25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

LG OLED55B13LA tévéteszt – Kóstoló a nagyok világából

Manapság TV-k terén az egyik legerősebb hívószó az OLED, ebben pedig az LG jár az élen.

Írta: GeryG

LG OLED55B13LA tévéteszt – Kóstoló a nagyok világából

Az utóbbi években a TV-k piacán érdekes kettősség alakult ki. A Samsung által preferált QLED technológia versenyzik az LG által tolt OLED technológiával. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyek mentén az egyszeri vásárló eldöntheti, hogy az ő igényeit melyik megoldás szolgálhatja ki jobban. Olcsónak egyik technológia sem nevezhető, de az OLED TV-k hagyományosan mindig is a drágább kategóriát képviselték. Az LG néhány éve változtatott ezen, amikor bevezette a B-kategóriát, mint az OLED belépőszintjét. Ezek már jobban megfizethető modellek voltak, amelyek nyilván tudásban és minőségben elmaradtak a milliós árcédulához közelítő társaiktól, de így is hasonlóan magas élményt tudtak kínálni baráti áron. Tavaly már felbukkantak az első A-kategóriás, vagyis még inkább „lebutított” modellek is, de a B-kategória sem tűnt el. Sőt, talán ez lehet most a legjobb választás a vásárlók többségének.

Nálunk az elmúlt hetekben egy LG OLED55B13LA készülék járt. A névből már több fontos részlet is tisztán látszik. Egyrészt természetesen ez is az OLED TV-k családját bővíti, másrészt a belépőszint felett eggyel helyezkedik el a termékpalettán, harmadrészt ezen belül is a talán leginkább kelendő 55 hüvelykes (139 cm-es) méretet képviseli. Mint minden OLED TV, ez is egy, a hajszálnál valamivel vastagabb képernyővel bír, míg a „technika” a készülék alsó fertályán kapott helyet. A káva olyan vékony, hogy lényegében nincs, de legalábbis csak akkor láthatjuk, ha bekapcsolt állapotban nagyon rákoncentrálunk. A panel természetesen 4K felbontású, míg a képfrissítés 120 Hz, vagyis az új konzolgenerációhoz is kiváló választás lehet. Arról nem is beszélve, hogy a hátoldalon találunk 2-2 HDMI 2.0 és 2.1 csatlakozót is, valamint három USB 2.0 és egy jack csatlakozó is helyet kapott (a CI+ mellett).

LG OLED55B13LA tévéteszt – Kóstoló a nagyok világából

Ami a TV képminőségét illeti, arra egy mezei felhasználónak, játékosnak garantáltan semmi panasza nem lesz. A kontraszt a technológiából adódóan gyakorlatilag végtelen, de a tökéletes fekete mellett a többi szín is kimondottan élénk. A fényerő is jó, van Cinema HDR támogatás, illetve nem hiányzik a G-Sync és a FreeSync technológia sem. A képi megjelenítésért az LG saját fejlesztésű, 4. generációs α7 processzora felel, amely rendben teszi is a dolgát. A különböző képjavító eljárások, illetve az LG felskálázó megoldása is jelen vannak, amelyek főleg a gyenge minőségű TV-adások vagy videók lejátszásakor nyújthatnak több-kevesebb segítséget.

Az LG OLED55B13LA már az LG legújabb generációs operációs rendszerét, a webOS 6.0-t kapta, annak minden finomságával. Aki eddig is LG okosTV-t használt, az az első pillanattól gond nélkül el fog navigálni a menüpontok és beállítások között, de a teljesen zöldfülű felhasználóknak sem kell majd több néhány percnél, hogy kiismerjék a rendszert. Ugyanakkor sokan negatívumként élhetik meg, hogy a menüpontok között lavírozva olyan érzése lehet az embernek, mintha egy reklámújságot lapozgatna: a TV rengeteg tartalomajánlóval fárasztja a nézőt, amelyek sajnos nem kapcsolhatók ki.

LG OLED55B13LA tévéteszt – Kóstoló a nagyok világából

Egy pár gondolatot a Magic Remote távvezérlő új generációja is megérdemel. Az LG TV-k egyik nagy vonzereje a légegérként funkcionáló távirányító. Tulajdonképpen kapunk egy kurzort, amit a távvezérlő mozgatásával lehet irányítani, ez pedig ezerszer egyszerűbb és gördülékenyebb navigálást tesz lehetővé a klasszikus gombnyomogatáshoz képest. A Magic Remote korábbi kiadásain nem is vitték túlzásba a gombokat, csak a legszükségesebbek kaptak helyet. Ezzel szemben most elsőre az ember azt hinné, hogy a tervezők visszatértek a gyökerekhez, ugyanis kinézetében és gombkínálatában az újgenerációs vezérlő bizony a klasszikusokat idézi. De ez ne tévesszen meg senkit, a légegér funkció ugyanúgy megmaradt, így a gördülékeny irányítás is.

Az LG OLED 55B13LA nem okozott számomra csalódást. Több részletében nem kelhet versenyre a gyártó drágább modelljeivel, de nem is ez a célja. Aki szeretne végre beszállni az OLED-buliba, és kiélvezni annak minden vizuális előnyét, de nem akarja erre egy használtautó árát kicsengetni, annak az LG B1 kategóriája tökéletes választás lehet. A letisztult design miatt a TV önmagában is jól mutat majd a nappaliban, akár a TV-állványon, akár a falon (VESA szabványú rögzítéssel). Tudásban minden olyan funkciót és szolgáltatást fel tud kínálni, amelyre egy átlagos felhasználónak vagy akár játékosnak szüksége lehet. Ennél többet pedig ezen a szinten nem is szabad elvárni tőle. Ezt viszont hibátlanul teljesíti.

A bemutatott terméket az LG biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!