25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

AOC AGON PD27 monitorteszt – Hogy került egy Porsche az asztalomra?

A forma teszi a monitort?

Írta: Sityi

AOC AGON PD27 monitorteszt – Hogy került egy Porsche az asztalomra?

Mit lehet olyan nagyon megdesignolni egy monitoron? – monfondíroztam magamban, miközben a diszkrét fekete dobozból csomagoltam ki jelen tesztalanyomat, az AOC AGON PD27-et. Már itt adódtak kellemes meglepetések: végre nem hungarocell elemekkel oldották meg a védelmet, hanem ezzel a merev szivacsos műanyaggal, ami persze stílszerűen fekete. A kábelek és egyéb tartozékok sem csak úgy voltak bedobálva a különféle lyukakba, hanem egy nagyobb fekete kartondobozban szépen rendszerezve találtam meg mindent. Még a drivert is egy szép pendrive-on mellékelték, nem pedig elzavartak letölteni.

Térjünk rá magára a monitorra! A formavilág ugyebár adott, sok mozgástere nem volt a Porsche Design tervezőinekz, de szerintem így is sikerült egyedit alkotni. Nem könnyed, nem vékony – inkább mondanám robusztusnak, ugyanakkor mégis van benne elegancia. Az egyedi vonások leginkább az állványon érhetőek tetten, ezt elméletileg a versenyautók bukókerete ihlette – masszív, könnyen állítható, és a kábelek rejtett elvezetése is könnyedén megoldható. Világítani is tud: egyrészt a nyaknál van egy fénykeret, ami többféle programmal rendelkezik, illetve az asztalra tud vetíteni egy Porsche Design logót.

AOC AGON PD27 monitorteszt – Hogy került egy Porsche az asztalomra?

Ami a műszaki jellemzőket illeti: 2560*1440 felbontású VA-panelt kapunk 27” méretben, amely enyhén ívelt (1000R), HDR400-at is tud, emellett FreeSync Premium Pro minősítésű is, 48-240 Hz-es tartományban. Csatlakozókkal bőségesen el vagyunk látva: 2 db HDMI 2.0 (ekkor csak 144 Hz a maximum) és 2 db DisplayPort 1.4 (itt tud 240 Hz-et) adják a bemeneti lehetőségeket, extraként pedig kapunk 4 db USB 3.0 portot (amelyből az egyik kikapcsolt állapotban is áram alatt marad), 3,5 mm jack audio ki- és bemenetet (fejhallgató és mikrofon), és egy infrás távirányítót. Utóbbi hasznos kiegészítő, mert így legalább nem kell a bekapcsológomb-minijoystick kombóért hátul tapogatóznunk.

Az USB-portok és az audiocsatlakozó elhelyezésével nem vagyok különösebben elégedett: a diszkréció oltárán sajnos a praktikum elvérzett. Persze jó, hogy van, és ki lehet találni, mik kerülhetnek oda, amiket nem gyakran piszkál az ember, de a fejhallgató speciel pont olyan dolog, amit relatíve gyakran húzgál/dugdos az egyszeri játékos. Sebaj, meg lehet szokni, de más AOC monitoroknál ez már megoldott dolog volt – lehetett volna a németeknek puskázni házon belül is. ;-)

AOC AGON PD27 monitorteszt – Hogy került egy Porsche az asztalomra?

A képminőség nem rossz, de picit csalódtam, hogy őszinte legyek. A HDR400 kapcsán korábban is említettem már, hogy ez kevés, érdemben nem tesz sokat az élményhez. A színekkel nincs gond, semleges állásban picit hidegnek tűnnek ugyan, de ez maximum akkor lehet érdekes, ha képekkel, videókkal dolgozik az ember. Ami zavaró volt, az az utánhúzás. Szöveges weboldalak görgetésénél látható volt sajnos, de Overwatch alatt nem volt feltűnő. A szokásos Resident Evil 2 tesztköröm szerencsére szebben sikerült: a sötét színátmenetek kellően finomak és a sötét részeknél sem vesznek el a részletek – végig tiszta képet láttam. Ami kellemesen meglepett, az a Dirt 5 PS5 verziója: választható volt a 120 Hz-es mód, és a monitor szépen le is kezelte – ezért nagy piros pont jár!

Essék még szó a beépített hangszórókról is: nagyon korrekt, ha a tévékbe-monitorokba beépített zajkeltőket nézzük, de persze egy önálló hangrendszerrel ne akarjuk összehasonlítani. De azt a szintet bőven megugorja, hogy ne meneküljünk sikítva a kedvenc fejhallgatónkba, sőt.

AOC AGON PD27 monitorteszt – Hogy került egy Porsche az asztalomra?

Elhiszem, hogy a nevet meg kell fizetni, és az AOC AGON PD27-ért nem keveset kérnek. Technikailag impresszív tulajdonságokkal bír a kicsike, viszont használat közben nem voltam teljesen elégedett, főleg az utánhúzás miatt, de a kvázi napi használatban lévő USB-portok és jack csatlakozók elhelyezése sem adott okot mosolyra. A forma, design viszont nagyon tetszetős – és hát valljuk be, a Porsche Design önmagában is egy exkluzív érték.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!