25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Persona 5 Royal PC-s teszt - Multiplatform lett az Atlus klasszikusa

PC-n, Xboxon, XCloudon és Switchen is elérhető lett a Fantom Tolvajok epikus kalandja.

Írta: Zoo_Lee

Amikor tavaly PC-re és Switchre is megjelent a Persona 5 Warriors-stílusú spinoff/folytatása, a Strikers, sokakban egy nagyon egyszerű kérdés merült fel: ez mind szép és jó, de mi a helyzet a többszörösen díjnyertes alapjátékkal? Szerencsére mint kiderült, nem kellett túl sokat várni, a Persona 4 Golden és a Shin Megami Tensei III után végre a sorozat legjobbjaként emlegetett Persona 5 is multiplatform cím lett, így végre gyakorlatilag bárki végigjátszhatja a Fantom Tolvajok történetét. A port ráadásul az erősen kibővített Royal változat alapján készült, amely PlayStation 4-en debütált, számos bővítéssel, beleértve új pályaszegmenseket, egy új karaktert, és hozzá kapcsolódóan egy a korábbi fő történetszál után megnyíló kalanddal.

Persona 5 Royal PC-s teszt - Multiplatform lett az Atlus klasszikusa

A történet jelentős része egy visszaemlékezésből áll, miután a rettegett Fantom Tolvajok vezetőjét, Jokert elfogják és kihallgatásnak vetik alá. Joker (kánon szerinti nevén Ren Amamiya) valójában egy középiskolás diák, aki több mint egy évvel az események kezdete előtt, egy este hazafelé tartva megvédett egy fiatal nőt egy részeg zaklatótól. Az élete ettől kezdve pokollá vált, a zaklató ugyanis a japán kormány egy magasrangú tagja volt, aki hazugságok és kapcsolatai révén súlyos testi sértés vádját varrta a nyakába. Középiskolájából eltanácsolták, és egy év próbaidőt kapott, amelynek során ha bármilyen további kihágásra kerül sor, börtönbe kerül.

Így került egy, a felügyeletével megbízott gyám gondozása alatt a Shujin Akadémiára, ahol azonban az érkezését követően kapcsolatba lépett Igorral és a korábbi Persona részekből ismerős Bársony Szobával. Az így megszerzett, a telefonján egy letörölhetetlen appként manifesztálódó képességével átléphetett a metaverzumba, amelyben a gonosz, korrupt lelkek hatalmas paloták formájában manifesztálódnak. Miután egy osztálytársa és egy Morgana nevű macskaszerű lény társaságában épp csak megmenekült az akadémia perverz, öntörvényű kiskirályként viselkedő tornatanárának palotájából, megalapították a Fantom Tolvajokat. A Tolvajok egyre bővülő csapatának célja a belső tulajdonságaikat jelképező mágikus Personák segítségével ellopni a paloták mélyén található kincset – ekkor ugyanis a palota tulajdonosa a valóságban megváltozik, a személyisége teljesen reformálódik.

Persona 5 Royal PC-s teszt - Multiplatform lett az Atlus klasszikusa

A sorozat korábbi részeihez hasonlóan a játékmenet maga elég összetett, a metaverzumban és a palotákban körökre osztott JRPG-ként üzemel a játék, viszont emellett rendszeresen vissza kell térnünk a valóságba is, hogy eleget tegyünk hétköznapi kötelezettségeinknek, illetve építsük szociális kapcsolatainkat, melyek révén bizonyos personáink és tulajdonságaink fejlődhetnek, illetve újratölthetjük készleteinket és erőforrásainkat. Az egyetlen megszorítás, hogy egy meghatározott időn belül sikeresen végre kell hajtanunk a lopást, ugyanakkor a játék nehézségi szintje igen széles skálán állítható, a legalacsonyabbra véve minimális kihívással koncentrálhatunk a történetre, míg a legmagasabb szinten már nagyon komplex taktikákat kell alkalmaznunk, és rendszeres szüneteket tartanunk a paloták leküzdésében.

A port maga kifejezetten jól sikerült, bár a grafikai opciók száma lehetne kicsit magasabb, a billentyűzet-egér pedig hiába támogatott, fényévekkel kényelmesebb az irányítás egy kontroller segítségével. Viszont cserébe több mint két éves hardveremen minden beállítást csutkára húzva is vígan elsüvített a játék, PC-n pedig maximális 4K felbontásnak és akár 120 fps sebességnek köszönhetően a legszebb és legminőségibb formájában futtatható a játék (lényegében felülmúlhatja a PlayStation 5-ös finomhangolásokkal elért minőséget is).

Persona 5 Royal PC-s teszt - Multiplatform lett az Atlus klasszikusa

És ha már PS5: a DualSense is támogatott XInput mellett, de mivel a kapott kód Microsoft Store-os volt, a port pedig a megjelenéssel egy időben felkerült Xbox Cloudra, futottam egy kört azzal a változattal is. A mentések ugyanis automatikus szinkronizálásra kerültek, és mivel a Persona 5 Royal durván 80-100 órás játék (a Royal bővítéseivel együtt inkább a 120–150 felé tendálva), a lehetőség, hogy bizonyos szegmenseket, kissé grindolósabb részeket mobiltelefonról vagy tabletről is végig lehessen játszani, túl szép volt ahhoz, hogy szó nélkül hagyjam (nem véletlenül remek választás a Switch is hordozhatósága miatt). Bár az érintőképernyő felosztása kicsit túlzsúfoltnak érződött, a kamerát kezelő jobb trigger érzékenységével pedig küzdenem kellett néha, az élmény összességében ezen a platformon is pozitív volt, és nem kizárt, hogy páran sokkal nagyobb eséllyel fogják így végigjátszani, minthogy arra a 70-100 óra időtartamára fixen egy konzol vagy monitor elé kellene szegeződniük.

A Persona 5 Royal PC-s portja tehát szinte kifogástalanra sikeredett (a megjelenése óta bukkantak fel hírek bugokról, ám a tesztelés során ezekből eggyel sem találkoztam), és ha bárkinek kimaradt volna a játék a konzolexkluzivitásból fakadóan (és alapvetően szereti az animéket, JRPG-ket), mindenképp érdemes bepótolnia. Hiába telt el már hat év az eredeti változata óta, még mindig a műfaj és a széria egyik fénypontja.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega Hungary biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • Egy ikonikus, a műfaj rajongói számára kötelező JRPG a legjobb formájában végre minden platformon
 • Akár 3-4 éves gyengébb gépeken is elmegy, míg kellően erős vassal PC-n képes felülmúlni a PS5-ös teljesítményt is
 • Az Xbox Cloudból és a Switchből fakadó hordozhatóság is kifejezetten előnyére vált
Negatívumok
 • Állítólag van egy-két kisebb-nagyobb bug, de a tesztelés során ezekkel nem találkoztam

További képek

 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal
 • Persona 5 Royal

Persona 5 Royal

Platform:

Fejlesztő: P-Studio

Kiadó: Atlus

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés:
2020. március 31. PS4
2022. október 21. PC, PS5, X1, XSX, Switch

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!