25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Genesis Thor 303 TKL billentyűzetteszt – Cserebere fogadom...

Van élet a numerikus billentyűzeten túl!

Írta: Sityi

Genesis Thor 303 TKL billentyűzetteszt – Cserebere fogadom...

Nem véletlenül kedveljük annyira itt a szerkesztőségben a Genesis termékeit. Megfizethető áron kínálnak olyan perifériákat, amelyek bőven kielégítik az átlagos játékosok, de még a kezdő e-sportolók igényeit is – és minőségi szempontból is bőven hozzák azt a szintet, mint a nagy márkák nagyon gamernek bemarketingelt cuccainak a jelentős része. Nemrég két „csonkolt” billentyűzetet kaptunk tőlük tesztre: a Thor 660 került Dinóhoz, a Thor 303 TKL pedig hozzám.

A műszaki specifikációk kifejezetten tetszetősek: 1000 Hz-es mintavétel az USB-porton keresztül (egereknél ez már rég megszokott, billentyűzeteknél nem nagyon futottam még bele ilyenbe), barna Outemu kapcsolók 50 millió leütési élettartammal, alumínium ház, harisnyázott kábel, US kiosztás, RGB fotonágyú. Az 1000 Hz-nek hála kifejezetten harapós billentyűzettel van dolgunk: Overwatch alatt ha csak nüansznyival, de reszponzívabbnak éreztem az irányítást. Persze én csak egy kocajátékos vagyok, egy profi e-sportoló valószínűleg jobban meg tudná ezt mondani – de a napi használatban lévő Asus ROG Strix Scope után csak feltűnt a dolog (pedig az sem egypálcás kütyü).

Genesis Thor 303 TKL billentyűzetteszt – Cserebere fogadom...

Ami pedig a kapcsolókat illeti: a közvélemény a Gateront vagy a Cherry MX-et többre tartja az Outemunál, pedig alapvetően nincs lényeges különbség tőlük: a gépelési élmény gyakorlatilag ugyanaz, csak míg a Cherryt általában 100 millió leütést bír papíron, az Outemu 50-et. Na bumm, pont ennél a billentyűzetnél nem akkora probléma ez, hiszen az egyik különlegessége pont az, hogy forrasztás és egyéb elektronikai trükkök nélkül lehet benne kapcsolót cserélni. Bizony ám, a kiszedő szerszám mellékelve (két tartalék kapcsolóval), és kis kézügyességgel kipattintható bármelyik kapcsoló. És ez egyben azt is jelenti, hogy ha esetleg nem felel meg nekünk a gyári kapcsolószett, bármilyen másikat beültethetünk a helyére. Vagy mondjuk csak a Counter-Strike: Global Offensive-ben használtakat cseréljük ki még „idegesebb” piros Cherrykre, Outemukra, vagy amire akarjuk. Értelemszerűen a gombok is cserélhetőek, bár magyar kiosztásút nem egyszerű találni – kolléganőm Glorioust mutatott nekem, de abból csak fekete létezik.

Genesis Thor 303 TKL billentyűzetteszt – Cserebere fogadom...

És milyen a numpad nélküli élet? Röviden: a klasszikus Carmageddonokat buktam... :-) Bővebben: alapvetően nem hiányzik. Persze bejelentkezéskor kényelmesebb volt azon begépelni a PIN-kódomat, meg a számológép használata is egyszerűbb azzal, de nekem rengeteget számít az a pár centi, amit ezzel a klaviatúrával nyertem, mert több helyem lett egerészni. És valahol tetszik is ez a kompaktság, bár ez alapvetően ízlés kérdése (és nem, a 660 nemgyerebe, az már túl „tömény”). Szokni kell, ez vitathatatlan, de én őszintén szólva fájdalmasabb átmenetre számítottam.

Cikkajánló
Genesis Thor 660 billentyűzetteszt

Genesis Thor 660 billentyűzetteszt

Egy 60%-os kompakt klaviatúrát próbáltunk ki.

Dino már panaszkodott egy kicsit a szoftverre a 660-nál, én továbbgondolnám a dolgot. Maga a program egyébként nem rossz – tudja, amit kell, a design eléggé fapad, de cserébe nem kell, hogy állandóan fusson a háttérben. Viszont ahogy gyűlnek az embernél a Genesis perifériák, kicsit bosszantó tud leni az, hogy mindegyikhez külön programot kell leszedni, ráadásul a fényorgona így nem igazán szinkronizálható. Van már akkora portfóliója a lengyeleknek, hogy egy egységes, mindent magába foglaló univerzális program lássa el a beállítások gondozását, és lehetővé tegye, hogy a fényeket ne egyesével, hanem minden hardverrel összehangolva állíthassuk.

Genesis Thor 303 TKL billentyűzetteszt – Cserebere fogadom...

Másik sirámom a kábellel, illetve az azt elvezető oldalsó csatornákkal van. Az egerekkel szemben itt nem gond az erős és merev kábel, viszont ha oldalt akarjuk kivezetni, gondban leszünk: a kialakított vájat nagyon szűk, és a kábel merevsége miatt gyakorlatilag lehetetlen beletömöckölni azt. Persze ha csak tessék-lássék nyomkodjuk bele egy kicsit, kiesni nem fog, ha nem hajtjuk ki a lábakat, de ez akkor is egy elég amatőr hibának tűnik.

Genesis Thor 303 TKL billentyűzetteszt – Cserebere fogadom...

De a fenti gondok ne vegyék el senki kedvét. A Genesis Thor 303 TKL egy igen jól sikerült billentyűzet, ami az egyszerűen cserélhető kapcsolóknak és kupakoknak hála remekül testreszabható – mindezt úgy, hogy az árazása is rendben van (49,99 euróért vesztegetik a Genesis oldalán). Aki a „teljes” élményre vágyik, annak van numerikus résszel szerelt verzió is. És nagyon remélem, hogy inkább előbb, mint utóbb sikerült rendbe tenni a szoftveres katyvaszt.

A bemutatott terméket a Genesis biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!