25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Precíziós célszerszámok: ASUS ROG Harpe Ace, Hone Ace és Azoth teszt

Mit tud az Aim Lab Edition egér és mousepad, no meg a 75%-os TKL billentyűzet?

Írta: Sityi

Precíziós célszerszámok: ASUS ROG Harpe Ace, Hone Ace és Azoth teszt

Fölöttébb érdekes hármas landolt az asztalomon a minap – a jól ismert piros-fekete színvilágú csomag egy billentyűzetet, egy egeret és egy egérpadot rejtett. Az ASUS ROG márkából már tudjuk, hogy ezek abszolút gamer célra lettek megalkotva, viszont az egerentyű és annak kifutója érdekes adalékkal rendelkezik a megnevezésében: Aim Lab Edition. Fejtsük meg először azt, hogy ez mit takar!

Az Aim Lab egy ingyenesen játszható edzőprogram, amivel napjaink legnépszerűbb FPS-játékaiban lehetsz potenciálisan jobb, ha eleget gyakorolsz, és fejleszted ezzel a szoftverrel a képességeidet. Bármilyen billentyűzet-egér kombinációval használható, de az ASUS ROG Harpe Ace Aim Lab Edition trükkje az, hogy nemcsak az egér kalibrálásában segít, hanem az így összerakott profilt egy külön helyre menti az egér memóriájába. Az ASUS ROG Hone Ace Aim Lab Edition pedig az alsó jelölésekkel segít vizuálisan is megerősíteni azt, amit az Aim Lab mér az elfordulásokkor.

Precíziós célszerszámok: ASUS ROG Harpe Ace, Hone Ace és Azoth teszt

A harmadik eszköz pedig egy meglepő billentyűzet: az ASUS ROG Azoth. Hogy mi a meglepő benne? Ez nem egy sima TKL, azaz numerikus pad nélküli billentyűzet, hanem annál is kompaktabb, 75%-os méretű zanzásított darab – ehhez képest pedig meglepően nehéz. A fém ház ezen a szinten már nem is megszokott, hanem elvárás, ahogy a mikrokapcsolók is – az OLED-kijező viszont kellemes extra. Ez természetesen több üzemmóddal is rendelkezik (mint ahogy az oldalán lévő kétirányú vezérlő is), ami lehet valamilyen látványos animáció, de akár olyan hasznos infó is, mint a CPU és a GPU terheltsége, hőmérséklete. Kicsit kár, hogy nem AmiMe Matrix kompatibilis, adná az ilyen eszközökkel való szinkron. Sebaj.

A mikrokapcsolók az ASUS saját fejlesztése, gyárilag síkosított, illetve kipárnázott rácsszerkezet is van alatta, így a gépelés mechanikus billentyűzet mivolta ellenére meglepően csendes, sőt – a gépelési élmény viszont ugyanaz, és játék közben is kellően érzékeny és gyors. A kiosztás és a méret miatt persze szokni kell, de nem rossz.

Precíziós célszerszámok: ASUS ROG Harpe Ace, Hone Ace és Azoth teszt

Amikor a Harpe Ace egér dobozát a kezembe vettem, azt hittem, üreset kaptam – de nem, ott cincogott benne, csak épp ez az egyik legkönnyebb egér, amivel valaha dolgom volt. Itt azért nem kizárt, hogy megoszlanak a vélemények, mert elképzelhető, hogy van, akinek ez már túl könnyű, és emiatt nem tudja rendesen használni. Nekem nincs különösebb preferenciám ilyen téren, de azt el kell ismerjem, rövid megszokás után igencsak kellemes volt terelgetni ezt a pockot. Persze ez is tömve van saját fejlesztésű technikákkal: a szenzor és a kapcsolók is mind ROG.

A két perifériában közös, hogy háromféle módon csatlakozhat a számítógépünkhöz: Bluetooth alapon (játékra ez nem feltétlen ajánlott), kábelen (ilyenkor a beépített akkut is tölti – a Harpe kábele ráadásul paracord, azaz harisnyázott, de puha és flexibilis), illetve a ROG saját SpeedNova technológiájú rádiós kapcsolatával (ennél nekem kicsit fájó pont, hogy eszközönként kell egy USB-egység, nem tud egy ilyen egyszerre többet kezelni). A legtöbbet a saját vezeték nélküli módjában használtam ezeket az eszközöket, és nem éreztem különbséget a vezetékes mód és eközött. Az meg külön jópofa, hogy használaton kívül saját helye van az USB-egységnek mind a billentyűzeten, mind az egéren.

Precíziós célszerszámok: ASUS ROG Harpe Ace, Hone Ace és Azoth teszt

A Hone Ace mousepad kellemesen nagy, a felülete pedig nem a megszokott szövet, annál picit furább tapintású – egy nanobevonat miatt hibridnek nevezi az ASUS ezt a felületet, és a könnyebb, precízebb siklás és irányítás mellett víz-, olaj- és porálló is. Tökéletes összhangban van a Harpe-pal, kellemes a tapintása – ahhoz meg hónapokig kéne nyúzzam, hogy az ellenállóságát tanúsítani tudjam... :-D

Ami pedig az árazást illeti: az ASUS ROG Hone Ace egérpad kb. 12 ezer forintos árcédulája teljesen vállalható, ez sima ügy. Az egér majdnem 50 ezresé már elgondolkodtató, de még ebbe se nagyon lehet belekötni: szenzációsan könnyű, háromféle csatlakozással bíró kényelmes eszközről van szó, nehéz rosszat mondani róla. A billentyűzetért elkért mintegy 100 ezer fabatka nem kevés, ez tény – de meglehetősen sokat kapunk cserébe, ezt nem érdemes tőle elvitatni, még akkor sem, ha a kialakítása miatt megszokást igényel, ahogy említettem.

A bemutatott termékeket az ASUS ROG biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!