Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

Genesis Rhod 500 RGB billentyűzetteszt

A mechanikus klaviatúrák után most egy hagyományosat próbáltunk ki.

2021.06.25. 19:37 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A sok mechanikus klaviatúra után igen érdekes kontraszt volt kipróbálni a nemrégiben tesztre érkezett Genesis Rhod 500 RGB-t. Elsőre meglehetősen szokatlan volt ezt használni – nem is emlékszem, hány évvel ezelőtt tértem át egy Cherry MX kapcsolókat használó billentyűzetre –, de kis idő elteltével azért sikerült legalább nagyjából visszaszoknom a régebbi technológiához.

A Genesis Rhod sorozata nem kevesebb mint 8 terméket takar. Legalul a 13,16 eurós Rhod 110 található, de a legdrágább modell, az 500 RGB is mindössze 30,38 euróba kerül, ami fele a Genesis legolcsóbb teljesen mechanikus billentyűzetének.

Genesis Rhod 500 RGB billentyűzetteszt

A Rhod 500 RGB felül alumínium borítást kapott, de nem olyan nehéz, mint a komolyabb mechanikusak: 631 grammot nyom a mérlegen. Multimédia vagy más extra gombokat nem kell keresni rajta, az ilyen plusz dolgokat az Fn+funkciógomb kombókkal lehet előhozni, mint például a böngésző vagy a levelezőprogram elindítása, vagy a zenelejátszás és a hangerő vezérlése. Annyi pluszt azért még kapunk, hogy a kurzornyilak gombjaira ráfestették a W, A, S, D feliratokat is, és egy Fn-funkció segítségével bármikor felcserélhetjük ezen gombok működését, például ha egy játék csak a kurzornyilakat támogatja, mi viszont a WASD-vezérléshez vagyunk szokva. Érdekes ötletnek tűnik, bár kíváncsi lennék, ténylegesen mennyien használják. (A legtöbb játék úgyis lehetőséget ad a kezelőgombok beállítására.)

A billentyűzet fő extráját az RGB jelenti. Azonban nem gombonkénti LED-ek vannak benne, hanem alulra, a szóköz felé eső részre kerültek a fényforrások, és látszólag gombok alatt elterülő, tejfehér műanyagréteg vezeti felfelé a fényt – emiatt viszont az alsó területen erősebben világít, az F-gombokhoz pedig nem sok jut belőle. Mondjuk ez nem igazán zavaró, csak szokatlan volt a rendes fénnyel rendelkező billentyűzetek után. (A gyári termékfotókon ez amúgy nem látszódik.)

Genesis Rhod 500 RGB billentyűzetteszt

A klaviatúrához járó szoftver segítségével minden billentyűre konfigurálható tetszőleges funkció vagy makró, akár több profilban. Itt állíthatóak az RGB opciók is, de azokat akár az Fn gomb használatával közvetlenül a billentyűzetről is testre szabhatjuk. Más RGB-s billentyűzetek driveréhez hasonlóan többféle effektet kínál ez a program is, például „lélegzés” választott színben vagy színekben, futó szivárvány vagy hullámzó színek, gomblenyomáskor felvillanás stb.

Genesis Rhod 500 RGB billentyűzetteszt

Használat közben az első, ami feltűnt, hogy a Rhod 500 nem kattog. Ami persze nem csoda, hiszen nincsenek mechanikus kapcsolói, csak igen szokatlan volt a fülemnek a csendes gépelés. Furcsa volt, hogy néha, amikor gyorsan gépeltem, egy-egy betű kimaradt (nem sűrűn, de előfordult), illetve esetenként a szóközzel történt ugyanez. Az utóbbira mondjuk magyarázat lehet, hogy sok esetben a Space-t eléggé a szélén/sarkán találom el a hüvelykujjammal, és lehet, hogy ennél a billentyűzetnél ez gondot okoz. Ezt leszámítva jól működött a billentyűzet, játék és gépelés közben se tapasztaltam más problémát.

A Genesis Rhod 500 RGB magyar kiosztással kapható, 10 ezer forint körüli áron. ■

A bemutatott terméket a Genesis biztosította.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló