Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Monster Jaunt

Monster Jaunt teszt – Nintendo 64 nosztalgia, retro partyjáték

Gyermek, felnőtt kedve jó, édes élet, Monster Jaunt?

2020.04.09. 00:05 | szerző: Pixelhexer89 | Ismertető/teszt

Ilyen vészterhes időkben, amikor a lakást se nagyon szabad elhagyni, nem jön rosszul egy partyjáték, amelynek a szabályai könnyen érthetők, irányítása bárki számára nehézségek nélkül elsajátítható, így kortól függetlenül jó szórakozást nyújt. A Mario Party játékok, az Overcooked, vagy éppen az általam tesztelt Headsnatchers nyomdokain indul el az egyszemélyes indie stúdió, a Sketch House Games alkotása, hogy megpróbálja megugrani az elődök által igencsak magasra tett lécet.

Monster Jaunt teszt – Nintendo 64 nosztalgia, retro partyjáték

A Monster Jaunt egy pillanatig sem akar több lenni, mint ami valójában. A minimalista menüben mindössze három játékmód vár bennünket: végigjátszhatunk egy körökre osztott, minijátékokkal tűzdelt táblajátékot, vagy begyakorolhatunk tetszőleges játékokat, amelyekben még nem vagyunk elég tapasztaltak, esetleg kellő rutin megszerzése után többkörös minigame-bajnokságot rendezhetünk. Mindhárom módusz esetén lehetőségünk van akár gépi, akár emberi ellenfelek ellen harcba szállni.

Ez az alkotás tipikusan azok közé a partyjátékok közé tartozik, amelyeket roppant könnyű elsajátítani, azonban annál nehezebb a mesterévé válni. A játék ebben a tekintetben abszolút nem bánik kesztyűs kézzel az egyszeri gamerrel. Sőt, már az alapjáraton felajánlott, medium nehézségű ellenfelek is alaposan le tudják törni az önbecsülésünket. Tapasztalataim szerint a játék nehézségi fokozatai meglehetősen kiegyensúlyozatlanok. Az easy fokozaton az ellenfeleknek szinte esélyük sincs pontot szerezni, míg hard fokozaton megalázó különbséggel eliminálja ellenlábasait az MI. Ez utóbbira jó példa, hogy az egyik bajnokság során a 20 minijátékból 19-et nyert meg a számítógép, és mindösszesen egy 2. helyet szerzett. Azt hiszem, erre joggal mondhatom, hogy dehonesztáló vereséget mért rám...

Monster Jaunt teszt – Nintendo 64 nosztalgia, retro partyjáték

Ami a minijátékokat illeti, azok roppant egyszerűek, könnyen megérthetőek, egyértelműen látszódik, hogy a Nintendo 64-es időszak Mario Party játékaiból merítettek ihletet. De a Nintendo klasszikus partyjátékának hatásai nemcsak a minijátékok, hanem az audiovizuális megvalósítás során is tetten érhetők. A legtöbb minijáték egészen élvezetesre sikerült, így különösen szórakoztató pingvinként hason csúszva versenyezni egy bobpályán, gombkombinációkkal kipukkadásig lufit fújni, vagy éppen távol-keleti harcművész módjára egy karsuhintással vastag farönköket feldarabolni. Azonban szórakozás ide vagy oda, bizonyos játékok kifejezetten frusztrálóak lehetnek, többnyire a kevésbé szofisztikált kidolgozottság, az inkorrekt gépi ellenfelek, vagy éppen a helyenként pocsék irányítás miatt.

