25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Philips 43PUS7304/12 tévéteszt – Olcsó, de jó

Egy közepes méretű, kedvező árú, de tudásában korrekt TV járt nálunk.

Írta: GeryG

A TV-kre is igaz, ami sok minden másra, vagyis minél nagyobb, annál jobb... Ugyanakkor sokan vagyunk, akiknek felesleges vagy megoldhatatlan, hogy 55, 65, esetleg 75 hüvelykes monstrumokat vásároljunk. Vagy mert a pénztárcánk aktuális mélysége nem engedi, vagy mert a nappali, ahová szánjuk, egyszerűen nem elég nagy. Ilyenkor kerülnek képbe a valamivel kisebb képátlóval rendelkező készülékek, amelyek között a 43 hüvelyk az a kategória, ami már nem batár, de nem is érezzük úgy tőle, hogy valójában egy monitort bámulunk. Ebben a méretben százával állnak a boltokban a különféle gyártók eltérő képességű és minőségű TV-i, mi ezek közül nemrégiben a Philips 43PUS7304/12 típussal ismerkedtünk meg közelebbről.

Philips 43PUS7304/12 tévéteszt – Olcsó, de jó

Kezdjük a designnal! E téren semmi extrára nem kell számítani, de sokan pont ezt szeretik. A TV legyen TV, ne pedig képkeret vagy dísztárgy. A Philips középkategóriás készüléke tervezésekor a mérnökök az egyszerűségre és a letisztultságra szavaztak. Ennek megfelelően közepesen vékony káva öleli körbe a képernyőt, alul pedig egy szinte már túlzottan is egyszerű, T-alakú talp biztosítja a stabilitást. Természetesen ez leszerelhető, és igény szerint a VESA-szabványnak megfelelő falikonzolra is szerelhetjük. Még egy megjegyzés a talphoz. Olyat tud, amit manapság csak kevés TV: engedi minimális szögben elforgatni a képernyőt, ha valamiért erre szükségünk lenne. Ez manapság ritkaságnak számít. A képernyő körül egyébként a Philips TV-knél szinte alaptartozéknak számító Ambilight fények is megtalálhatók, amelyek különböző színekben világítanak. Ezek beállítás függvényében és homogén háttér esetén képesek lehetnek a kép kinyújtásának optikai illúzióját kelteni, de arra is kiválóan alkalmasak, hogy TV-nézés közben a szemnek kellemes háttérvilágítást adjanak a szobának.

Philips 43PUS7304/12 tévéteszt – Olcsó, de jó

Ami magát a képernyőt illeti, természetesen 4K-s felbontásról beszélhetünk, amely HDR10+ és Dolby Vision támogatással is rendelkezik. A panel directLED háttérvilágítással működik, ami jobb kontrasztot eredményez. Mindezt a Philips saját fejlesztésű P5 grafikus vezérlőjével támogatják meg, amely ugyan nem egyezik meg az OLED TV-ikben található chippel, de így is kimondottan jól teljesít. Sem játék, sem filmnézés (akár külső forrás, akár TV-adás) közben nem tapasztalatam képakadozást vagy szellemképet. Én a magam részéről rendszeresen nézek sportközvetítéseket is, ezeknél sokszor érezhető a gyors kameramozgások miatt az elmosódás, de itt ennek sem láttam nyomát. A HDR+ pedig nemcsak a filmek, de a játékok esetében is nagyon sokat hozzátesz a látványhoz: élesebb, élettel telibb színekben pompázik a kép.

Philips 43PUS7304/12 tévéteszt – Olcsó, de jó

A Philips ebben a készülékben is az Android TV operációs rendszert, annak is a 9. generációs változatát használja. Ezt sok kritika érte az elmúlt években a kissé bonyolult menürendszere és a lassúsága miatt. Előbbi ízlés kérdése, nekem elsőre sem esett nehezemre megtalálni a keresett beállításokat, így számomra nem tűnt bonyolultnak a TV vezérlése. Ugyanakkor más Androidos TV-kben én is találkoztam már a rendszer meg-megakadásával (szerencsére lefagyással sosem kellett még megbirkóznom), itt viszont a teszt ideje alatt úgy hasított, ahogyan a nagy könyvben meg van írva. Emellett a rendszerből nem hiányoznak a dedikált alkalmazások sem, de az áruházból is lehet rá továbbiakat letölteni. A készülék távirányítója ismerős lehet azoknak, akik korábban is Philips TV-t használtak. Az előző tesztben ennek továbbgondolt változatához is volt szerencsém, amelynek alján egy teljes qwerty billentyűzet is helyet kapott, itt viszont a hagyományos verziót kapjuk. Ez tökéletesen megfelel minden feladathoz, kezelése is könnyű.

Cikkajánló
Philips 55OLED+934 tévéteszt – Jól néz ki, jól is szól

Philips 55OLED+934 tévéteszt – Jól néz ki, jól is szól

55 hüvelykes, B&W hangszóróval megtámogatott OLED TV-vel töltöttük a karácsonyt.

A Philips 43PUS7304/12 tökéletesen beleillik a középkategóriába. Tudásával a hétköznapi felhasználást maximálisan képes kielégíteni, e téren aligha érheti panasz. A képminőséggel sincs gond, de persze OLED-minőséget senki se várjon tőle. Cserébe az ára is nagyságrendekkel barátságosabb, jelenleg 140-150 ezer forint környékén lehet megvásárolni. Hogy milyen pluszt kapunk ezért a talán nevesebb konkurencia hasonló készülékeihez képest? Az Ambilight funkciót mindenképp, ahogy a képernyő elforgatásának lehetősége is üdítő egyediségnek tekinthető. Minden más tekintetben tudja ugyanazt, amit a többiek, így legfeljebb a márkahűség és az egyéni szimpátia, megérzés dönthet egyik vagy másik készülék javára.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!