Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

##game_title##

Az 5 legjobb Resident Evil játék

Visszatekintésünk a 25 éves sorozatra.

2021.05.03. 18:15 | szerző: PlayDome | Egyéb

A Resident Evil Village közelgő megjelenése kapcsán megszavaztattuk szerkesztőségünk tagjait, hogy a 25 esztendővel ezelőtt útjára indult sorozat mely részei voltak a kedvenceik. Íme az összesítés utáni lista első 5 helyezettje, egy kis kommentárral minden egyes epizódnál.

Az 5 legjobb Resident Evil játék

5. Resident Evil 3: Nemesis (1999.)
Sokak kedvenc playstationös túlélőhorrorja volt annak idején az első két Resident Evil, amelyek a forradalmi játékmenet mellett ikonikus karaktereket vonultattak fel. Már az első epizódban is Jill Valentine kisasszonyt favorizáltam, így nagyot dobbant kamasz szívem, amikor nem igazán alkalomhoz illő felszerelésben kellett őnagyságát terelgetni a harmadik Biohazardban.
A címszereplő Nemesis tette felejthetetlenné a kalandot, aki a legváratlanabb helyzetekben rongyolt be a képernyőkre, majd a jellegzetes kiáltása közepette próbálta meg Jillt ledózerolni. A szériában először választások elé érkeztünk, és néhány másodperc alatti döntéseink függvényében kicsit máshogy alakult a cselekmény.

A lőszerkotyvasztás is itt debütált, továbbá a mai napig népszerű zsoldos mód extraként vált elérhetővé a sztori befejezése után.
Számomra a klasszikus trilógiából ez volt a legjobb és legtartalmasabb a maga idejében, 20 évvel később pedig egy álmom vált valóra a remake megjelenésekor.
(Onimushaman)

Az 5 legjobb Resident Evil játék

4. Resident Evil HD Remaster (2002/2015.)
A széria első epizódjával én viszonylag későn futottam össze, első ízben a Nintendo DS-re kiadott, Deadly Silence alcímre keresztelt port jóvoltából. Addigra persze már több részhez is volt szerencsém, és a stílus más darabjait is megismertem, ez valahogy mégis kimaradt. Olyannyira kedves volt akkor már számomra ez a franchise, hogy csak emiatt vettem egy online adok-veszek oldalon egy használt Nintendo GameCube-ot, amire a Capcom az első epizód remake-ét eredetileg elkészítette a nulladik résszel együtt. Később, 2015-ben végül átportolták ezt a durván megújított csodát HD felbontásban az akkori gépparkra is, így végre a maga akkori legteljesebb pompájában is végigtolhattam Chris és Jill brutális, (sok)mindent elindító kalandját a zombiktól és más ocsmányságoktól hemzsegő ódon kúriában.

A fix kameranézet maradt ennél az újrázásnál, de minden más nagyon durván megújult. A hangok, a helyszínek, az effektek és minden egyéb „kötelező” kellék iszonyú komolyra sikerült, főleg az eredeti, 1996-os első résszel összehasonlítva. Mindezt úgy valósították meg a japán srácok és lányok, hogy közben a széria esszenciája és a stílus kezdeti darabjai által kikövezett alapok megmaradtak.
Azt volt a véleményem anno, az ismertető megírásakor, és azt mondom ma is, hogy aki kíváncsi, milyen is egy igazi, stílusteremtő klasszikus modern köntösben, az ne is keressen tovább: ez az ő játéka! A mai napig ez az egyik legkedvesebb alkotásom a műfajban, amely alapjait tekintve megmutatja, honnan is indult minden.
(gregmerch)

Az 5 legjobb Resident Evil játék

3. Resident Evil 2 (1998)
Bár, ahogy azt már többször leírtam, számomra a túlélőhorror címekkel való ismerkedés és azonnali szerelem az Alone in the Dark sorozattal indult, de talán a legerősebb boostot a Resident Evil 2-vel vette, valamikor az 1990-es évek végén. Én elsőként ezzel a résszel találkoztam a sorozatból, és együtt toltunk le öcsémmel, egy jó öreg Pentium 1-es PC-n.
A két CD lemezen elterpeszkedő program a maga két főszereplőjével, az összesen négyféle végigjátszásával, az akkor még zömükben forradalmian újnak számító megoldásaival azonnal letaglózott minket – a szó lehető legjobb értelmében! Emlékszem, hogyan mentünk előre Raccoon City jobb sorsra érdemes rendőrörsén, hogyan gyűjtögettük a tárgyakat és a nyomokat, hogyan fejtettük meg a rejtvényeket, egymást segítve a túlélésben.

Az előre renderelt átvezető videók áll-leejtően gyönyörűek voltak, a lépten-nyomon ránk törő dögök, a fix kameranézet mellett is fantasztikus, ódon épület, az akkori szemmel nézve csúcs fény-árnyék effektek, a feladványok, a sztori és a körítés iszonyú jó hangulatot teremtettek, és, habár akkor ezt még csupán sejthettük, minden addiginál erősebb módon bebetonozták a stílus aranykorának alapelemeit.
A mai napig, ha visszagondolok fiatalkorom legkedvesebb játékélményeire, vagy a túlélőhorror műfaj számomra legmeghatározóbb alkotásaira, az Alone in the Dark trilógia mellett ez a játék ugrik be nekem azonnal. Meghatározó élmény volt, amilyen ritkán adódik csak az ember életében.
(gregmerch)

Az 5 legjobb Resident Evil játék

2. Resident Evil 7 Biohazard (2017.)
A Capcom 2017-ben nagyon merész lépésre szánta el magát: az addigra talán nem kicsit megfáradt sorozatot egészen új irányba terelte. Lényegében az Outlast jellegű játékok koncepcióját ültették át a Resident Evil világába, de ahelyett, hogy egy sokezredik zombis lövöldét kreáltak volna, egészen más szörnyűségeket találtak ki.
A Resident Evil 7 egy elhagyatott házban játszódik valahol egy erdő közepén. Ide keveredik főhősünk, Ethan, aki a felesége után nyomoz. A házban azonban egy őrült család lakik, akik mindenkivel végeznek, akik a birtokuk közelébe merészkednek.

