25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Police Shootout: Prologue próbakör

Jó ötletekkel felvértezett fapados rendőrösdi.

Írta: GeryG

A Games Incubator/PlayWay/Gameparic csoport boszorkánykonyhájából bizony egyre sűrűbben kerülnek ki kimondottan jól sikerült szimulátorok. De azért még nem minden arany, ami fénylik és ezt jól példázza a Police Shootout is, amelynek a demójaként szolgáló Prologue fejezetet próbálhattuk ki még mielőtt az publikussá vált Steamen. A játékban egy zöldfülű rendőrjárőr uniformisába bújhatunk, aki nem minden hátsó szándék nélkül kérte át magát egy másik körzetbe.

Police Shootout: Prologue próbakör

A játék tulajdonképpen érdekes keveréke a nyomozásnak, akciónak és egyéb rendőri feladatoknak. A főhős valóban egy, a körzetben újoncnak számító közrendőr, aki ennek megfelelően eleinte csak kisebb és egyszerűbb küldéseket kap. Az egyik első ilyen esetünk is egy parkolói koccanással indul, ahová nagyjából csak a baleseti bejelentőt kellene a helyszínre vinnünk, és lecsitítanunk a nem mindenben egyetértő feleket. Ám már épp nekilátnánk kitölteni a jegyzőkönyvet, amikor a szupermarket felől lövöldözést hallunk, az épületből pedig fejvesztve menekülni kezdenek az emberek. Nem nehéz kitalálni, hogy egy rablás van épp folyamatban, így magára hagyjuk a két balesetest, és pisztollyal a kézben már bent is vagyunk az áruházban.

A Police Shootout nem egy egyszerű lövöldözős játék, sőt. Maguk a tűzharcok tulajdonképpen körökre osztva zajlanak, leginkább az XCOM játékok FPS megfelelőjének lehet tekinteni. A saját körünkben akciópontokért cserébe mozoghatunk a fedezékek között, illetve újratárazhatunk. Szintén akciópontokért cserébe tüzelhetünk, a pontos lövést pedig egy kis mozgó csúszka megfelelő időben való megállításával érhetjük el. Természetesen simán le is lehet lőni a gazfickókat, de ha elég ügyesek vagyunk, akkor előbb a lábukra célozva mozgásképtelenné tehetjük őket, majd kézre célozva anélkül is ártalmatlaníthatjuk, hogy megölnénk. A rendszer igazából faék egyszerűségű, így egész jól használható, más kérdés, hogy az adrenalinszintünket legfeljebb annyira fogja felkorbácsolni mint a paprikás krumpli.

Police Shootout: Prologue próbakör

De szerencsére a játékmenet ennél azért lényegesen többet ígér. Lehet például némileg taktikázni és lopakodni is. Megpróbálhatjuk elterelni a bűnözők figyelmét, majd hátulról gumibottal leütni őket és megbilincselni. Túszokat szabadíthatunk ki, szemtanúkkal beszélhetünk. Erre egyébként egész szerteágazó, már-már szerepjátékokat idéző dialógusrendszert kapunk.

Ha az adott küldetés végén magasabb értékelést szeretnénk kapni, akkor a halálos áldozatok számának minimalizálásán túl olyan részletekre is figyelnünk kell, mint a központtal való folyamatos kommunikáció: lényegében minden tettünkről és eseményről be lehet számolni a rádión. A pályákon olykor bizonyítékokat kell gyűjtenünk vagy épp kisebb nyomozásokat is végezhetünk. Szemtanúkat kérdezhetünk ki, a tőlük kapott információkat pedig jegyzetekbe rendezve a későbbiekben akár a kihallgatásokon vagy a bűnözőkkel való kommunikáció során meggyőzésre használhatjuk fel.

Police Shootout: Prologue próbakör

A Police Shootout látványvilága a legnagyobb jóindulattal is legfeljebb gyenge közepes. Ez persze önmagában elég sokat ront az összképen, pláne, hogy a kiadótól már láttunk azért kimondottan pofás játékokat is, igaz, ennél sokkal csúnyábbakat is. Mondjuk úgy, hogy akit bármilyen okból is bevonz a játék, az nem a grafikán fogja elveszíteni a lelkesedését, ha egyáltalán elveszíti. Mert bár minden porcikáján érezhető több-kevesebb fapadosság, azért ideig-óráig egész szórakoztató próbál lenni a játék. A küldetések legalább változatosak, és egész sok dolgot is lehet csinálni. De azért ha valaki tényleg egy járőrszimulátorral szeretne játszani, annak érdemes elgondolkozni e játék mellett a tavaly megjelent Police Simulator: Patrol Officers játékon is.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Police Shootout
  • Police Shootout
  • Police Shootout
GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!