25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

XPG Summoner billentyűzetteszt – Profiknak és hobbigamereknek

Az ADATA gamer termékcsaládjának egyik remek billentyűzete járt nálunk.

Írta: GeryG

XPG Summoner billentyűzetteszt – Profiknak és hobbigamereknek

Ahogy gyakorlatilag ma már szinte minden komolyabb gyártó, úgy az ADATA is rendelkezik kifejezetten játékosokat célzó termékcsaláddal. Ők az XPG fantázianevet találták ki erre a termékvonalra néhány évvel ezelőtt, mára pedig kifejezetten hosszúra nyúlik a különböző eszközök és kiegészítők listája. Találunk rajta előre összeállított gamer konfigurációkat és természetesen külön hardvereket is (SSD, memória), nem hiányoznak a fejhallgatók és headsetek, de vannak számítógépházak és különféle alkatrészek is. Na és persze nem maradhatnak ki a billentyűzetek és egerek sem. Ráadásul ezek közül mindkettőből járt nálunk egy-egy a napokban, így most összegyűjtöm tapasztalataimat velük kapcsolatban. Jelen írásom az XPG Summoner billentyűzetről szól, de olvashattok hamarosan az XPG Primer egérről is.

Az XPG Summoner tehát egy kifejezetten játékosoknak szánt billentyűzet, a technikai trendeket követendő egy mechanikus klaviatúra. A gyártó szürke homokfúvott alumínium házba ültette a billentyűket, amely nem csak masszív hatást kelt, de jól is néz ki. Cserébe az eszköz meglehetősen nehéznek érződik, bár annyira mégsem, mint a nemrég tesztelt Genesis Thor 300 RGB. Az ember normál esetben nem sokat mozgatja a billentyűzetet, legfeljebb az asztalon tologatja kissé, szóval ez nem kimondottan zavaró tényező. Viszont akkor már itt illik megemlítenem valamit, ami engem igenis bosszantott kissé. Én az asztalon a monitorokat tartó kis állvány alá szoktam betolni a klaviatúrát, amikor épp nem használom. Az XPG Summoner elejéhez egy mágnessel csatlakoztatható csuklótámasz is jár, amely nagyon kényelmessé teszi a használatát. Csakhogy a mágneses csatlakozás miatt picit körülményes használat előtt kihúzni a billentyűzetet az asztal közepére, mivel a csuklótámasznál nem foghatom meg (simán leválik), ha pedig a billentyűzetet kezdem tolni, akkor hajlamos megakadni a csuklótámasz. Nincsenek miatta álmatlan éjszakáim, de nálam épp ezért bukik meg az ilyen mágneses megoldás. Ez persze totál huszadrangú dolog.

XPG Summoner billentyűzetteszt – Profiknak és hobbigamereknek

Cserébe viszont maga a Summoner használata nagyszerű. Az ADATA három Cherry MX kapcsolóval is kínálja a terméket: Red, Blue és Speed Silver. Ezek közül a Red ugyebár a csendes, de viszonylag kései (1,9 mm) aktivációs ponttal rendelkező változat, amely a leginkább hasonlít egy membrános klaviatúra viselkedéséhez. A Blue a kimondottan hangos, taktilis verzió, 2,2 mm-es aktivációs ponttal, ha esetleg valaki az írógépfeelingre bukik. Nálam viszont a Speed Silver járt, amit kifejezetten a profi játékosoknak szánt a gyártó. Ennek aktivációs pontja 1,2 mm-en van, szinte azonnal regisztrálja a leütést, ami egy élre menő e-sport mérkőzésen bizony sokat számíthat. A kapcsoló kifejezetten csendesen teszi a dolgát, szóval otthon a közösségi együttélés íratlan szabályait (ne kattogj hangosan, ha a szobában a partnered épp alszik vagy a kedvenc sorozatát nézi...) sem szegjük meg vele.

Ahogy az ilyen eszközökből, az XPG Summonerből sem hiányozhatnak a ma már alapvetően számító funkciók és szolgáltatások. A külön FN-billentyűvel hívhatjuk életre a legfelső sorba költöztetett multimédia parancsokat. Van 100%-os antighosting, vagyis nem kell attól tartanunk, hogy egyszerre túl sok billentyűt lenyomva elveszik egyik vagy másik parancs. Nem hiányzik a játékfunkciós sem, amit aktiválva kikapcsolhatjuk a Windows-gombot. A klaviatúrával is kiválóan működő XPG Prime szoftverrel pedig nemcsak az RGB-világítást lehet hangolni, de lényegében bármelyik billentyűre makrókat is állíthatunk be. A numerikus billentyűk felett találjuk a szokásos LED-es visszajelzéseket, illetve mellettük egy méretes, de nem eltúlzott méretű hangerőszabályozó görgőt is. Ennek másik oldalán pedig a dedikált némító gomb is ott pihen. Egyébként nagyjából ezzel egy vonalban a billentyűzet hátulján egy USB-portot is találunk.

XPG Summoner billentyűzetteszt – Profiknak és hobbigamereknek

Az XPG Summoner a Prime szoftverrel finomhangolható RGB-világítással is rendelkezik, hiszen enélkül már nem nagyon lehet semmire sem rásütni a gamer jelzőt. Hét előre programozott effektet kapunk, amelyek a szokásos sémákat követik a pulzálástól a hullámzáson át a színváltásig. Mivel a világítás billentyűnként vezérelhető, olyan effekt is van, hogy mindig csak a lenyomott gomb alatt villan fel a fény, illetve ennek továbbgondolt változata a „tóba kavics effekt”, amikor a fény a lenyomott gombtól indulva ki fut végig 360 fokban a többi billentyűn is. Gyakorlati haszna ezeknek továbbra se sok van (azon kívül, hogy így tök sötétben is látjuk a billentyűket, ami mondjuk jó dolog, bár még mindig nem ajánlott tök sötétben ülni a monitor előtt, ugyebár...), cserébe viszont jópofa és dekoratív, a billentyűzet vonzza a tekintetet.

XPG Summoner billentyűzetteszt – Profiknak és hobbigamereknek

Az ADATA nem keveset elkér ezért a remekül sikerült eszközért. Az ára jelenleg valahol 30-35 ezer forint környékén mozog, amivel persze még mindig nincs versenyben a legdurvább árazású társaival. De már kilépett abból a kategóriából, amit az ember csak úgy lekap a bolt polcáról, mert az előző klaviatúrát egy félresikerült Fortnite meccs után izomból kettétörte... Ezt egyébként sem valószínű, hogy lehetne, mivel tényleg egy nagyon masszív és időtállónak tűnő termékről van szó. Aki tehát olyasmit keres, ami jól is néz ki, de nincs túldimenzionálva a design, funkciók és tulajdonságok terén profi, és még strapabíró is, az az XPG Summonerrel jó üzletet csinálhat.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!