A Baker családdal való fogócska alig emlékeztetett bármire, amivel korábban a Resident Evil játékokban találkozhattunk. Talán csak az inventory volt a régi, minden más tekintetben viszont egészen új élményt kínált. Az egyik legfontosabb változás az FPS nézet volt, ami egészen új borzongást jelentett. Ehhez jött még a szinte elpusztíthatatlan családtagok előli menekülés és bújócska, amik szintén nagyon erős elemei voltak a játéknak. És akkor még nem is beszéltünk a később megjelent DLC-kről, amelyekben zseniálisan beteg minijátékok részesei lehettünk. Az egyikben úgy kellett kiszöknünk egy szobából, hogy az azt rendszeresen ellenőrző anya ne vegye észre a változtatásokat. Egy másikban pedig egy Fűrész filmeket idéző kegyetlen csapdából kellett kiszabadulnunk.
Végül, de nem utolsósorban PlayStation 4-en lehetőségünk van a játékot VR-módban is átélni, amiről mondani sem kell, hogy megint egy újabb gyomorforgató szintet jelent. Hasonló se nagyon van a piacon.
(GeryG)

Az 5 legjobb Resident Evil játék

1. Resident Evil 2 Remake (2019.)
A Resident Evil 2 Remake-ről majdnem két évtizeden át álmodoztak a franchise rajongói, és bár volt, aki feladta, volt, aki megpróbálta a saját kezébe venni a dolgokat (amiből megszületett a Daymare 1998 című indie cím), a Capcom végül beadta a derekát, és alig két évvel azután, hogy a hetedik résszel a széria visszatért a gyökereihez, teljes erőbedobással mutatták meg nem csak azt, hogy miért ült egykor a Resi a horrorjátékok trónján, de azt is, miért méltó rá még mindig.

A Resident Evil 2 Remake az első rész GameCube változatához hasonlóan követendő példa lenne a játékiparnak, hogyan kell újraalkotni egy klasszikust egy új generáció számára: megőrzi az eredeti összes értékét, miközben újít annak koncepcióján annyit, hogy a régi rajongók számára is izgalmas legyen, egyaránt szól a sorozat kezdőinek és veteránjainak, játékmenete pedig a túlélőhorror nyomasztó atmoszférájának megőrzése mellett talán a legletisztultabb, amit a szériától eddig láthattunk. Kár, hogy ugyanezt a Resident Evil 3: Nemesis hasonló újraalkotása már nem tudta megismételni...
(Zoo_Lee)

Ez lett volna tehát szerkesztőségünk listája, most pedig ti jöttök: nektek melyik Resident Evil játék volt a kedvencetek a negyedszázados sorozatból? Hamarosan pedig olvashatjátok majd cikkünket a pénteken megjelenő Resident Evil Village-ről is. ■

hozzászólások (8)

Peace
Peace 2021.05.04. 11:01
Amúgy megakartuk nézni, mikor nálam volt az Oculus és percekig kellett utánajárni, hogy miért nem megy. Azért, mert csak PS-re kapott VR támogatást. X-(
Raistlin666
Raistlin666 2021.05.04. 12:11
Azért a 2. részt meg a remasterét egybe lehetett volna venni és akkor befér a 4. rész! De komolyan mindenkinél előrébb való a 3. rész mint az? :-O
VodevilX
VodevilX 2021.05.05. 17:20
Fura, mert akármilyen jó játék is a 4. rész, sőt kb műfajt teremtett, de a sorozaton belül eszembe sem jutna az 5-6. részen kívül más elé venni, most persze a fő játékokra gondolok.
Viszont állítólag titokban egy ideje már a 4. rész remake is készül, az max annyiból lehet érdekes ha picit sötétebb és félelmetesebb stílusban újraképzelik, bár nagyon sok benne a kötelező tömeghent.. nagyon más vonal, annyira nem illik ez a túlzott akció meg sok nagy nyitott helyszín, szóval szerintem menthetetlen :D
Az viszont tuti hogy nálam az eredeti 2. rész a csúcs :love: a remake pedig a bizonyíték hogy a fanok mire kíváncsiak manapság, szóval remélhetőleg kaphatunk hasonló stílusban egy teljesen új címet is a jövőben
Raistlin666
Raistlin666 2021.05.06. 08:29
Én is szerettem a 1-2-3. részeket de amikor megjelenés után GC-n megláttam a 4. részt akkor nem kicsit voltam boldog. Minden tisztelet mellett én a korábbi részek kamera kezelését nagyon utáltam. Minden akció túltengésével meg gombnyomkodós átvezetőivel együtt a 4. rész nekem felszabadító volt és imádtam!
Lovi Tommy
Lovi Tommy 2021.05.06. 11:01
+1, a 4. volt a kedvenc nekem, pont az új kamerakezelés miatt többek közt.
ajánlott olvasnivaló