25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Food Truck Simulator teszt – Betekintés egy kajáskocsis vállalkozás mindennapjaiba

Nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik...

Írta: B_Renato97

Videojátékos karrierem során kifejezetten sok szimulátor jellegű tartalmat kipróbáltam már. A minőség meglepően végletes szokott lenni. Megfordult már a kezeim között játszhatatlanul rossz produktum is, illetve volt szerencsém kifejezetten jó szoftverhez is, amely félelmetesen realisztikusra sikeredett. A cikk alanya, a Food Truck Simulator valahol a kettő között helyezkedik el. Nem mondanám teljes katasztrófának, de azért hibák is akadnak bőséggel. Anno a stúdió másik játéka, a Gas Station Simulator is rögös utat járt be, mire elérte a mostani formáját, így én még egyelőre nem temetném, na de nézzük meg, miről is van szó pontosan!

Food Truck Simulator teszt – Betekintés egy kajáskocsis vállalkozás mindennapjaiba

A sztori kifejezetten biztatóan kezdődik. A garázs felfedezése után fel kell készíteni a misszióra az első kajáskocsinkat. A történet az alapok megvásárlásánál kezdődik, mint például hűtő, sütő, gázpalack és a hozzávalók. Ha ez megvan, és lefestettük a járgányt a nekünk tetsző színre, akkor mehetünk is az első kitelepülésre. Az oda való eljutás talán a legrosszabb pontja a játéknak. Gyors töltőképernyő helyett nekünk kell elvezetni a helyszínre, ami még ötletes is lenne, viszont az optimalizálás borzalmas. Nem mondanám bivalyerősnek a gépem, sokéves GTX 1080 alkotja a képet, viszont semmi gond nem volt a vezetésig. Stabil 60 fps, majd hirtelen a volán mögé ülve konkrétan állóképig képes volt bezuhanni a framerate. Különböző fórumokat olvasva és teszteket böngészve megnyugodott a lelkivilágom, hogy még egy elképesztő teljesítményre képes RTX 3090 alatt is képes hasonlókat produkálni a szoftver. Ez így egyértelműen az optimalizáltság hiányára vezethető vissza, ami remélhetőleg hamarosan javításra kerül.

Az első sütögetésünk egy kellemes kis parkban kezdődik. A tutorial mód, mint olyan, nem nagyon létezik, ezért pedig nagy kár. Egy kolléga telefonon nagyjából elmagyarázza, mit merre kell keresni, aztán annyi, utána oldjuk meg egyedül. A dolgok működésére könnyen rá lehet jönni, de azért jó darabig elszórakoztam, mire sikerült normálisan szeletelni, és megfejtettem, mit meddig érdemes sütni. Az első pár receptünk mind hamburger lesz, és ha ügyesen csináljuk a dolgokat, minimális selejttel teljesítjük az első pár napot, akkor jönnek a szószok, a krumpli és az újabb ételcsodák.

Food Truck Simulator teszt – Betekintés egy kajáskocsis vállalkozás mindennapjaiba

A kulcs igazából a pontosság és a gyorsaság lesz, na meg persze, hogy egyszerre több mindenre figyeljünk. Ahogy haladunk előre a történetben, lesznek olyan helyszínek, ahol csordaként rohannak le minket, így pihenni igazából csak a műszak végén lesz lehetőségünk, amikor egy pofa sör társaságában számoljuk a bevételt. A food truck feeling egyébként nagyon ütős, serceg a húspogácsa a grillen, szól a zene, dühöng a vásárló, hogy kifelejtettük az extra sajtot a burgerből. Ha valamire, akkor a hangulatra nem lehet panasz.

Az irány és az alapelvek maximáisan rendben vannak. Ámbár akad néhány hozzávaló, amit kissé macerás előkészíteni, illetve sokszor előfordulnak beakadások, ami azért elég idegesítő tud lenni, de ezek még a javítható kategóriában vannak szerintem. A legtöbb gond a kocsi vezetésével és a zöldségek szeletelésével akadt, ami azért képes volt lenyomni a lelkesedésemet, de maga a történet jópofa és változatos. A későbbiekben esetleg egy challenge vagy sandbox módot is el tudnék még képzelni, ahol adott idő alatt kell minél több rendelést elkészíteni vagy ilyesmi. Jelenlegi helyzet alapján, ha a sztori kifújt, akkor a street food kalandunknak is vége.

Food Truck Simulator teszt – Betekintés egy kajáskocsis vállalkozás mindennapjaiba

Amiről még nem beszéltem, pedig megér pár szót, az a látvány. Szimulátoroknál ez nem mindig elsődleges, viszont itt kifejezetten jól sikerült megoldani. Az ételek ínycsiklandóak, a vásárlók között mintha Gordon Ramsey is feltűnt volna, úgyhogy easter eggekből sincsen hiány. Egyedül az effektek voltak kissé kezdetlegesek, ott még lehetett volna valami plusz, például ahogy kifolyik egy kis lé paradicsomszeletelés közben, vagy koszos lesz a hamburger, ha leejtjük a földre stb. Persze ez már csak szőrszálhasogatás a részemről.

Mindent összevetve, nem lett egy rossz játék a Food Truck Simulator. A témából érzésem szerint sokkal többet ki lehetett volna még hozni, viszont megannyi jó ötlet is van benne, amit nem gondoltam volna, hogy megcsinálnak a készítők. A rengeteg apró hibát pedig remélhetőleg hamar javítani fogják. A jelenlegi összhatás viszont olyan, mintha valami hiányozna a burgerből. Nem tudom megmondani, hogy a hús kicsi vagy a szósz kevés, de azt viszont érzem, hogy ez lehetne jobb is.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Remek food truck hangulat
 • Stílushoz illő hangeffektek és zenék
 • Ötletes sztori
Negatívumok
 • Túlbonyolított szeletelési mechanika
 • Tutorial rész szinte nincs is
 • Vezetés közben sűrű lagolások és beakadások

További képek

 • Food Truck Simulator
 • Food Truck Simulator
 • Food Truck Simulator
 • Food Truck Simulator
 • Food Truck Simulator
 • Food Truck Simulator
 • Food Truck Simulator

Food Truck Simulator

Platform:

Fejlesztő: Drago Entertainment

Kiadó: Drago Entertainment, Movie Games

Megjelenés: 2022. szeptember 14.

» Tovább a játék adatlapjára

B_Renato97
Mindenevő gamer, legyen az PC vagy konzol, FPS vagy sport. Az igazi gyönyört viszont a szimulátorok jelentik számomra. A virtuálisan elvégzett munkánál nincs is jobb.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!