Az előbbiekből is érezhető, hogy a játék készítője elsősorban az emberi játékosok közötti multiplayerre helyezte a hangsúlyt (akár Steam Remote Playen is), és ebben a tekintetben valóban vannak szórakoztató pillanatai.
Hogy megtudjam, mi is rejlik igazán a játékban, egyik legkedvesebb barátomat invitáltam meg magamhoz, hogy együtt próbáljuk ki a táblajátékos változatot. A játék lényege az, hogy egy adott táblán tetszőlegesen haladva szörnyecskéket utaztassunk. A szörnyecskék akkor érzik jól magukat, ha olyan helyre visszük őket, ahol a körülmények megfelelőek (pl. magas hőmérséklet, sok víz, dús növényzet stb.) Ha az adott rémség minden igényét kielégítettük, akkor értékes pontokkal jutalmaz meg bennünket, amelyekhez hozzájönnek a minijátékok során szerzett bónuszok. Mindenképp a játék javára írom, hogy kockadobás nélkül mozoghatunk a pályán, emiatt lépéseinket stratégia mentén kell megterveznünk, hogy a lehető legtöbb szörnynek biztosítsunk ideális helyet a vakációhoz. Mindez még jól is hangzana, ha nem lenne pár idétlen minijáték, ami meghiúsítja az addigi taktikánk kivitelezését.

Monster Jaunt teszt – Nintendo 64 nosztalgia, retro partyjáték

Így például különösen dühítő volt, amikor egy óriási tereptérképen kellett piszlicsáré tereptárgyakat megtalálni, vagy felismerni egy megadott süteményt a rengeteg másik süti között, kevesebb mint 0,5 másodperc (sic!) alatt (a CPU többnyire ennyi idő alatt reagált...). De ehhez mérhetően frusztráló volt az is, amikor az ellenfelek folyton az általam félig felépített hóembert fejezték be és kapták meg az érte járó pontokat. A sort pedig még hosszasan tudnám további példákkal folytatni. Mindez kevésbé lenne dühítő, ha a szörnyek kiválasztása nem az alapján történne, hogy ki nyerte az előző minijátékot. Így viszont ördögi körbe kerül a játékos: ha nem nyeri meg a minijátékokat, akkor ő választ utoljára szörnyet. Ha utoljára választ, akkor valószínűleg olyan szörnye marad, amelynek minden igényét nem tudja az adott körben kielégíteni, így esélye sincs több pontot szerezni.

Habár a fentiekben elég sok negatívumot gyűjtöttem össze a játékkal kapcsolatban, szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy ez egy egyszemélyes indie stúdió alkotása. Ettől függetlenül a felsorolt problémák valóságosak, és a közel 17 eurós steames árcédula mellett már nehéz eltekinteni tőlük, hiszen hasonló árban már megszerezhetjük az Overcooked részeit is, amelyek minden tekintetben köröket vernek a Monster Jauntra.

Monster Jaunt teszt – Nintendo 64 nosztalgia, retro partyjáték

Emiatt kizárólag azoknak tudom ajánlani a játékot, akikben túlteng az N64 utáni nosztalgia, meg tudnak barátkozni a csúnyácska grafikával és a néhol nehézkes irányítással, valamint mindig maguk köré tudnak verbuválni további három főt játékostársként. Ellenkező esetben – egy szakállas szóviccel élve – szörnyen fogják érezni magukat. ■

értékelés

Monster Jaunt

Pozitívumok
  • Nintendo 64-es nosztalgiafaktor
  • Könnyen elsajátítható minijátékok
Negatívumok
  • Olykor nehézkes irányítás
  • Kiegyensúlyozatlan MI
  • Hasonló kategóriában vannak ennél jobb ár-érték arányú játékok is (ld. Overcooked)

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

Monster Jaunt teszt – Nintendo 64 nosztalgia, retro partyjátékMonster Jaunt teszt – Nintendo 64 nosztalgia, retro partyjátékMonster Jaunt teszt – Nintendo 64 nosztalgia, retro partyjátékMonster Jaunt teszt – Nintendo 64 nosztalgia, retro partyjátékMonster Jaunt teszt – Nintendo 64 nosztalgia, retro partyjátékMonster Jaunt teszt – Nintendo 64 nosztalgia, retro partyjátékMonster Jaunt teszt – Nintendo 64 nosztalgia, retro partyjáték

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló