Dsimo MultiPro teszt

A kütyü leginkább egy jól megtermett tollhoz hasonlítható, amelynek fejét cserélhetjük, attól függően, mire szeretnénk épp használni. Tesztre a kisebbik készlet érkezett, ebben kétféle fejet találunk. Az egyik a forrasztó- és pirográfiás végződésekhez van, amelyeket a régi zseblámpaizzókhoz hasonló foglalatba lehet betekerni. Ezeket a mini LCD-kijelzőn kiválasztott hőmérsékletre – konkrétan több száz fokra – melegíti fel a 3Dsimo, és ha megjelenik a „Ready” felirat, már meg is kezdhetjük vele a munkát. A forrasztást talán nem kell megmagyarázni, a pirográfia pedig a fafelületbe égetéssel történő rajzolást jelent. Ezzel akár műalkotásokba is belekezdhetünk, de megfelelő véna hiányában hasznos lehet például akkor is, ha vágódeszkáinkat szeretnénk megjelölni a felhasználási célnak megfelelően (így végre lett itthon „kenyér” és „hús” feliratú deszkánk, az egyértelműség kedvéért).

3Dsimo MultiPro teszt

A 3Dsimo legizgalmasabb funkciója azonban egyértelműen a 3D-s rajzolás. Ehhez filamentek – vékony, hőre olvadó, majd utána gyorsan újra megszilárduló műanyagszálak – széles választéka áll rendelkezésünkre, gyakorlatilag bármilyen gyártó megfelelő vastagságú termékét használhatjuk. Különböző tulajdonságú filamentek léteznek, van köztük faforgácsot is tartalmazó változat, amellyel például terepasztalhoz „rajzolhatunk” fákat, van, amelyik sötétben világít, és van hőmérséklettől függően színét változtató is. A teszthez ABS szálakat kaptunk, ezzel kicsit nehézkes volt elkezdeni a három dimenzióban rajzolást, de ha megvolt az első pár vonás, utána már viszonylag jól lehetett alakítani az objektumot, akár a levegőben is húzva a szálat, azaz tényleg három dimenzióban építkezve. A 3Dsimo MultiPrón lévő gombokkal három fokozatban állíthatjuk a száltovábbítás sebességét, ez is segítheti a kényelmesebb rajzolást. Mindenesetre ne akarjunk rögtön valami komplex tárgyat létrehozni, inkább kisebb dolgokkal gyakoroljuk be a cucc használatát. Ha PLA filamentet használunk, az jobban tapad munkafelületünkhöz, így egyszerűbb vele a vonalvezetés. De létezik még a kínálatban lebomló, környezetbarát anyag is a 3D-s rajzoláshoz, a PCL.

3Dsimo MultiPro teszt

További fejek is léteznek a 3Dsimóhoz, a nagyobb készletben kapunk még egy égetőfejet, valamint egy ellenálláshuzallal működő eszközt, amellyel például hungarocellből vághatunk ki alakzatokat (gyerekkoromban volt ilyenem: ez egy lombfűrészhez hasonlító plasztik cucc volt, amelynek kábelét egy 4,5 voltos laposelem érintkezőire kellett rákötni, aztán kezdődhetett a különböző formák kivágása). A jelenlegi teljes csomag 50 ezer forint körül kapható, míg a tesztben bemutatott kisebbik pakk 40 ezer forintba kerül. De létezik egy olyan változat is 20 ezer forintért, amelyben az alkatrészekből nekünk kell összeraknunk az egész kütyüt. A fejlesztők pedig további kiegészítőkön is gondolkodnak, például hőlégfúvó, elektromos csavarhúzó, dekopírfűrész és fúrófejeket terveznek kiadni a 3Dsimo MultiPróhoz. Maga a kütyü amúgy nem akkuval vagy elemmel működik, hanem egy külső táp tartozik hozzá.

3Dsimo MultiPro teszt

A 3Dsimo MultiPrót egyértelműen hobbi célokra tervezték, és azoknak lehet hasznos, akik a felsorolt funkciók mindegyikét szeretnék rendszeresen használni. Aki megelégszik csak 1-2-vel közülük, az lehet, hogy jobban jár egy nem ennyire általános – de olcsóbb – kütyüvel. Igaz, akkor le kell mondania a későbbi bővíthetőségről.

A bemutatott terméket forgalmazója, a ConQuest Entertainment biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • 3Dsimo MultiPro teszt
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Dino
Dino [5959]
Pras: oké, próbálok majd kézben tartott kütyüs fotót is készíteni. A méreteket talán a háttér tudja érzékeltetni, 1 cm-es négyzetháló van a zöld alátéten.
A filament továbbítására három sebességfokozat közül lehet választani, fent pedig két gomb van (erre valóban nem tértem ki a cikkben), az egyik adagolja, a másik visszahúzza a szálat. A gombok elérhetőségével nem volt gondom. A tápkábel elég rugalmas és megfelelően hosszú is volt, azt nem éreztem ennél hátráltató dolognak.
Pras
Pras [5483]
Esetleg egy javaslatként felvetném, hogy majd készítsetek egy olyan képet is, ahol ilyen esetekben az eszköz kézben van. :) Adna egy jobb képet a méretéről és az ergonómiájáról; esetleg pár szót a súlyáról, fogásáról, mennyire manipulálható precízen, mennyire kényelmes, gombnyomásra működik-e az előtolás, a gomb jól elérhető-e, ilyesmi. Például akad itthon egy pirográfom illetve egy dremel fúróm bowdenes hosszabbítóval, és bármennyire praktikusak tudnak lenni, azért nem egy golyóstoll-módszer a használatuk, azért vagyok kíváncsi. :) Esetükben a tápkábel megspórolja a telep súlyát, másrészt viszont elhúzhatja a kezet, meg akárhonnan is nézem, némileg - a beltartalom okán mondjuk szükségképpen - ormótlanok.

Vételi szándékról nem számolhatok be mondjuk. :\ A klasszikus "első blikkre egészen jópofa lenne" esete, de aztán ahogy elkezdem tologatni lefelé azt az árat, amit még kifizetnék érte, rádöbbenek, hogy annyira niche a felhasználási terület, hogy lefelé arra vagy de jure nincs annyi forrásom, vagy nincs az a gyár, ami annyiért legyártja; felfelé pedig (>50k) nem is ordenáré mennyiségű pénz hozzácsapásáért már fdm nyomtatókat vágnak az emberhez, amivel két nagyságrendet lépnek előre a lehetőségei.
Persze, az csak egy dolgot tud ezzel a "tollal" szemben, de ennek is a felén még "gondolkodnak a fejlesztők", másrészt felteszem, ha az eszközben elszáll valami, akkor ugrik a komplett >50k-s multifunkcionalitás. Legalábbis a polimer-elemek illesztései azért nem hagytak bennem kifogástalan benyomást, így fényképről.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)